Tyskland


tysklands motorvejeFor mange danskere er Tyskland blot en lang og besværlig motorvej, der skal tilbagelægges hurtigst muligt på vej til andre rejsemål i Sydeuropa. Med denne indstilling snyder man sig selv for unikke oplevelser i Europas største land med 80 millioner indbyggere og talrige attraktioner: Fra de fantastiske strande i nord til Bayerns majestætiske bjerge i syd og fra de maleriske landskaber ved Mosel og Rhinen i vest til kulturperlerne med bl.a. hovedstaden Berlin i øst. Intet andet land i Europa byder på så store variationsmuligheder, når det gælder ferieoplevelser. En tur til Tyskland vil typisk foregå i bil, men vær også opmærksom på, at luftfartens priskrig har givet meget billige billetter til vort naboland. Man kan være heldig at finde rejser til Berlin fra 400-500 kr. retur, og til München kan man i visse perioder komme for omkring 1000 kr. Andre populære – og ofte billige – destinationer er Hamburg, Frankfurt og Düsseldorf.

Kør-selv-ferie og road trip i Tyskland

Planlægger man ferieturen i bil, er Tyskland et eldorado af spændende og billige overnatningsmuligheder. Drej af fra motorvejen, kør et par kilometer og find en lille pittoresk landsby med et gemytligt gasthaus. Et dobbeltværelse på én af disse hyggelige tyske kroer koster typisk 50-70 euro med morgenmad, og prisen for en middag skyllet ned med det gode tyske øl er også særdeles overkommelig. Vil du finde billige overnatningssteder, så snup rejseguiden ”Rechts und Links der Autobahn” på en tankstation. Den giver en fantastisk oversigt over kroer, hoteller og andre overnatningsmuligheder over hele Tyskland. Guiden findes også på nettet (http://www.linksundrechts.com). Ønsker du et road trip i Tyskland, kan du sagtens alliere dig med et rejsebureau, der planlægger hele turen for dig og booker de overnatningssteder, der er nødvendige. Dette feriekoncept er meget populært i USA og er ved at brede sig til Europa.

Busture til rejselandet Tyskland.

En tredje spændende mulighed for at opleve rejselandet Tyskland er en bustur til de talrige ferieperler. En lang række danske rejsebureauer har specialiseret sig i spændende rundture i rejselandet. Berlin og Rhinen/Mosel er sammen med Harzen nogle af de mest populære, men mulighederne er mange. Fordelen ved en busrejse er først og fremmest, at man ledsages af en rutineret rejseleder, og at der ofte er måltider inkluderet i rejsens pris.

Tysklands største seværdigheder

På en liste over Tysklands største seværdigheder finder man samlet set først og fremmest Berlin med minder fra kejsertiden, 2. verdenskrig og den kolde krig. Resterne af Muren samt Brandenburger Tor, Check Points Charlie, Rigsdagen, Operaen, kirkerne og de mange enestående museer tiltrækker hvert år millioner af turister.

Listen over spændende rejsemål i det øvrige Tyskland er også lang: Den berømte oktober-festival  i München. Det helt enestående Neuschwanstein Slot, ligeledes i Bayern. Slottet i Heidelberg ved Rhinen. En af verdens største temaparker, Europark,  ved Freiburg. Den gigantiske domkirke i Köln. Den utroligt smukke by Rothenburg ob der Tauber. Loreley klippen ved Rhinen. Den enestående rute ”Romantische Strasse” i Sydtyskland. Hamburgs havneområde. Strandene i Nordtyskland. Bjergene i Harzen, Bayerisches Wald og Schwarzwald. Den genopførte kulturperle Dresden og det mere end 3000 meter høje bjerg Zugspitze i Alperne. Fra den mere tragiske del af Tysklands historie koncentrationslejren Auschwitz og Hitlers ”ørnerede” i Bertchtesgarten tæt ved den østrigske grænse og Salzburg.

neuschwanstein slot

Neuschwanstein slot

Byer i Tyskland

Berlin

Berlin er med sine 3,5 millioner indbyggere Tysklands største by og i den absolutte verdensklasse, når det gælder turistmål. 2. verdenskrig og Den Kolde Krig har sat sit præg på byen, men der ud over er den en charmerende metropol med mulighed for enestående oplevelser på cafeer og restauranter og i det blomstrende kulturliv. De mest besøgte attraktioner er resterne af ”Muren”, Rigsdagen, det gamle grænseovergangssted Check Point Charlie, museumsøen med fem museer i verdensklasse, Brandenburger Tor samt fjernsynstårnet med restauranten, der kører rundt og giver en formidabel udsigt over Berlin.

Hamburg

Hamburg er den nærliggende millionby, som tusinder af danskere vælger at køre uden om – desværre. Byen byder på et pulserende handelsliv, et enestående havneområde med forlystelseskvarteret St. Pauli., et spændende fiskemarked samt et væld af kanaler, der har givet byen tilnavnet ”Nordens Venedig”.

München

München er Sydtysklands hovedstad med halvanden million indbyggere. Byen er kendt for sit øl og sine bryggerier, men har også spændende slotte og kirker. Bykernen ved Marienplatz er yderst charmerende med gamle huse og unikke butikker.  Men byens største attraktion er nok først og fremmest de mange hundrede ”bierstuben” med en helt speciel atmosfære og velskænket øl i topkvalitet.

Mainz

Mainz er en utroligt charmerende by, som ligger tæt på Frankfurt, lige hvor floderne Mainz og Rhinen løber sammen. Den er kendt for sin fine arkitektur – bl.a. har danske Arne Jacobsen tegnet rådhuset – og den helt store attraktion i Mainz er den imponerende domkirke fra år 975. Et andet arkitektonisk mesterværk er den nye synagoge fra 2010. En slentretur i den gamle by er en enestående oplevelse, for selv om byen blev nærmest udbombet under 2. verdenskrig findes fortsat mange fine bygninger, som enten er blevet restaureret eller genopført.

Düsseldorf

Düsseldorf med sine 580.000 indbyggere er hovedbyen i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen. Den ligger smukt ved Rhinen, og mange flodkrydstogter starter her eller i det nærliggende Køln. Der findes også mange endags-ture på Rhinen med udgangspunkt i Düsseldorf. Et top-oplevelse i Düsseldorf – bogstaveligt talt –  er en tur i det 240 meter høje Rheinturm, hvorfra udsigten er formidabel. Schloss Benrath lige uden for byen er en imponerende barokbygning, der også er en besøg værd. Det samme gælder indkøbsgaden Kö og den gamle bydel, der er berømt for sine gemytlige ølstuer.

Dresden

Blandet byerne i det gamle DDR skiller Dresden sig ud som aldeles enestående, når det gælder arkitektur, kultur op oplevelser. Dresden blev stort set udslettet under 2. verdenskrig, men efter en enestående genopbygningsarbejde fremstår den igen med fortidens glans. Den ligger i et smukt flodlandskab ved Elben, og bykernen regnes som én af de smukkeste i Tyskland. Operaen (Semperoper) og byens Frauenkirche tilhører der absolutte top-attraktioner. For musikinteresserede byder byen meget ofte på koncerter i verdensklasse.

Frankfurt

Frankfurt ved floden Mainz er med sine 2,5 millioner indbyggere (hele området) Tysklands femte største by, og den byder på et imponerende handelsliv med mange indkøbsmuligheder. Byen er kendt for sine mere end 30 museer i verdensklasse, bl.a. museer for arkitektur, film, kunst og det jødiske folks historie. Johann Wolfgang von Goethe blev født i denne by, som rummer det berømte Goethe-institut, og én af Frankfurts helt store attraktioner er den imponerende katedral Kaiserdom.

Køln

Der bor mere end 4 millioner mennesker i Køln-området, heraf 1 million i selve byen, der ligger smukt på begge sider af Rhinen. Her kan man tage på én-dagstur på den smukke flod eller vælge et længere flodkrydstogt. Den største attraktion i Køln er den imponerende domkirke, hvis tårn knejser 157 meter over byen. Masser af charmerende broer over Rhinen forbinder de forskellige bydele, men du kan også passere Rhinen i en imponerende svævebane. Köln er rig på historiske minder, selv om 70 procent af byen blev ødelagt under krigen. Dertil kommer en lang række kunstmuseer og over 100 gallerier, så byen tiltrækker kunstnere og kunstinteresserede for hele verden. De mange værtshuse drives efter ældgamle traditioner, hvilket bl.a. betyder, at dit ølglas automatisk fyldes op – med mindre du udtrykkeligt melder fra!

Rostock

Ønsker man tyske storby-oplevelser kombineret med muligheden for en strandferie – eller har man kun tid til en miniferie – er Rostock ved Østersøen et godt bud. Byen har omkring 200.000 indbyggere og en stor havn. Hertil ankommer færgen fra Gedser – en tur på godt to timer. I Rostock bør man tage en slentretur i den hyggelige bykerne og beundre de velbevarede byporte, den imponerende Marienkirche og det smukke barok-rådhus. Omkring Rostock, bl.a. i Warnemünde, findes nogle af Tysklands bedste strande med de karakteristiske strandstole og omklædningskabiner.

Flensborg

Flensborg seværdigheder – Den tyske by Flensborg ikke langt fra den danske grænse byder på et væld af spændende oplevelser. Der er blandt andet flere museer, hvor du kan blive klogere på sejlskibe og importen af rom og sukker til byen.

Hvis du vil vide mere om den dansk-tyske historie i området, bør du besøge Museumsberg. Der har de en stor permanent udstilling, der fortæller om byens historie fra middelalderen til 1800-tallet, hvor den blev tysk.

Er du mere til at opleve tingene på egen krop, kan du tage i scienceoplevelsescenteret Phänomenta. Der har de over 150 opstillinger, hvor du kan prøve forskellige øvelser inden for kommunikation, syns- og følesansen.

Krydstogt på Rhinen

Et krydstogt på Rhinen er blevet en meget populær rejseform, hvad enten man vælger at booke sit cruise på nettet og selv sørge for transporten eller allierer sig med et bureau, der sælger pakkerejser. Rhinen er 1300 kilometer lang og den største del af strækningen befinder sig i Tyskland, der har glæde af mere end 800 kilometer vandvej. Generelt er et krydstogt på Rhinen en billig form for ferie, der indebærer fuld forplejning ombord og unikke oplevelser, når man går i land et nyt sted hver dag – eller når man slapper af på dækket, mens de imponerende landskaber glider forbi. Mange ruter på den tyske del af Rhinen starter eller slutter i Bonn, Køln. Düsseldorf eller Koblenz, hvor Mosel og Rhinen støder sammen. Undervejs besøger man en perlerække af hyggelige byer og passerer berømte Lorelei – en stor klippe nær St. Goarshausen. Klippen rejser sig 120 meter over vandet og markerer det smalleste stykke af Rhinen. Populære byer er Rüdesheim, Mannheim og Heidelberg. Mange ture omfatter også stop i andre lande langs floden. Priserne varierer meget. Rejserne om efteråret, når vinhøsten går i gang, er meget eftertragtede, men generelt kan man finde rejser til omkring 4.000 kr. afhængigt af krav til rejselængde og komfort.

Krydstogt på Donau

Vil man opleve Donau, er Tyskland et rigtigt godt udgangspunkt. Mange af de berømte Donau-krydstogter starter i Passau, som ligger i det sydlige Tyskland ikke langt fra Nürnberg og Regensburg. Passau er en oplevelse i sig selv. Den ligger smukt i området, hvor floderne Inn og Ils møder Donau. Hurtigt bevæger krydstogtskibet sig dog væk fra Tyskland på vej mod bl.a. Wien, Bratislava, Budapest og mange andre destinationer. Også her varierer priserne meget, men sammenlagt er et krydstogt på Donau fra Tyskland absolut ganske overkommeligt i pris, når man tager oplevelser og service om bord i betragtning.

Vinrejser til Tyskland

riesling på vinrejse i tysklandTyskland er et fremragende – men måske lidt overset – vinland. Først og fremmest produceres mange steder en fremragende hvidvin, og har du lyst til at smage druerne på stedet, er der talrige muligheder. Mere end halv snes danske bureauer arrangerer vinrejser til Tyskland, i visse tilfælde koncentreret om efteråret, hvor vinhøsten er på sit højeste. En rejse foregår typisk med bus, hvor man besøger flere forskellige vinområder og vingårde. Tyskland har i alt 13 vindistrikter, og mange af dem ligger i områderne omkring Mosel og Rhinen.  En vinrejse til Tyskland koster typisk omkring 7.000 kr. for bus, forplejning og vinsmagning. Men de findes i alle prisklasser – fra budget til gourmet!