Mainz – Kultur, Kunst og Arkitektur

I den sydlige del af Tyskland – lige uden for Frankfurt – der ligger der en af de steder, som blot venter på at blive opdaget. Mainz er fantastisk by med arkitektur tilbage fra år 1000 og ruiner tilbage til romertiden, og på samme tid er der så meget modernitet og nytænkning i arkitekturen, at byen ofte virker på grænsen til det skizofrene, men på forunderlig vis holder deres blanding af middelalderlig, klassisk, romantisk og modernistisk stil sig nær det sublime. Mainz er en by der skal opdages af danskere, der ikke kender den, og den skal genopdages igen og igen af danskere, der allerede har besøgt Mainz.

Geografi

Mainz virker som en relativ lille by, men der bor faktisk 200.000 mennesker i byen og oplandet. Den tilhører Rhinen deltaet, der tæller hele 5,8 mio mennsker. Mainz har ikke sin egen lufthavn, men kan nås fra Frankfurt lufthavn, hvor der går tog hver halve time til Mainz. Rejse tiden er mellem 25 minutter til 30 minutter fra Frankfurt lufthavn.

Mainz ligger ved Rhinen og på samme tid ved udmundingen af floden Main, hvilket gør at byen indtager en nøgleposition i forhold til transport og fragt via søvejen i Tyskland. I den nordlige del af Mainz er der også en kæmpe container havn.

 

 

Mainz historie

I år 12-13 før Kristus grundlagde den romerske general Nero Claudius Drusus fortet castrum Mogontiacum, der var de første spor man har af byen Mainz. Navnet Mainz mener mange stammer fra floden Main, men det er ikke tilfældet. Mainz er et navn, der har rødder i det romerske navn Mogotiacum.

Mainz var i mange år en romersk forpost mod de barbariske germaner, der bestod af mange forskellige vilde stammer.

Ved Romerrigets fald blev Mainz indlemmet i Frankerriget og senere blev det en del af det Preussiske rige.

Under den Franske Revolution besatte revolutionære franske styrker Mainz i 1792 og med hjælp fra af pro-demokratiske tyske krafter anført af Georg Forster blev Republikken Mainz proklameret. Dette var det første tyske bud på et demokrati. Preussien var imidlertid ikke begejstret for denne løsrivelse og demokratiske proces, og belejrede Mainz og den 23. juli overgav de franske styrker sig.

Under Anden Verdenskrig var der over 80 bombetogter mod Mainz, hvor store dele af de historiske områder i byen blev lagt i ruiner. Der er dog stadig mange fantastiske gamle og smukke bygninger i byen.

 

Steder man skal se i Mainz

Når man besøger Mainz er der mange steder, der er smukke og interessante at se. Vi vil stærkt anbefale man bruger en dag eller to på at gå rundt i byen og lade sig indfange af museer, kirker, cafeer, shopping eller en tur rundt med det lille turisttog, der vist mere er en bus. Der er dog også nogle locations, der er så spektakulære, at de bør indgå i et besøg til Mainz. Nedenfor har vi listet de vigtigste:

Domkirken i Mainz

Mainzer Dom eller Martinsdom er et pragt eksemplar på en tysk domkirke. Den er et must-see både udefra såvel som indefra. Opførelsen af domkirken blev påbegyndt i år 975 af ærkebiskop Willigis. I dag står den som en kæmpe kirke, der både har middelalderlige træk, såvel som senere tilføjelser med inspiration fra barokken og gotiske stilarter.

 

Rådhuset

Der Mainzer Ratthaus (rådhuset) har et dansk islæt. Arkitekten bag denne bygning er Arne Jacobsen, som designede det i 1068-1970 og det blev opført i 1970 til 1974. Det er et meget moderne bygningsværk, der er et godt udtryk for Mainzer stilen, hvor man ikke er bange for at have meget moderne arkitektur side om side med gammelt og klassisk arkitektur.

Rådhuset ligger lige ved siden af der Rheingoldhalle.

mainz domkirke og raadhus

Den nye Synagoge

Som stort set alle andre steder i Tyskland var jøderne forfulgt og blev forsøgt udryddet under Anden Verdenskrig. Mainz var ikke en undtagelse i denne proces. Behandlingen af jøderne står i dag som et udtryk for tyskernes kollektive dårlige samvittighed over skrækkelighederne der skete under Anden Verdenskrig. I Mainz har man efter krigen opført en ny synagoge til den jødiske befolkning som i dag består af omkring 1100 jøder.

Den nye synagoge er et unikt arkitektonisk mesterværk, der blev opført i 2010. Du kan hade det eller du kan elske den arkitektoniske udformning af synagogen, men det er en konstruktion, der går langt ud over det normale og som forvirrer, imponerer og forstyrrer sanserne. Den nye synagoge er fantastisk kunst, men om det er fantastisk arkitektur – ja det vil vi faktisk anbefale jer selv at tage stilling til. Den er opført af arkitekten Manuel Herz og opført på samme grund, hvor den tidligere synagoge blev fjernet fra under Det Tredje Rige.

synagogen i mainz

Den nye synagoge

 

Den gamle by

”Altstadt” betegner en del af byen, som har mange gamle bygninger , og som er fyldt af små og store hyggelige gågader, hvor der er usædvanlig mange orange og lyserøde bygninger, og der er spækket med lækre små cafeer og restauranter. Det lokale turistkort har markeret gågaderne i den gamle by med blå farve. Men I skal være opmærksom på, at selv om der er tale om den gamle by, så er der flere steder, hvor gamle bygninger er blevet moderniseret til at være på grænsen til det postmodernistiske, og andre steder står de modernistiske bygninger side om side med klassiske bygninger.

Det kan stærkt anbefales at taget et par gode sko eller sandaler på og vandre igennem den gamle by og bare lade sig opsluge af historiens vindesus,

Der er dog også et lille turisttog, som faktisk mere er en bus end et tog, som kører forbi de forskellige spændende attraktioner, som ikke lige ligger på gågaderne. I skrivende stund koster en billet 8 euro per voksen.