Canada

På mange måder minder det, at rejse i Canada, om at rejse i USA, fordi det også er et roadtrip-land, hvor man ikke skal køre langt for at finde et nyt og spændende sted at gøre holdt. Og så er canadierne mindst lige så venlige som amerikanerne – måske endda en smule mindre overstadige og mere imødekommende. Men Canada har noget, deres broderland i syd ikke har på samme måde: virkelig storslået natur og et rigt dyreliv. I USA finder du ikke tilsvarende så stort et antal nationalparker og så vildt et dyreliv.

Canada er rig på naturoplevelser

Canadas kronjuvel er uden sammenligning de canadiske Rocky Mountains, der bedst opleves mellem nationalparkerne Jasper og Banff – forbundet af 230 smukke kilometer af den lange highway Icefield Parkway, der siges at være blandt de smukkeste i verden med sine sneklædte bjerge på en blå himmel, maleriske ferskvandssøer og et uendeligt ocean af bølgende, grønne nåleskove. Og det kan man godt mærke på efterspørgslen i Jysk Rejsebureau, lyder det fra Jan Sørensen, der er rejsekonsulent og teamleder hos Jysk Rejsebureau i Aalborg: ”Canada er blevet mere og mere populært. Det skyldes nok i høj grad, at rigtigt mange efterhånden har rejst i USA og derfor søger videre til noget, der minder om USA og så ikke helt alligevel. Altså folk, som har været i USA et par gange og nyder rejseformen og de forhold, man bliver budt, men gerne vil se noget andet. Så efterspørgslen er stigende og med god grund.”

Canada er det nemmeste rejseland

Og det er da også især den frie roadtrip, vi danskere går efter: ”Folk efterspørger først og fremmest campervans og motorhomes. Rejseformen med ’frihed på fire hjul’, hvor man selv kan styre tempoet og være sammen på en anden måde end i Europa, er meget efterspurgt. Min seneste rejse til Canada foregik i bil, men i områderne med nationalparker var hver anden bil en camper,” forklarer Jan Sørensen fra Jysk Rejsebureau. ”Specielt familier og ældre foretrækker at rejse i campervan. For de unge, eller yngre par er billeje ofte vejen frem.

Canada er fyldt med campgrounds af vidt forskellige standarder, så dér er fordelen, at man flere steder bare kan ‘rulle’ ind fra gaden, når man kommer frem,” lyder det fra den ålborgensiske rejsekonsulent. Han oplever, at det især er Niagara Falls, Vancouver, Vancouver Island og nationalparkerne Banff og Jasper, der er stor efterspørgsel på – med stort fokus på udeliv og dyreliv. Både Jasper og Banff ligger i den canadiske del af Rocky Mountains, der strækker sig fra USA’s sydstater til Alaska i nord. Og her finder du vitterligt alle former for natur: dybe skove, åbne enge, gletsjere, varme kilder, buldrende vandfald, brusende floder og – som noget helt unikt for Canada – nogle af verdens mest spektakulære indsøer med farver, der spreder sig over spektret fra petroleumsblå til smaragdgrøn.

Begrænsningens svære kunst

Du har sikkert set det på billeder, men farverne er endnu mere uvirkelige, når du står og spejder ud over én af de mange blikstille bjergsøer. Derfor skal du heller ikke regne med at drøne lange strækninger, som man ofte gør det i USA, for der er simpelthen for mange ting at gøre holdt ved undervejs. Og hvis det ikke er en af de mange søer, som man oftest kan køre hen til i bil, så stopper du helt sikkert ved synet af en sulten bjørn, der samler føde i siden af vejen og ikke synes at ænse den slange af biler, der lynhurtigt vokser for at få lidt flere glimt af naturens mest nuttede dræber.

Netop derfor har Jan Sørensen fra Jysk Rejsebureau disse råd til folk, der planlægger en tur til Canada: ”Vær opmærksom på, at ting tager tid – kombineret med, at Canada er verdens næststørste land. Man har en tendens til at tro, at man skal nå det hele på den halve tid, men Canada er et land, der kræver tid til oplevelser,” forklarer han og tilføjer: ”Det er svært at begrænse sig, så det er en god idé at tegne din rute ind på eksempelvis Google Maps og se, hvor mange kilometer det drejer sig om. Derefter vil de fleste skære fra, så man til sidst sidder tilbage med de vigtigste punkter på ens rejse.” Herefter står intet i din vej for at drage på roadtrip i Canada. Og det er så nemt, som det næsten kan blive.

For ud over det faktum, at oplevelserne ligger som perler på en snor, er det mest slående ved en roadtrip i Canada, hvor nemt det er: Vejene er gode, skiltene hjælpsomme, bilisterne hensynsfulde, og der er ikke langt mellem byer og nationalparker, så det bliver sjældent meget mere end nogle timer i træk, man skal køre, når man skal køre længst. Det bliver aldrig kedeligt, for det smukke syn fortsætter med at vælte ind ad bilens vinduer. Så er det kun op til jer at beslutte, hvornår I skal gøre holdt – og komme endnu tættere på Canadas storslåede natur.

Canadas demografi

Det officielle navn på landet er simpelthen Canada. Den dækker et areal på landmasse over 3,8 millioner kvadrat miles i størrelse og er det næststørste land med firkantet kilometertal i verden. Hovedstaden er Ottawa med en befolkning på over 1,1 millioner mennesker. Andre vigtige byer er Toronto med 4,8 millioner indbyggere, Montreal med bare færre end 3,5 millioner mennesker, og den smukke by Vancouver med en befolkning på omkring 2 millioner mennesker. Med sin langt nordlige beliggenhed, er Canada et land med et køligt klima. Jo længere man kommer mod nord, jo koldere det bliver, indtil artic betingelser.

Borgere fra Canada er kendt som canadiere. Den seneste undersøgelse satte den samlede befolkning på mere end 32.400 tusind canadiere. Heraf bryder etnicitet ned i en lang række forskellige grupper uden gruppe, der danner et flertal. Specifikt er canadierne består af 28 procent britisk-irske arv, er 23 procent fransk, 15 procent generel europæisk og en kæmpestor 26 procent klassificeret som blandet. Efter overførslen af ​​Hong Kong fra det britiske styre til kinesisk, immigrerede mange borgere i Hong Kong til Canada, især området Vancouver.

Religiøse præferencer deler nedbrud fundet i etnicitet. 44 procent af canadierne hævder den romersk-katolske tro som deres egen, mens 29 procent er protestanter. Andre kristne og muslimske trosretninger er angiveligt med omkring 8 procent af befolkningen.

Engelsk og fransk er de sprog, der tales i Canada. Literacy satser er 99 procent. Gennemsnitlige forventede levealder for en canadisk mand er 77 år, mens en canadisk kvinde vil leve til 82 år i gennemsnit.

Canada er et land med et ulige segmentering. Mens de fleste lande har en tendens til at blive delt over østlige og vestlige befolkningscentre, kan Canada siges at være mere af en nord og syd betegnelse. Specifikt størstedelen af ​​befolkningen lever langs grænsen til USA og næsten ingen bor i det høje nord givet kulden.

Canada har tendens til at blive overskygget af sin nabo mod syd. Dette er uheldigt, da landet er smukt, folk er venlige og livet leves i et behageligt tempo.