Cypern

Cypern – Her er nogle praktiske informationer til når du planlægger en rejse til Cypern. Se også afsnittene under rejsetips, inspiration og yderligere information, hvor du finder links til information, som kan være nyttig, når du booker flybilletter til Cypern.

Gode links til din rejse til Cypern

Find guides til Cypern på Bog&Ide her

Leje af bil på Cypern

Billige flyrejser til Cypern

cypern

Billeje på Cypern

Det er muligt at leje bil på Cypern. Der er venstrekørsel, og De behøver ikke internationalt kørekort. Se i hotelmappen eller spørg rejselederne. Så er De sikker på, at forsikring m.m. er i orden.

BEMÆRK! Kravene til chaufføren er ændret. Det betyder at min. alderen nu er 25 år eller at chaufføren har haft kørekort i 3 år. Hvis man er yngre end 26 år, dog min 21 år, kan der købes en ekstra forsikring på CY£ 2 pr. dag.

Sprog på Cypern

På Cypern tales der en græsk dialekt. Næsten alle cyprioter taler godt engelsk,og enkelte taler også fransk eller tysk.

Tiden på Cypern

Uret skal stilles en time frem. Når klokken er 06:00 i Danmark, er klokken 07:00 på Cypern.

Elektricitet

220V. Stikkontakterne har 3 ben, hvorfor det er nødvendigt at anvende en adapter. Den kan købes i supermarkederne.

Valuta på Cypern

Førhen hed møntfoden på Cypern cypriotiske pund. I 2008 gik Cypern over til Euro.

Vand

Det er næsten altid vandmangel på Cypern. Hjælp derfor med at spare på det.De skal regne med, at drikkevandet har en anden bakterieflora på Cypern, end vi er vant til i Danmark. Derfor anbefaler vi, at De køber vand på flaske.

Østaten Cypern

nicosia

Hovedstaden Nicosia

Cypern er en østat med et befolkningstal på cirka 800.000 fordelt på et areal på 9.250 kvadratkilometer. Befolkningen har været delt i to, siden Tyrkiet besatte den nordlige del af øen i 1974. Den tyrkisk-cypriotiske og den græsk-cypriotiske befolkningsgruppe bor på hver sin side af den såkaldt grønne linje, som deler nord og syd.

Cypern er den største ø i Middelhavet. Hovedstaden hedder Nicosia.

Middelhavsklimaet giver korte, milde vintre og lange, varme, tørre somre.

Tidsforskel: dansk tid +1 time – uret stilles frem.

Prisen for en overnatning for to personer i et dobbeltværelse i centrum af Larnaca varierer en del, men kan fås for helt ned til 50-60 euro på et trestjernet hotel.

Valutaen er euro, og du kan bruge alle de mest gængse internationale kreditkort de fleste steder, men vi anbefaler altid, at du har lidt kontanter på dig, når du er ude at rejse.

Cypern har været medlem af EU siden 2004, så EU-borgere med et gyldigt pas kan frit rejse ind i Cypern, der kræves ikke visum til ophold af mindre end tre måneders varighed.

Lufthavnen er Larnaca internationale lufthavn. Den ligger cirka fem kilometer syd for byen Larnaca midt på sydkysten. Lufthavnen ligger cirka 40 km syd for hovedstaden Nicosia. Der er ingen hoteller i selve lufthavnen og kun et begrænset antal butikker og spisesteder.

Cypern har ikke noget jernbanenet, men du kan komme fra lufthavnen med bus eller taxa.

Kultur, museer og seværdigheder på Cypern

Et besøg på Cypern kan være den rene opdagelsesrejse. Vidnesbyrd fra en bred vifte af begivenheder gennem mere end 8.000 års historie venter dig i dette lille middelhavsparadis. Øens rige kulturarv går hånd i hånd med den overvældende mængde af monumenter, som hviler på cypriotisk jord, og hvor du end vender dig, finder du kunst – både gammel og moderne: keramik, kurvevarer og gobeliner, som holder liv i højt skattede traditioner fra en længst svunden tid.

ruiner cypernKirker, slotte, ruiner, museer

Hvis du vil se det hele, får du travlt – og det er ikke bare noget, vi siger! Cypern er simpelthen spækket med så mange spektakulære seværdigheder. Det er faktisk er lidt svært at anbefale én frem for en anden. Til en start vil vi anbefale dig at leje en bil, da nogle af de mest øde beliggende seværdigheder ellers kan være svære at komme frem til.

Shopping og afslapning

Uanset hvor på Cypern du befinder dig, er der rig mulighed for at shoppe. Kun dine fødders smertegrænse kan få dig til at stoppe! Hovedstaden Nicosia er især leveringsdygtig i små lækre, fashionable butikker med designervarer. Flere udenlandske stormagasiner har også slået sig ned her. Men hvis du er på udkig efter autentisk, lokalt håndværk, så er der masser af steder på hele øen, der sælger kunsthåndværk, kurvevarer, vævede billeder og sølv- og kobberartikler. Der er rig mulighed for, at du kan få de fleste af dine basale shoppingbehov dækket!

I de fleste større byer ligger der er marked i centrum. Der er ofte åbent fra tidlig morgen til ca 13:30. Her sælges friske grøntsager, frugt og nyplukkede kyllinger. Bag markedet i Paphos ligger der en markedshal med broderier, souvenirforretninger m.m..De kan med fordel købe briller, læder, sko samt guld og sølv på Cypern.

Hvis du hører til dem, der finder det meget mere afslappende at svinge golfkøllen end kreditkortet, så kan Cypern prale af hele tre 18-hullers golfbaner, nemlig Tsada Golf Club, The Secret Valley Golf Club og Aphrodite Hills. Desuden kan nogle af øens hoteller tilbyde golffaciliteter, om end i begrænset form, og det samme gælder øens tennisbaner – der findes både lidt større tennisanlæg, hvor der også spilles internationale turneringer og lidt mindre anlæg i tilknytning til nogle af hotellerne.

Ud for Larnacas kyst ligger Zenobia. Zenobia er ét af verdens mest imponerende skibsvrag. Det var oprindeligt en bilfærge, da den sank i 1980. Dykkere kan konstatere, at de rustne kæder stadig holder fast i nogle af de køretøjer, som var ombord, da den gik ned. For den øvede dykker er dette vrag uden tvivl ét af de mest fascinerende og lettilgængelige dykkermål i verden.

Hvis du har børnene med på ferie, er der også masser af familievenlige tilbud, I kan benytte jer af – øen har nemlig indtil flere vandlande at vælge imellem. Og naturligvis det perfekte vejr til både vandland og strand.

Cypern

Strande på Cypern

Øen er det oplagte udgangspunkt for vandrelaterede sportsgrene og aktiviteter, og udvalget er så stort, så her er noget for enhver smag! Sejlads er for eksempel en populær aktivitet, og hvis du får lyst til lidt blæst i håret og muligheden for at nyde øens skønhed fra vandsiden, kan du fra marinaen i Larnaca tage med på en af de sejlture, der starter herfra – den perfekte udflugt for hele familien.

cypern rejseguide

Imens kan landkrabberne så benytte sig af, at Cypern er omkranset af strande, og mens nogle af os synes bedst om sandstrande, er andre mest til dem med småsten … Nogle af os er godt tilfredse med strande, hvor man ikke er i fare for at komme til at mangle selskab, mens andre skal have rigeligt med albuerum for at kunne slappe ordentligt af … Og så er der de af os, der har det bedst med at kunne trille ud af sengen på hotelværelset og lande lige i vandkanten, mens andre anser en tur til stranden for at være et glimrende tema for en længere udflugt. Men her på øen er alle kommet til rette sted, for her er nemlig strande af enhver tænkelig slags

Restauranter og natteliv på Cypern

Det cypriotiske køkken er blevet præget af mange forskellige kulturer gennem historien. Desuden varierer mange retter fra region til region, hvilket gør Cypern til et fascinerende sted at spise! Og ydermere afspejles landets todeling også i maden: Nordpå finder man mest tyrkisk-inspirerede retter, mens man sydpå hælder mere i retning af det græske køkken.

Der er dog et par ting, som det samlede cypriotiske køkken har tilfælles – den ene er kleftiko. Kleftiko er en ovnstegt ret af græsk oprindelse, som består super mørt lammekød og smagfulde grønsager og krydderier. Den anden er meze (eller mezedes i flertal), som består af forskellige små retter (kan sammenlignes lidt med den spanske tapas-tradition).

Med hensyn til valg af spisesteder så gælder denne gyldne tommelfingerregel: Hvis et spisested har stor søgning fra de lokale, er der stor sandsynlighed for, at stedet serverer mad, der er værd at spise!

Fra den ene yderlighed til den anden

Festligt og tempofyldt, hyggeligt og afslappet eller stille og romantisk – nattelivet på Cypern giver dig mulighed for det hele. Du kan opleve alt fra natklubber i verdensklasse til en middag for to i stearinlysets skær. Cyperns underholdningsindustri er ekstremt varieret og har noget for enhver smag for folk i alle aldre.

Nattelivet i Larnaca er mest koncentreret omkring havnefronten og den smukt palmeflankerede strandpromenade. Her er der taverner, barer og cafeer til overflod. Flere af dem har levende musik på tapetet. Den gamle by Aiya Napia på Cyperns østkyst er et paradis for dig, der elsker natklubber. Her er nemlig mere end 20 natklubber, og de er omgivet af restauranter, cafeer, pubber og barer. Det er også her, du finder diskoteker, der tiltrækker nogle af verdens mest populære DJ’s.

Se også: Rejseguide til Samos

Kilde til artiklen: Travel-Guides.dk’s rejseguide til Cypern seværdigheder