Samos – Seværdigheder, aktiviteter og rejser

På Samos finder man typisk de små familiedrevne lejlighedspensioner, hvor ejeren selv byder velkommen, deler en forfriskning og måske kommer med anbefalinger til de lokale seværdigheder.
Samos
Samos og Pythagorion anbefales til Dem som vil gerne sidde ved havnen, nyde en glas ouzo eller retsina (serveres altid med den lokale mezedes), sammen med de lokale beboere og man mærker den traditionelle, græske og pulserende stemning.
Nede i Pythagorion`s havn kan man bl.a. træffe de tre danmarkskendte fiskerdansere Giannis, Andreas og Rasmus-Gerasimos, som tilbyder bådudflugter til skjulte og lokale seværdigheder! Dette er en oplevelse for livet!

Man skal ikke forvente sig de store luksushoteller på Samos, ligesom på andre større rejsemål. Infrastrukturen er også noget mere enkel. De fleste lejligheder Dinos Rejser anvender i Pythagorion, er små og billige med central belligenhed. Indretningen er typisk græsk, næsten spartansk, der er få lejligheder, derfor må tidlig bestilling anbefales!

Samos indgår i øgruppen De Nordægæiske Øer. Det er den af alle græske øer, der ligger tættest på Tyrkiet. Nogle steder er afstanden kun 1200 m. Samos er kendt for sin frugtbarhed med mange appelsinlunde, vinmarker og oliventræer. Hovedbyen hedder Samos by og ligger på den nordøstlige del af øen. Dinos Rejsers hoteller ligger i byen Pythagorion på den sydøstlige del.

Pythagorion

På sydsiden ligger havne- og fiskerbyen Pythagorion, der er opkaldt efter filosoffen Pythagoras, som blev født på Samos ca. 600 f.Kr. Pythagorion var Samos´ antikke hovedstad og gemmer stadig på meget historie fra den tid. F.eks. resterne af den 6 km lange bymur, som løber omkring byen. På byens rådhus finder man Pythagorion Museum som indeholder byens antikke fund. Det er en charmerende by med en livlig havn og de små græske huse på bjergskråningerne. Byens hjerte er havnepromenaden med mange restauranter, hyggelige tavernaer og barer. Bagved havnen findes de idylliske brostensbelagte sidegader med flere småbutikker og gårdhave-restauranter.

samos fisker

Stranden ligger kun 500 m fra byens centrum og med sit rene og klare vand lokker havet til en dukkert eller sejltur ud til en af de små øer og bugter.

Værd at se på Samos

Der er rige muligheder for vandreture op i de bjergrige områder hvor man i maj og juni kan se orkideerne blomstre. Der er mulighed for at følge de afmærkede vandrestier op til Panagia Spillianiklostret hvor der er en storslået udsigt over hele byen. Området omkring Pythagorion udforskes bedst på cykel, spørg vores rejseleder ang. leje af cykler. Det er nemt at komme til de nærmeste landsbyer eller små badebugter.

Hera-helligdommen, som er øens ældste bygningsværk (ca. 700 f.kr), kan også nås på cykel. Det er muligt at tage en dukkert ved helligdommen inden turen gå videre.

Ønsker man at udforske hele øen, anbefales det at leje bil. Den specielle bjerglandsby Vourliótes med det lokale folkeliv på torvet er et besøg værd. Der findes desuden mange hyggelige landsbyer med smukke klostre og omkring byerne ligger de friske appelsinlunde.

Samos rundtur:

En bustur som dækker næsten hele Samos ø.
Du starter fra Pythagorion, vi besøger først Eupalinos Tunnel, Timios Stavros kloster, hvor vi får en rundvisning og efter et kort stop ser vi Pirgos. Vi fortsætter til Koutsi, tager et kort stop til Karlovasi, hvor vi besøger det lokale keramik værksted og Samos Wines berømte vin-hus. Frokostpause holdes i Karlovasi. Vi kører videre til Platanakia og den charmerende fiskerlandsby Kokkari, hvor vi strækker benene. Tilbage til Pythagorion om eftermiddagen.

Tyrkiet: Du starter fra Pythagorion og efter en times sejltur er vi i Kusadasi. Her kan man besøge Ephesos, hvor man kan se det berømte Artemis tempel , et af verdens syv vindundere. Tilbage til Kusadasi hvor vi holder frokostpause. Efter spisning går turen videre til den lokale basar, hvor man bl.a. kan købe orientalske tæpper, smykker og lædervarer. Husk at prutte om prisen!

Patmos: Klosterøen Patmos ligger 32 sømil (58km) syd for Samos. Sejlturen tager ca. 2 ½ time.
Du starter vores tur med at besøge Apokalipsegrotten, hvor Johannes tilbragte en stor del af sit liv.
Efter dette kører vi videre til det imponerende Johanneskloster, som dominerer øen. Klosteret har
bl.a. et rigtig spændende museum. Efter et par timer, hvor man har fri til at smage de lokale specialiteter eller spadsere rundt om Chora, sejler vi tilbage til Pythagorion ca. kl. 17.00.

Samos – Praktiske oplysninger

Bus: Bus nettet dækker det meste af øen og der er flere daglige afgange til Samos by (ca. 13 km) og til seværdighederne på øen. Det er rimelig billigt at køre med bus på Samos.

Taxa: Der findes mange taxier på Samos. Det kan betale sig at tage en taxa hvis man er 3-4,
som rejser i samme taxa. Fra Pythagorion til lufthavnen, ca. 50 kr., til Samos by ca. 75 kr.

Bank: Bankerne har åbent mandag-fredag kl. 08.00–13.30. Der findes hæveautomat i Pythagorion, men accept af kreditkort er begrænset på Samos.

Valuta: Euro. 1 Euro = 7,50 kr.
Man kan medbringe danske kroner, rejsechecks eller kreditkort.
På mange af hotellerne er der mulighed for at veksle eller i bankerne.

Vekslegebyret er oftest på 2 % men kan variere.

Posthus: I Pythagorion og Samos by.

Sol og strand: Langs hele kysten ligger fine naturstrande med så klart vand, at flere af dem har fået udmærkelser.
På den vestlige del af øen ligger de mest indbydende strande, bl.a. Psili Amos, en lavvandet og børnevenlig strand med få turister.

Lidt udenfor Pythagorion, ca. 500 m. fra centrum, starter den 3 km. lange Pythagoras strand,
som strækker sig helt ud til Potokaki stranden (grov sand – stenstrand).
Fra Pythagorion havn, afgår badebåd hver morgen til den børnevenlige og rolige Psili Amos strand.
Sejltid ca. 45 min.

Røde flag-systemet: Rødt flag – badeforbud.

Det europæiske flagsystem: (Samme som kreta.)

Priser for soludstyr: På visse strande kan der lejes solstole ca. 40,-/dag

Restauranter og natteliv: I Pythagorion er der diskoteker, musikbarer, cafeer og restauranter.
Nattelivet i havnen er hektisk også her er der et stort udvalg af tavernaer, barer og internationale restauranter. I de små gader bag ved havnen er der desuden mange hyggelige gårdhave-restauranter.
I byen Mytilini, ovenfor Pythagorion, ligger en udendørs biograf, som er åben i højsæsonen.

Mad og drikke: Middag med græsk salat og moussaka , på taverna, koster ca. 65 kr. En øl koster ca. 15 kr.

Sport: Forskellige vandsport i Potokaki strand, lige udenfor Pythagorion.
Go-cart bane mellem Pythagorion og Samos by. Desuden har Samos mange fine
vandreruter med afmærkede stier. Spørg guiden.

Fakta om Samos: Areal ca. 485 km2 Befolkning ca. 45.000 indbyggere. Sprog: Græsk

Dyr og insekter: Alle steder på Samos kender dyr og insekter ikke forskel på inde og ude.
Uanset hotel kategori ”kan” der forekomme insekter, myrer og kakerlakker i ferieboligen.

Støj ved ferieboligerne: Ønsker du at bo centralt, midt i byen eller i et turistområde, kan der forekomme støjgener fra trafikken, nabo restauranter og lign. Det kan være charmerende og nogen gange ret irriterende, hav altid i mente at du befinder dig i et andet land.

samos