Rejseguide Peru

Før Amerikas opdagelse var der adskillige højtstående kulturer i Peru. De kulminerede i 1438, hvor Incaimperiet allerede talte over 25 millioner undersåtter. I 1531 ankom spanierne til Peru, anført af Francisco Pizarro. 1535 blev hovedstaden Lima grundlagt, og blev regeringscentrum for den Spanske Krones besiddelser i Sydamerika.

Den 28. juli 1821, opnåede Peru ved Simon Bolivares og Don José de San Martin’s hjælp, uafhængighed fra det spanske koloniherredømme.
I 1990, vandt den nuværende præsident Fujimori en valgsejr over den berømte forfatter Mario Vargas Llosa.

Generelt om Peru: Peru ligger i hjertet af Sydamerika og grænser op til Equador og Columbia mod nord., Brasilien og Bolivia mod øst samt Chile mod syd. Befolkningstallet er over 22 millioner. Landets samlede areal er 1.285.216 km2. De officielle sprog er spansk og det indianske quechua. Der tales dog også en del andre sprog, bl.a. aymaya. Den officielle religion er katolicisme. Perus geografi kan inddeles i 3 naturområder: langs midten af landet ligger Andesbjergene og vest herfor strækker sig 2.141 km. Stillehavskyst. Mod øst er der jungle og regnskov i Amazon-bækkenet. Disse naturzoner, der også er kulturelle grænser, er med til at gøre Peru til et af de mest spændende og varierende rejsemål i Latinamerika.

[pagelist_ext]

Klima: Grundet de forskellige naturzoner, varierer Perus klima meget, hvorfor man kan rejse på alle tidspunkter af året. I kystområdet er vejret mildt og det regner kun få dage om året. Højlandet er tørt og solrigt, mens regnskoven er varm og fugtig.
Valuta: Den nationale valuta er Soles der udgør 100 centavos. Det svarede i februar 98 til 2,6 soles for 1 US$.
Lokal transport: Der er gode muligheder for transport med tog eller bus. Specielt jernbaneforbindelserne mellem Lima-Huancayo og Cuzco-Arequipa via Juliaca som har sidespor til Puno, giver mulighed for at nyde Perus skønne natur undervejs. På grund af de store afstande, kan det dog også betale sig at rejse med fly. Vi kan bl.a. tilbyde prisbillige løsninger som Inca Air Pass eller Visit-Peru Pass. Kom ind og hør nærmere.

SEVÆRDIGHEDER:

Kystområdet: Lima blev grundlagt af Pizzaro, og var den vigtigste hovedstad i Spansk Amerika. Byen er præget af moderne og kolonial arkitektur. Specielt Plaza de Armas, hovedstaden centrale plads i den gamle bydel, har et kolonialt præg. Her finder man også katedralen med Pizarros grav. Man skal absolut se Guldmuseet og det Antropologiske museum med deres smukke samlinger af arkæologiske fund fra gamle civilisationer. Udenfor Lima, ved kysten, finder man det store Incafort, Pachacamac. Byen Trujillo ligger 561 km. nord for Lima, og får sit særlige præg fra de mange små kirker og bygninger i kolonial stil. Her er en del begravelsespladser og pyramider fra mochica chimü-kulturen. I omegnen finder man desuden Chan Chan, mochia-kulturens hovedstad, den største by der nogensinde er bygget af strå og ler. Sipan / Chiclayo: I 1987 blev Kong Sipans gravsted fundet.

Fordi stedet ikke var reseret af gravrøvere, var alt intakt, sammen med en overdådig samling af guld og sølvsmykker, hovedbeklædninger, tekstiler, våben rustninger og keramik. Alt sammen vidner det om Mochica-kulturens høje civilisation og rigdom. Kongegraven er flankeret af to pyramider. Selve Kong Sipan, kan ses på Bruning Museet i Chiclayo, sammen med de andre rigdomme fra Sipan.

Paracas-halvøen ligger 4 timers kørsel fra Lima langs den panamerikanske motorvej. Herfra kan man tage til marinereservatet Ballestas øerne med mange søfugle. Der er også et lille muserum med mumier og keramik. På den nordlige side af Paracas-bugten, finder man den mystiske “Kandelaber” indgraveret i sandklipperne. Den er mere end 45 m. høj, og ses bedst fra fly eller båd.

Ica ligger ca 4½ times rejse syd for Lima. Herfra stammer den nationale brændevin, Pisco. Byen ligger som en grøn oase mellem de rullende sandklitter og byder på et spændende arkæologisk museum med fund fra tiden mellem paracas- og incaperioden. Udenfor byen finder man bl.a. Laguna de Hacachina, en svovlholdig sø, der er kendt for sine helsebringende egenskaber.

Nazca-linierne ligger 7-8 timers kørsel fra Lima. De berømte “luftlinier” dække ret område på 133 km2, og består af udgravninger udført af 3 forskellige kulturer, fra år 900 f.Kr. til år 630 e.Kr. Linierne danner fugle, spiraler og andre geometriske figurer, der kan ses fra luften på lokale flyveture.

Andesbjergene: Lago Titicaca er den højst beliggende, sejlbare, sø i verden og er nærmest som et hav inde i landet. Søen ligger 3.810 meter over havets overflade og rummer Uru-indianernes flydende øer. Lago Titicaca har stor har stor historisk betydning, idet nogle af Sydamerikas mægtigste civilisationer, udviklede sig ved dens bredder. Der er mulighed for bådture på søen eller for udflugter til Sillustanis gravmonumenter, der er helt imponerende. Titicaca ses bedst fra byen Puno der ligger ved kanten af søen.

Cuzco ligger 3.310 m. over havet i de sydlige Andesbjerge og var engang Inka-imperiets hovedstad. Byen er bygget ovenpå inkaernes ruiner og den smukke arkitektur kan beses til fods. Udenfor byen finder man Sacsayhuan- og Kenko-ruinerne, og i nærheden ligger Pisac med et farverigt indianermarked om søndagen. Her kan man også finde Ollantaytambo, som har bevaret inkaernes specielle byplanlægning. I denne by afholdes den berømte Inty-Raymi festival d. 24. juni til solgudens ære.

Machu Picchu: Denne sagnomspundne inkaby, ligger på en bjergskråning i 2.400 m. højde ca. 3-4 timer fra Cuzco Man kan enten tage på endagsudflugt, eller overnatte på hotel ved ruinbyen, og se den i solopgang eller solnedgang. Der arrangeres også en 4-dages vandretur fra Cuzco til Machu Picchu på “Inkastien”, inkaernes gamle hovedvej, udhugget i bjergsiderne.

Arequipa ligger ved foden af den snedækkede vulkan El Misti i 5.181 meters højde. Her befinder sig Santa Catalina-klostret, der som en miniatureby, var isoleret i mere end 400 år. I dag er klostret åbent med et muserum over dets særpræget fortid. Endvidere kan man fra Arequipa tage ture til den fascinerende Colca-kløft, hvor man kan opleve den peruvianske kæmpefugl, Kondoren.

Huaraz ligger 8 timers bilkørsel fra Lima i hjertet af Callejón de Huaylas, den smukke dal der er omgivet af Perus højeste bjerg, det majestætiske Huascarán. Her er det bedste område i Peru for bjergbestigning. Man bør også besøge Chavin de Huantar-templet fra år 600 f.Kr. Stedet er berømt for de fantastiske stenhoveder, udhugget med relieffer, og for Lanzón-monolitten, formet som en dolk, fra år 800 f.Kr. Nord for Huaraz ligger Cajamarca med koloniale bygninger, inkaruiner og pragtfulde landskaber.

Huancayo, ligger i Andesbjergene, øst for Lima. Man kommer hertil med en af Sydamerikas smukkeste og højestbeliggende togstrækninger. Turen kommer helt op i 4.782 m. højde, passerer 66 tunneller, 59 broer samt verdens højeste jernbanestation, Galera. Hver søndag afholdes der i Huancayo et farverigt indianermarked.

Amazon-landet: Byen centrum, Plaza de Armas er præget af Casa de Hierro, “Jernhuset”, der blev konstrueret af Eiffel. På Museo Municipal, kan man se et udvalg af egnens udstoppede dyr samt kunsthåndværk, udført af de lokale jungleindianere. Fra Iquitos kan der arrangeres campingture og bådeekspeditioner i junglen. Iqutos og omegn er kendetegner ved de forskellige indianerfolk, bl.a. yaguas, jibaros og i junglen, huitotos og shipibos.

Pacallpa ligger 533 sømil syd for Iquitos. Den er en hastigt voksende jungleby. Hovedattraktionen er Yarinacocha-søen i tropiske omgivelser, og med mange indianske bosættelser i nærheden. Herfra kan man tage på små bådudflugter til San Francisco, Santa Clara og Nuevo Destino, hvor der sælges skønne farvestrålende tekstiler. I Pucallpa kan man se det Naturhistoriske museum, der bl.a. udstiller Shipibo-Conibo keramik og beklædning. Naturreservatet Barboncocha, er yndet som weekend-udflugtsmål for lokalbefolkningen, pga. sit enorme dyreliv. Her er alligatorer, boaslanger, eksotiske fugle og aber.

Puerto Maldonado, ligger nedenfor Andesbjergenes østlige skråninger og kan nås med fly fra Lima eller Cuzco. Herfra kan man udforske Madre de Dios-egnen med dens skønne naturreservater: Manú, Tembopata og Rio Helth Pampas. I Tembopata kan man opleve mere end 547 fuglearter og 1.100 sommerfuglearter

Inkaerne

Inkaerne er en mystisk civilisation, men en, der var klart dominerende i løbet af sin tid. Inkaerne var baseret på moderne Peru. Selv om det ikke var en større by, Machu Picchu er de bedst kendte arkæologiske rester af inkaerne. Det blev opdaget i 1911.

Peru

Peru

Den spanske besejrede Inka-imperiet i 1533, som forblev i kontrol i næsten 300 år. I 1821 erklærede Peru uafhængighed, men var ikke i stand til at besejre den spanske indtil 1824. Faktisk var Peru den sidste spanske koloni i Sydamerika.

Peru har set perioder med relativ stabilitet og nær borgerkrig, siden de erhvervede sin uafhængighed. I slutningen af det 20. århundrede, resulterede i modstrid med Den Lysende Sti og Tupac Amaru oprørsgrupper i så mange som 70.000 mennesker bliver dræbt. Peru har bevæget sig ud over sådanne konflikter og er inde i en periode med stærk stabilitet og økonomisk vækst. I en fantastisk udvikling for patriarkalske Sydamerika, valgte Peru Beatriz Merino som den første kvindelige premierminister på kontinentet i 2003.

Peru er en interessant klimatisk land, fordi det indeholder fantastiske bjerge, flade sletter og over 1.500 miles af strande på Stillehavet. Regne ud, hvad at tage, er helt afhængig af den del af det land, du vil besøge. Rejser til Lake Titicaca, en af de højest beliggende søer i verden, og du bliver nødt til at klæde sig til varme. Besøg den tørre ørken i den østlige del af landet, og du vil blive dressing lige det modsatte.

Et andet meget populært rejsemål i Peru er The Inca Trail, der er en vandring op til den glemt by Machu Picchu, der først blev “opdaget” mange år efter de andre Inka byer var blevet hærget af de spanske Conquistadorer.

Moderne Peru har en samlet befolkning på 28 millioner mennesker. Romersk-katolsk kristendom er den dominerende religion. Analfabetisme er omtrent 88 procent. Efter flere års konflikt har landet lidt store økonomiske tab til det punkt, at over 50 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Når stabilitet vender tilbage, forventes denne situation at forbedres.

Peru er en af de hotteste rejsemål i Sydamerika. Med afslutningen af den væbnede konflikt mod den lysende sti så bør chancen for at se inkaruiner ikke blive glemt.