Rejseguide Argentina

Argentinas historie i korte træk: I 1816 opnåede Argentina uafhængighed af det spanske koloniherredømme, hvilket resulterede i en del borgerkrige i de følgende årtier. I 1946 blev Juan Perón valgt til præsident og Evita blev således hele Argentinas elskede præsidentfrue. Juan Perón blev dog væltet og civilt styre genindført i 1955.

Perón vendte tilbage til Argentina som genvalgt præsident i 1974. Det civile styre blev igen væltet ved Jorge Videlas militærkup i 1976 og der blev indført et rædselsregime indtil 1983 hvor demokratiet blev genindført. Inden da, nåede militærregimet at invadere Falklandsøerne. Idag ledes regeringen af Justitspartiet.

Argentina

Generelt om Argentina: Argentina er 2,8 mill. km2 stort og strækker sig ned langs det sydamerikanske kontinent, helt ned til sydspidsen. Det grænser op til ikke mindre end fem lande: Chile, Bolivia, Paraguay, Brasilien og Uruguay. Argentinas befolkningstal er knapt 35 millioner indbyggere, hvoraf størstedeln er af spansk og italiensk oprindelse. Landet er indelt i hovedstaden Buenos Aires og 27 provinser, men geografisk kan det inddeles i 6 vidt forskellige regioner. Buenos Aires, gaucho-landet La Pampe i centralregionen, den Patagoniske Atlanterhavskyst, de Patagoniske Andesbjerge langs den vestlige grænse, den bjergrige nordvestlige region samt regnskoven i det nordøstlige Argentina. Argentina er en republik og det officielle sprog er spansk. Katolicismen er den absolut største religion.
Klima: På grund af regionernes forskellighed varierer Argentinas klima meget. Det centrale Argentina er tempereret, de nordlige regnskove har tropisk klima og de sydlige egne er stormfulde og kølige.

Valuta: Den nationale valuta er den argentinske Peso der udgør 100 Centavos
Lokal transport: Der er gode muligheder for transport med bus, tog eller fly til Argentina. Som rejsende råder man over et veludbygget jernbanenet der udbyder alskens moderne komfort. der er også mulighed for at reservere.
Railway to the clouds er en af de berømte, mere pittoreske togstrækninger i Argentina. Turen går fra Salta til Polvorilla op til 4.182 meters højde. Bustransport kan også anbefales, da komforten er høj og prisen inkluderer måltider undervejs. Pga.de store afstande i Argentina, kan det dog ofte betale sig at flyve mellem destinationerne, specielt hvis man kun har kort tid til sin rådighed. Forskellige former for billige løsninger som turpass giver ret til et vist antal flyrejser mellem byerne. Kom ind eller ring og hør nærmere.

SEVÆRDIGHEDER:

Buenos Aires: Den kosmopolitiske hovedstad er hjemsted for alskens kulturelle aktiviteter lige fra tango til fodbold. I hjertet af Buenos Aires, Plaza de Mayo findes bl.a. General Belgranos monument, Mayo pyramiden og regeringspaladset

Casa Rosada, den rosa bygning, hvor der er vagtskifte hver 2. time. På Avenida de Mayo findes den stilfulde art noveau café Café Tortoni. Plaza del Congresso, er karakteriseret af kongressen samt en statue af Rodin’s “Tænkeren”. Byens handelscentrum er Calle Florida, der er fyldt med bl.a. gadeshows, internationale avisstande, biografer og butikker.

Den sydlige bydel San Telmo er en af de ældste i Buenos Aires, og har sit særpræg fra de gamle bygninger i kolonistil, antikvitetshandlere, tango-steder og restauranter. Bydelen La Boca er dog mindst ligeså interessant med sine særprægede huse i stærke farver, og den lille Lezama Park med nationalmuserum. I den nordlige del af byen, La Recoleta, finder man endnu et mondært kvarter med den smukke, overdådige El Pilar kirke fra kolonitiden, udendørs caféer og museer for moderne kunst, f.eks. Museo Municioal de Arte Moderno. I bydelen Palermo findes byens mest besøgte grønne område. Palermo-skoven med japansk have, zoologisk og botanisk have og hestevogne. I udkanten af Buenos Aires ligger El Tigre der er udgangspunkt for bådudflugter til Paraná-deltaet og dets hundreder af grønne øer og små floder.

La Pampa: Højsletterne i centralregionen, også kaldet La Pampa, består af uendelige præriesletter, hvor kvægflokkene græsser under en enorm blå himmel, mens argentinske cowboys, los gauchos, passer dem til hest. Hovedstaden i området er Santa Rosa, hvis gamle bydel er lavet til regionalt muserum, dette er et godt udgangspunkt for besøg i Luro-parken, hvor man kan se flamingoer, papegøjer og vildt, og Lihué Calel national parken der præsenterer alle slags kaktusser og hulemalerier, Ved foden af Sierra Grande finder man den lille by San Luis i kolonistil. Herfra er der et godt udgangspunkt for at besøge termalbadene i San Jerónimo og Balde, eller de gamle indianergrotter, Inti-Huasi, med hulemalerier og fossiler.

Ved San Roque-søen ligger Villa Carlos Paz, hvor der er mulighed for cykelture (lejes), bådture på søen og ridning, ikke langt herfra ligger Cosquin, der er centrum for kunsthåndværk. Lidt længere væk, i La Cumbre, kan man dyrke handgliding, golf og polo. I Luján finder man bl.a. den nationale madonnabasilika, Nuestra Señora de Luján, og slottet i San José-ranchen.

Man bør også besøge San Antonio de Areco, der er en rigtig “Gaucho-by” med toppede brosten, Gaucho-muserum og den årlige Gaucho-parade d. 10. november med farverige shows. Der er også mulighed for bare at nyde strandliver ved Atlanterhavskysten i La Pampa regionen. Man kan starte i La Plata, der er utrolig smuk pga. de mange træer og haver der pryder byen, og herfra tage til et utal af badebyer, f.eks. San Clemente del Tuyu, der er et naturreservat med eksotiske dyr, et fyrtårn og et marinamuserum. Man bør heller ikke glemme Mar del Plata, der er berømt for Las Ramblas, et strøg med udendørs caféer, hvorfra man ser sælerne boltre sig i solnedgangen.

Patagoniske Atlanterhavskyst: Med hvaler, pingviner, sæler, søelefanter og utallige søfugle, har Valdés-halvøen i det sydøstlige Argentina en af verdens største koncentrationer af alle slags havdyr. Der er rig mulighed for at iagttage disse fantastiske dyr bl.a. i Punta Pirámide Fauna-reservatet, Punta Tombo-reservatet, Caleta Valdés Fauna-reservatet, og i det økologiske Cabo Dos Bahias Fauna reservatet. Er man interesseret i dykning og andre former for bandsport, er det ideelle sted Puerto Madryn, hvor der holder hvaler til fra juni til december.

Der kan også dyrkes vandsport og fiskeri i Sarmiento. Her finder man også de forstenede skove der er over 65 millioner år gamle. Som en kontrast til den latinske kultur er der byerne Gaiman, Trelew og Rawson af walisiske oprindelse, og hvor en af hovedattraktionerne er tehuse, hvor der serveres walisiske kager. I Rawson er der endvidere Don Bosco-museet, for indiansk kultur og i Trelew, den årlige ungdomsfestival, Eisteddfod, i oktober.
Patagoniske Andesbjerge: Et godt udgangspunkt for at udforske denne region er San Martin de los Anjes, der er en rigtig bjergby, placeret i en smuk dal ved Lácarsøen.

Her kan man dyrke jagt, ørredfiskeri, bjergbestigning, ridning og skisport. I omegnen kan man bl.a. besøge Quila Quina, mapuche-indianernes tilholdssted, El Escorial, en indtørret lavaflod; Cha Chin-vandfaldet og skisportsstedet Cerro Chapelco. Iøvrigt findes der mange søer i omegnen og mulighederne for vandreture er helt fantastiske. Besøg f.eks. den betagende lille by Villa la Angostura. Er man til aktiv ferie, bør man også tage til San Carlos de Bariloche der ligger endnu højere oppe. Her kan dyrkes skisport, bjergbestigning, fiskeri, trekking, jagt, ridning, camping og flodsejlads. Byen er præget af alpine bygninger og man kommer rundt med et lille regionaltog

I nærheden ligger Argentinas største nationalpark Nahuel Huapi der er et besøg værd grundet dens barske skønhed. Bl.a. kan man tage på bådsudflugt til Victoria-øen i Nahuel Huapi søen. Helt ude i Argentinas sydvestlige spids ligger Los Glaciares, som er en af Argentinas smukkeste egne. Her er der ikke mindre en 17 gletchere i Los Glaciares nationalparken, hvoraf Perito Moreno gletcheren er den mest fascinerende. I Tierra del Fuego, ildlandet, ligger Ushuaia, som er en af verdens sydligste byer, og en af dens hovedattraktioner er World’s End-museet.

Udenfor byen er der rige muligheder for bjergbestigning, trekking og skisport. 11 km. herfra ligger Tierra del Fuego naturreservatet som er en utrolig smuk naturpark. Her har man blandt søer og laguner et fantastisk dyreliv, og ikke mindst de forhistoriske skalformationer efterladt af indianerne. I omegnen finder man Velo de Novia-vandfaldet, Escondido-søen og Fagnano-søen som begge er naturfænomener. Her ligger også gammeldags ranches. Der er ekspeditioner til Antarktis, Beagle-kanalen, pingvinkolonierne på Martillo-øen, og mulighed for skisport, skøjte- og slædeløb.

Nordvestlige region: I denne bjergrige del af Argentina findes Sydamerikas højeste bjerg Aconcagua, der flankeres af Puente del Inca, en naturlig klippebro dannes af Cuevas-flodens varme kildespring. Den livlige by Mendoza er et godt udgangspunkt for udforskningen af denne del af Argentina. Man bør også besøge det okkerrøde månelandskab i Luna-dalen med dets fantastiske klippeformationer.

Puna plateauet er et område fyldt med minder om Argentinas historie. I Humahuaca-kløften er der yndige små byer, f.eks. Purmamarca, det betagne syn af Siete Colores-bjerget, der som navnet antyder brydes i 7 farver om eftermiddagen, indianerruiner i Hornillos, den forhistoriske indianerkirkegård i Maimará, den prækolombianske indianerby Coctaca, månelandskabsagitge vulkaner og Pozuelos-lagunen. I højtiderne, f.eks. påsken, har festlighederne et stærkt folkloristisk præg. Da Cafayate-dalen har sit eget mikroklima, er den velegnet til druedyrkning. Her fremstilles egnens drik, Torrontés, en god, frugtagtig hvidvin. Ikke langt herfra ligger Suri-, Guanacos- og San Isidro-grotterne og her finder man også det gamle indianerfort Quilmes. I Calchaquies-dalen ligger Seclantás-lagunen og mange småbyer, hvor man kan købe lokalt kunsthåndværk, bl.a. ponchoer, kniplinger, alpacauld og sølvsmykker. I den særpræget Valle Encantado (“Den fortryllende dal”) kan man finde hulemalerierne på klipperne. Trænger man til et udrensende og helsebringende bad, er termalbadene og de naturlige varme kilder i Termas de Rio Hondo sagen. En af regionens attraktioner er den uforglemmelige togstrækning Railway to the clouds.

Nordøstlige region: Denne del af Argentina kan byde på alt lige fra regnskov, forladte jesuiterklostre i smukke naturområder, naturlige swimmingpools ved Tobay-vandfaldet, strandliv i Banco Pelay-feriebyen, fiskeri og vandsport på den kunstige Salto Grande sø til det betagne Iberá-marskland med de 7 laguner. De store byer Santa Fe og Rosario er gode udgangspunkter for at udforske regionen.

Den allerstørste attraktion, er dog verdens største vandfald, Iguazu, en betagende naturoplevelse, man ikke må snyde sig selv for. Iguazu består af 275 fald, hvoraf nogle er dobbelt så store som Niagara Falls. Herfra kan man bl.a. følge stier der fører helt tæt på faldene både oven- og nedenfor, eller besøge det lokale muserum. Man kan også begive sig ind i den omliggende regnskov, eller f.eks. tage på bådudflugt til San Martin-øen.
Argentina har endnu meget, meget mere at byde på