Rejseguide Bolivia

Bolivia er også blevet kaldt Nepal of the Americas, for sin Cordillera Real med næsten tusind toppe skyhøje over 5.000 meter og matchende noget Himalaya kan tilbyde i klatring og trekking, men med meget mindre af den menneskelige trafik.
Bolivia

Bolivias historie i korte træk: De første spor af kulturliv stammer helt tilbage fra 3 til 1 årtusind før Kristus. I det 1500 århundrede kom territoriet under Inkaernes herredømme, indtil 1538, hvor spanierne erobrede det. Herefter var der en del af visekongedømmet Peru, indtil Bolivia blev befriet fra det spanske styre, af den amerikanske frihedshelt, Simon Bolivar, der også lage navn til det nye land.

Herefter gik Bolivia en blodig tid i møde med endeløse revolutioner, territotale krige, og ikke mindre end 195 statskup. Siden Gonzales Sanchez i 1993 vandt præsidentvalget, har der været fred i Bolivia.

Generelt om Bolivia: Republikken Bolivia er en indlandsstat, der fortrinsvis ligger i Andelsbjergene og dækker et areal 1.098.581 km2. Landet har 7,6 mio. indbyggere, hvoraf 30% mestizer, 10% hvide, 60% er indianere. Heraf er 35% quechuas, 25% aymaraer og enkelte stammer i junglen. Hovedsproget er spansk, men der tales også en del aymaraer og quechuas. Katolicismen er den største religion i Bolivia. Mod nord og øst grænser Bolivia op mod Brasilien, mod sydøst mod Paraguay, mod syd til Argentina og mod vest til Chile og Peru. Geografisk er Bolivia delt op i bjerge, højland og lavland. I Andelsbjergene er det højeste punkt Iampu der ligger næsten 7000 meter over havets overflade. Højsletten ligger 4000 meter over havet på østsiden af de vestlige Andelsbjerge, og det er det tætteste befolkede del af landet. I det tropiske lavland i den nordøstlige del, findes der jungler og floder.

Klima: Tropisk klima der mest kommer til udtryk i lavlandet, hvor den årlige gennemsnitstemperatur er 25 grader, og der er kun få sæsonudsving. Jo højere op i bjergene man når, des koldere bliver det, men det er dog tempereret klima på højsletten. I La Paz er middeltemperaturen 10 grader. Regntiden fra december til marts. Den koldeste tid på året er fra juni til august.
Valuta: 1 bolivia er lig med 100 centavos.
Lokal transport: Der er indenrigsfly til mange destinationer i Bolivia, ligesom der er busforbindelser til de fleste steder. I den sydlige del af landet er der en del togestrækninger.

Seværdigheder:

La Paz: Mange tror at La Paz er Bolivias hovedstad, men den officielle hovedstad er faktisk Sucre, selvom både regering og kongres holder til i La Paz. Der er mange bygninger tilbage i den typiske kolonistil, men kirker og klostre fra 1549 på Plaza San Fransisco udgør en af Sydamerikas fineste eksempler på kolonitidens arkitektur. Her kan man se typiske indianske bryllupper hver lørdag. Bag kirken findes små stejle gader med toppede brosten. Her er der altid gademarked hvor man bl.a. kan købe kunsthåndværker. Man kan også se byens centrum, Plaza Murillo, der er omkranset af flotte bygningsværker, f.eks. katedralen, præsident paladset, italiensk renæssance og nationalkongressen. De bedste forlystelses kvarterer finder man omkring Plaza Estudiante og i Sopoca-chi.

La Paz byder selvfølgelig også på et farvestrålende indianermarked, Mercada Camacho. Endelig bør man også besøge den charmerende gade Calle Jaén, der udover den smukt bevarede kolonistil også har en del museer, bl.a. Museo Casa Murillo, der var frihedshelten Pedro Domingo Murillos fødested, og Museo de Metales Preciosos, som huser en imponerende samling guldsmykker og keramik fra inkakulturen. Øst for La Paz, og ikke langt fra Titicaca-søens sydlige bred ligger Bolivias vigtigste arkæologiske udgravninger, den imponerende præcolumbianske ruinby Tiahuanaco.

Titicaca-søen: I en højde af ca. 3800 meter over havet er Titicaca-søen en af verdens højeste sejlbare søer, med en brede på over 170 km. er den verdens største sø med beliggenhed over 2000 meter over havet. Den ligger lige på grænsen mellem Bolivia og Peru, hvorfor kun en del tilhører Bolivia. Kun en times kørsel fra La Paz ligger Puerto Pérez ved søens bredder, og herfra er der en fantastisk udsigt over søen og bjergene, ikke mindst ved solnedgang. Fra Huatajata kan man f. eks tage på udflugt til øerne i søens sydøstlige del, Huifiamarca, nemlig Kalahuta med de mystiske chullpas, ældgamle begravelsesmonumenter, Pariti med inkaterrasserne og de smukt vævede tæpper og endelig Suriqui, hvor man kan benytte de traditionelle totora-sivbåde.

Et meget smukt sted at slå sig ned , er den lille charmerende by Cobacabana, hvor man kan besøge katedralen i maurisk stil, eller Horca del Inca, et solobservatorium bygget af inkaerne. Endelige bør man tage på udflugt til øerne Isla del Sol og Isla de la Luna. Det kan betale sig at overnatte på Isla del Sol, da den har meget at byde på: inkaterrasse, idylliske landsbyer, en lille kilde, Fuente del Inca, og de smukke inkaruiner Pilocaina. Isla de la Luna er mere uberørt, men et inkatempel og et nonnekloster gør det absolut et besøg værd. Der er også andre seværdigheder omkring Titicaca: det store aymaramarked hver søndag i Escoma, de varme kilder og heksedoktoren i Charazani, naturreservatet Ulla Ulla, hvor der lever mange lamaarter og sjældne fugle, og endelig den imponerende ruinby Iskanwaya fra inkatiden.

Sorata: Nordøst Titicaca ligger denne smukke by i en dal ved foden av Bolivias højeste bjerg, Illampú. Overalt er der den smukkeste udsigt, og det er det ideelle udgangspunkt for trekking og bjergbestigning i de omgivende bjerge.

Oruro: Den gamle mineby Oruro 230 km. syd for La Paz byder på et berømt karneval, saltmarsk, flerfarvede søer og vulkaner. Den altoverskyggende attraktion er dog der traditionelle, farvestrålende karneval, La Diablada, der finder sted askeonsdag før påske og en frem til ære for både minearbejdernes skytsjomfru, La Virgen del Socavón, og Pachamama, inkaernes moderguinde. I omegnen kan man besøge fugle-reservatet Santuario de Aves Lago Poopó eller den nedlagte mine med de varme kilder, Uncia, den smukke kirke fra kolonitiden i Escara, chipayafolket der stadig bærer traditionelle klædedragter og bor i særegne koniske huse i Chipaya, eller nationalparken Sajama med tre vulkaner og verdens højst beliggende skov. Nogle af de største attraktioner er dog saltsøerne Uyini og Coipasa. Det er en spektakulær oplevelse, når man kører ovenpå de hvide søer, der står i skarp kontrast til den himmel. Man bør også besøge den aktive vulkan Ollagüe, gejserne i Sol de Mañana og den jadefarvede Laguna Verde for foden af Licancábur-vulkanen.

Potosí: Under det spanske koloniherredømme bugnede Potosis miner af sølv. Ifølge anekdoten kunne man bygge bro fra Bolivia og helt til Spanien af al Potosis sølv. Selv om der ikke er mere sølv tilbage i Potosi, bærer byen stadig præg af fortidens storhed, bl.a. er byen med over 80 kirker et eldorado for kolonitidens smukke arkitektur hvorfor byen er udråbt til Menneskehedens Kulturarv af UNESCO. Her kan man besøge de varme kilder i Tarapaya og Chaqui samt det lokale indianermarked hver søndag i Betanzos. Besøg også den cirkelrunde sø Ojo del Inca, er ligger i et vulkankrater. Neden for vulkanen er der helsebringende termalblade langs floden.

Sucre: Bolivias smukke hovedstad, den hvide by Sucre, er også udråbt til Menneskehedens Kulturarv af UNESCO. De velbevarede bygninger i spansk kolonistil i byens centrum er alle hvidkalkede. Det Antropologiske Museum udstiller mumier, hovedskaller og genstande fra Bolivias østlige jungle.

Cochabamba: I hjertet af Bolivia ligger Cochabamba som er et vigtigt knudepunkt til resten af landet. På de frugtbare bjergskråninger, der omgiver byen, dyrkes en stor del af landets produktion af korn, frugt og coca. Trods byens velstand har den bevaret et vist landligt præg. Byens centrum er Plaza 14 de Septiembre, der er omkranset af buegange. Herfra er der ikke så langt til Museo Arqueológico, en af landets største arkæologiske samlinger med udstillingsgenstande, der datere helt tilbage til 15.000 f.Kr. Bolivias største marked, La Chancha, må man se for de lokales farvestrålende klædedragter og alt hvad hjertet kan begære af tingeltangel og frugt og grønt. For at få et overblik over byen bør man tage op til Cristo de la Concordia, en kæmpemæssig Kristusstatue, og hvorfra der er en vidunderlig udsigt. Udenfor Cochabamba lokker Parque Nocional Tunari med mosgroede skove, der gemmer på vandfald, sommerfugleflokke, ørredfiskeri og vilde blomster, eller den spændende Parque Nacional Torotoro med grotter, inkaruiner, klippemalerier og forstenede dinosaurusfodspor. Oplev også inkaimperiets østlige udpost Incallajata, em kæmpestor ruinby med et imponerende fæstningsværk.

Amazonbassinet: I det nordøstlige lavland ligger det bolivianske Amazonbassin. Her er der tæt uberørt jungle, hvor naturfolk, gummitappere og missionærer holder til. Midt i regnskoven ligger den lille by Tunari, hvor man kan slappe af, tage på vandreture, observere den sjældne natfugl, fedtfuglen, den forladte italienske koloni Todos Santos, der i dag kun består af ruiner, der er ved at blive spist af junglen, eller tage på kanotur til vandfaldene i Parque Machia. Der er rige muligheder for at tage på eventyr fra den smukkeste bosættelse. Rurrenabaque, med betagende solnedgange og magiske skyformationer ved fuldmåne. Herfra kan man tage på kanosejlads på Rio Beni og Rio Tuichi ud i junglen for at se den mageløse flora og fauna med jaguarer, tapirer og alligatorer. Naturparkerne Reserva Biosfericá del Beni og Reserva Forestal de Chimani, hvor der er naturfolk, regnskov, en svannesø med store alligatorer samt 500 tropiske fuglearter og 100 arter pattedyr, bl.a. aber, jaguarer, hjortedyr, navlesvin, oddere, myreslugere og flagermus. Det vilde dyreliv kan også ses fra en flodsejlads ind i den dybe jungle på Rio Mamoré fra egnens største by, Trinidad.

Santa Cruz: Bolivias næststørste by er en smeltedigel af etniske grupper af japansk, italiensk, palæstinensisk, indisk og brasiliansk afstamning, for ikke at tale om det religiøse samfund, da tysk-canadiske mennonitter. Denne mangfoldighed kommer til udtryk i SAnta Cruz’ mange restauranter, der er lige så brogede. En af områdets største attraktioner er Parque Nacional Amboró. På grund af tre økosystemer findes både dyrearter fra højlandet og fra lavlandet, bl.a. brillebjørne, flodsvin, jaguarer, oddere, pekarier, adskillige abearter og mere en 700 fuglearter, bl.a. kolibrier, papegøjer og den sjældne blåhornede hokkofugl, der ikke findes andre steder. Sydøst for Santa Cruz ligger Samaipata, en lille by, der i weekenderne er yndet tilflugtsted for Santa Cruz’ indbyggere, men først og fremmest er interessant for ruinkomplekset El Fuerte. Det blev måske bygget af en Amazonkultur 1.500 f.Kr. Kanaler, bassiner og relieffer med bl.a. dyremotiver er hugget ud af en klippeblok.