Chile

Chiles historie i korte træk: Den oprindelige befolkning bestod af sydamerikanske indianere, indtil landet blev erobret af Spanien i det 16. århundrede. Chile opnåede sin uafhængighed i 1818. I modsætning til Peru har den indianske befolkning ikke blandet sig meget med de spanske koloniherrer. Derfor er det i dag mere sjældent at se mestitser (en blanding af indiansk og spansk blod).
chile
Ved valget i 1970 kom Unidad Popular til magten, ledet af socialisten Salvador Aliende. Han blev dræbt ved et militærkup 3 år efter, og General Pinochet udråbte sig selv til præsident og statschef. Hans styre var præget af uro og brutalitet og måtte til sidst ophøre, på grund af manglende opbakning i befolkningen. Chile har i dag konstitutionelt demokrati.

[pagelist_ext]

Generelt om Chile: Chile er ikke blot et af verdens længste lande, det er en hel verden samlet under ét. Landet strækker sig over 4.200 km fra ørkenen i nord til Kap Horn i syd. På sit bredeste sted er Chile kun 250 km bredt, og nogle steder udgør Andesbjergene og højlandet ved kysten, op til en trediedel af vidden og løber parallelt fra nord til syd. Chile grænser op til Peru i nord, Bolivia og Argentina i øst, Stillehavet i vest og Antarktis i syd. I dag har landet en befolkning på ca. 14 millioner indbyggere, hvoraf ca. 5 millioner bor i hovedstaden Santiago. Det er en relativ lille befolkning, når man tager arealet på 751.626 km2 i betragtning. Det officielle sprog er spansk, men også det indianske sprog mapuche tales i visse områder. Ca. 89% af befolkningen er katolikker og resten protestanter.

Klima I Chile
På grund af Chiles aflange form strækker landet sig over adskillige klimazoner og landskabstyper. Det nordlige område, er generelt meget varmt og tørt med store temperatursvingninger inde i landet. I de allernordligste egne er gennemsnitstemperaturen 22,8° C i januar og 17° C i juli. I den centrale del af landet, er klimaet tempereret og området frodigt og velegnet til landbrugsdyrkning. Hovedstaden Santiagos gennemsnitstemperatur er 21° C i januar og 8,4° C i juli. Længere sydpå er klimaet regnfuldt og køligere, og den årlige gennemsnitstemperatur ligger mellem 15° og 0° C. Chile besidder også en del af Antarktis, hvor temperaturen kan nå helt ned omkring-88,8° C. Det skal dog bemærkes, at de mere besøgsvenlige steder, hvor Chile har sine baser, har en årlig gennemsnitstemperatur på -2,1° C. Området er desuden præget af kraftig vind.
Valuta: Den nationale valuta er Pesos, der udgør 100 Centavos.
Lokal transport: Togforbindelserne i Chile er ikke så gode og delvist begrænsede af de geografiske forhold. Til gengæld er der rige muligheder for transport ad vejnettet, enten med bil eller bus. Chile har mange busselskaber, der forbinder de fleste byer, og til lave billetpriser. Derudover er der selvfølgelig også mulighed for at rejse med indenrigsfly.

SEVÆRDIGHEDER i Chile:

Det nordlige Chile: Tager man nordpå møder man den goldeste ørken i verden, med Andesbjergkæden på den ene side og Stillehavet på den anden. Mens Atacama ørkenens tørre jord gemmer på diverse mineraler, og især kobber, har dette kystområde mange attraktive byer, fuld af handel og kultur, samt lange sandstrande. Byerne fremtræder som små, grønne oaser i ørkenen. For foden af Andesbjergene, 4000 meter over havet, er udsigten betagende smuk. Her findes stadig små traditionelle landsbyer, hvor den indianske befolkning passer deres lamaer og udvinder uld. I området findes over 60 smukke kapeller som vidner om spaniernes forsøg på at kristne den oprindelige befolkning. Denne tørre ørken rummer også utrolige naturfænomener, som f.eks. en af verdens højestliggende søer, Chungará-søen, som er omgivet af vulkaner og hvis grønne vand er hjemsted for vilde gæs, ænder og flamingoer.

I Atacama-ørkenen ligger også Måne-dalen, som er berømt for sit rige dyre- og planteliv, samt adskillige saltaflejringsområder, der fortæller at ørkenen engang har været dækket af hav. Af andre fænomener kan nævnes El Tatio-geyseren, som sender 10 meter høje søjler 85° C varmt vand op i luften, samt de gigantiske Geoglyf-figurer malet på bjergsiderne i Lluta-dalen, og som stadig er omgivet af stor mystik. I Nord-Chile ligger byen Arica, som er et travlt turistcentrum med mange museer og et casino. Ca. 12 km. herfra finder man Azapa-dalen med bananplantager og palmetræer. Byen Iquique er mest kendt for sine fantastiske strande og attraktive bygninger. Udenfor byen bør man besøge Pica-oasen med deres forfriskende citrustræer, og tage et bad i de naturlige kilder der bobler op af jorden.

Det centrale Chile:
er hjemsted for landets hovedstad Santiago de Chile. Ligegyldigt hvor man befinder sig i denne moderne millionby, kan man altid skimte de sneklædte toppe af Andesbjergene. Foruden byens eget udbud af seværdigheder, kan man kun 100 kilometer fra centrum, finde de smukkeste sandstrande, små landsbyer og grønne dale. Mod øst findes der gode skisportssteder. Selve hovedstaden er fordelt over seks bakker.

Fra toppen af én af disse, San Cristobal-bakken, kan man opleve en fantastisk panorama-udsigt over hele byen. Af hovedstadens mange interessante kvarterer bør fremhæves det boheme-agtige Bellavista-kvarter, som er kendt for sit natteliv og utallige teatre, gallerier, caféer, restauranter og kunsthåndværkbutikker. Mange af de gamle huse er blevet restaureret og udsmykket i ejernes personlige stilarter. I samme kvarter finder man La Chascona, digteren Pablo Neruda’s hus, som i dag udstiller digterens samlinger, fotografier og bibliotek.

Langs Stillehavskysten strækker sig ikke mindre end 25 forskellige strandområder, kun afbrudt af større og mindre byer. For eksempel kan man besøge Viña del Mar, som er en charmerende by med omkring 300.000 indbyggere. Den ligger tæt på den hyggelige havn i Valparaiso. Af vigtige byer syd for Santiago kan nævnes Concepción, Termuco og Puerto Montt, som ligger i nærheden af det smukke sø-distrikt, Región de Los Lagos. Området består af 9 store søer, samt adskillige småsøer og floder omgivet af snedækkede vulkaner, og byder på et væld af eventyrlige naturoplevelser.