Ecuador

Ecuiador historie i korte træk: Ecuador var del af Inkariget ved den spanske erobring i 1530’erne. Den sidste Inka konge, Atahualpa, var af ecuadoriansk afstamning. Under spanierne var Ecuador en del af det peruanske statsholderskab indtil 1739, hvor landet tilsluttede sig New Granadas statsholderskab.

Sydamerika_Quito_church_ecuador_02

Umiddelbart efter befrielsen i 1822 blev Ecuador en ny republik under Gran Colombia, som udover Ecuador bestod af Colombia, Panama og Venezuela. Med opløsningen af føderationen i 1830 blev Ecuador en selvstændig republik. I det meste af det 19. århundrede blev landet regeret af en række diktatorer, heriblandt Gabriel Garcia Moreno, som styrede landets politik fra 1860 til 1875. Eloy Alfaro (1864-1912) førte an i frihedsrevolutionen i 1895. Han blev myrdet og liberalisterne sad fortsat på magten indtil 1944. Landet har haft 14 præsidenter mellem 1931 og 1950, den mest markante af de folkevalgte ledere i denne periode var Jose Maria Velasco Ibarra. Ecuador har flere gange haft en militærjunta, sidst ved et kup i 1972, men siden 1979 har landet været en demokratisk republik med frie valg. Ved kampvalget i 1998 løb Quitos borgmester Jamil Mahuad af med sejren og blev indsat 10. august 1998 Samme dag trådte Ecuadors nye forfatning i kraft.

Generelt om Ecuador: Ecuador ligger i det nordvestlige Sydamerika ud til Stillehavet. Det grænser mod nord op til Colombia og mod sydøst til Peru. Til landet hører også Galapagosøerne, som ligger ca. 1000 km fra Ecuadors kyst. Landet var en spansk koloni indtil 1822. I dag er Ecuador det land i Sydamerika med langt de fleste traditioner intakt. Efter at man fandt petroleum har den økonomiske udvikling dog betydet en større og større modernisering. Landet har et areal på 256.370 km² og et indbyggertal på 12.4 millioner. Spansk er det officielle sprog, men der tales også stadig Inkasproget Quichua. 95% af befolkningen er romersk-katolske.

Klima: Ecuador er opdelt i tre vidt forskellige fysiske områder, som også afviger fra hinanden kulturmæssigt og politisk. Kystregionen (Costa), har en gennemsnits- temperatur på 24ºC. I og omkring havnebyen Guayaquil er 35% af landets samlede befolkning bosat. Størstedelen af den samlede export af tropiske frugter etc. dyrkes her. Det andet område er bjergregionen – de høje Andesbjerge. De omkredser hovedstaden Quito, som ligger i en højde af 2.8034 m.o.h. Klimaet her er tempereret, pga. af højden, med en årlig gennemsnitstemperatur på 19ºC. Det tredje og største område er Amazonjunglen også kaldet El Oriente. Her er klimaet varmt, fugtigt og regnfuldt. Gennemsnitstemperaturen ligger på ca. 24ºC.

Kultur: Ecuadors befolkning består af en blanding af 11 forskellige indfødte folk. Det største af disse er Andes Quichua, som tæller mere end 2 millioner. Bl.a. de øvrige kan nævnes Otavalenos, Salasacas og Saraguros, som alle er har båret Inkaernes sprog med sig. Amazon-området er ligeså rig på indfødt kultur som højlandet. På trods af det stigende pres fra den industrialiserede verden, lever shamanske traditioner stadig videre i regnskovsområder som Huaorani, Zaparo, Iowland, Siona m.fl. I forlængelse af de mange indfødte kulturer, er Ecuador også hjemsted for en Mestizo kultur og en stor Afro-Eucuadoriansk kultur, som nedstammer fra de afrikanske slaver, der arbejdede i sukkerplantagerne i det 16. århundrede. I dag er Afro-Ecuadorianerne berømt for deres marimba-musik og dansefestivaler. Moderniseringen har ikke frataget Ecuadors byer og landsbyer deres unikke præg, bl.a. fordi det ikke blot er de historiske seværdigheder, men folkene selv der giver landet karakter.

Byer: Otavalo er kendt for sit varme og gæstfrie folk, og denne attitude har holdt helt ind i det 21. århundrede. Banos med sit varme forår og behagelige klima, tager hver dag i mod turister med et stort smil og Quito, landets politiske centrum, har udviklet sig til en moderne storby, dog uden at miste sin landsbycharme.

Galapagosøerne: Galapagosøerne (Skildpaddeøerne) er en moderne Edens Have og et levende evolutionslaboratorium; Galapagos er intet mindre end fantastisk. Øerne er toppen af mægtige undervandsvulkaner, og har aldrig været i forbindelse med det Sydamerikanske kontinent. Det betyder at øernes flora og fauna er udviklet i fuldstændig isolation. Det var bl.a. det, der gjorde det muligt for Charles Darwin at udvikle sin berømte evolutionsteori. På Galapagos kan man svømme blandt hammerhajer, pingviner, søløver og hundredvis af tropiske koralfisk og rent faktisk sove på en vulkan!

Galapagosøerne består af 13 større øer og mange små. De ligger ca. 1000 km ud for Ecuadors kystlinje og har et samlet areal på ca. 7.800 km². Der bor omkring 14.000 mennesker på fem af øerne; Santa Cruz, San Cristobal, Floreana, Baltra og Isabela. Sidstnævnte er den største med et areal på ca. 4.500 km².

Klima: Fordi Galapagosøerne ligger lige midt på ækvator, er der varmt det meste af året. Den varmeste periode er fra januar til april med gennemsnitstemperaturer mellem 22 og 31° C. April til december betegnes som den “kolde” sæson, med gennemsnitstemperaturer på 19-27° C.

Galapagos er bestemt et besøg værd for naturelskere og alle der kan lide at dykke.