Mauna

Rejseguide til Mauna Loa Vulkan på Hawaii

Mauna Loa er et af fem vulkaner, der danner Island of Hawaii i den amerikanske stat Hawaii i Stillehavet, og den største på Jorden med hensyn til mængde og areal. Det er en aktiv skjold vulkan, med en volumen anslås til cirka 18.000 kubik miles (75.000 km3), selv om dens top er omkring 120 fod (37 m) lavere end dens nabo, Mauna Kea. Den Hawaiian navn “Mauna Loa” betyder “Long Mountain” Lava udbrud fra Mauna Loa er silica-fattige, og meget flydende. Udbrud tendens til at være ikke-eksplosive og vulkanen har relativt lavvandede skråninger.

Mauna Vulkan på HawaiiMauna Loa er formentlig blevet udbrud i mindst 700 tusind år, og kan have opstået over havets overflade omkring 400.000 år siden. De ældste kendte daterede sten ikke er ældre end 200.000 år. [5] vulkanens magma kommer fra Hawaii hotspot, som har været ansvarlig for skabelsen af Hawaii-øen kæden over snesevis af millioner af år. Den langsomme drift af Stillehavet Plate i sidste ende vil bære Mauna Loa væk fra hotspot inden for 500.000 til millioner år fra nu, på hvilket tidspunkt det vil uddø.

Mauna Loa seneste udbrud fandt sted fra 24 marts-15 april, 1984. Ingen nylige udbrud af vulkanen har forårsaget dødsfald, men udbrud i 1926 og 1950 ødelagte landsbyer, og byen Hilo er delvis bygget på lavastrømme fra slutningen af det 19. århundrede. I betragtning af de risici, det indebærer for befolkningscentre, er Mauna Loa del af årtiet Volcanoes-programmet, som tilskynder undersøgelser af de farligste vulkaner. Mauna Loa er blevet overvåget intensivt af Hawaiian Volcano Observatory siden 1912. Observationer af atmosfæren foretages ved Mauna Loa Observatory, og af Solen på Mauna Loa Solar Observatory, der begge ligger nær sit topmøde. Hawaii Volcanoes National Park dækker topmødet og den sydøstlige flanke af vulkanen, der også omfatter en separat vulkan, Kilauea.

Hawaii Hvaler på Kauai

Lumahai Beach Park