Kas

De høje, grønne Taurusbjerge omgiver det lille fiskerleje på tre sider. Kas strækker sig fra havnen og langt op ad bjergskråningerne. Den er en yderst charmerende labyrint af smalle, brostensbelagte gader og smukke, gamle huse. Det er en sand fornøjelse blot at slentre rundt i gaderne, udforske souvenirbutikkerne, caféerne og restauranterne og lade sig opsluge af folkelivet, historien og stemningen på havnen ved solnedgang. Byen indbyder til blot at slappe af!
Kas
Gennem det sidste par årtier har mange lokale kunsthåndværkere slået sig ned her, og de bidrager til byens charme med et afslappende bohememiljø. Det er en oplevelse at gå på souvenirindkøb i Kas! Butikkerne bugner af fine smykker, farverige tekstiler og andre gode ting, der er præget af byens kunstnerånd. En gang ugentlig kan De desuden gå på marked og betragte de ligeså farverige boder med lokalt producerede frugter og grøntsager.

De besøgende er gennem mange år kommet langvejs fra for blot at se de fine eksemplarer af lykiske gravkamre – klippegravene, der er hugget ind i bjergvæggene højt over byen, og sarkofagerne, der står spredt langs gaderne og kysten. Et par kilometer mod vest kan De desuden se et gammelt, velbevaret teater fra den hellenistiske tid.

Her er trods byens ringe størrelse et varieret natteliv. Når mørket falder på, kommer der nyt liv i området nede ved havnen. Her kan De efter middagen vælge mellem småbarer med jazz og lokale rytmer og større diskoteker med internationale hits. Her er musik og dans til den lyse morgen.
Får De lyst til en svømmetur i Middelhavets bølger, er her to mindre strande – den ene finder De blot 5-600 meter fra havnen. Klippeformationerne langs kysten er ligeledes gode til både solbadning og svømmeture. Foretrækker De lange, hvide sandstrande, foreslår vi Patara og Kaputas. Snorkeldykning er en meget yndet sport i området, og der er spændende oplevelser at hente under havets overflade.

Antiphellus, Andifli og Kas – den lille by har haft tre navne gennem historien. Den blev grundlagt i ca. 400 f.Kr. og fik da navnet Antiphellos, der betyder ”ikke stenet land”. Under lykisk herredømme havde byen en anseelig betydning for det gamle, matriarkalske samfund. I dag minder de gamle lykiske grave, der er hugget ind i klippevæggene højt over byen, og sarkofagerne, der står rundt omkring i byen, os om arven efter lykierne og områdets lange historie. Med Alexander den Stores indtog i området 333 f.Kr. og senere romernes herredømme mistede byen sin betydning, og som i de øvrige gamle, lykiske kystbyer skete her ikke meget i perioden frem til slutningen af det nittende århundrede.

Kas havde en betydelig græsk befolkning, den blev benyttet til udskibning af tømmer fra området og blev dengang kaldt Andifli. Der findes stadig enkelte græske huse, der i byggestil adskiller sig væsentligt fra de tyrkiske, rundt omkring i byen. Det er blot hundrede år siden, at byen fik sit nuværende navn, Kas, og ikke mere end en snes år siden, at vejen, der fører langs kysten fra Fethiye til Antalya, blev bygget, og med den kom også turismen til byen. Det er værd at planlægge en spadseretur rundt i byen til de historiske seværdigheder!