Kusadasi

Da de første turister kom til Kusadasi i begyndelsen af 1980’erne var det først og fremmest for at se det verdensberømte Efesos, og byen var et passende sted at overnatte. I dag er den også kendt for gode indkøbsmuligheder, fine strande, en ny marina, et charmerende og livligt natteliv og meget gode forbindelser til områdets øvrige historiske seværdigheder. De sidste ti år har byen bredt sig op ad de omkringliggende bjerge for bl.a. at give plads til de mange nye gæster. I dag besøges byen årligt af ca. en halv million én-dags gæster, der kommer ind med store færger fra de græske øer for at besøge Efesos og for at købe ind, og ca. en halv million, der tager ophold i Kusadasi.

Kusadasi
Kusadasi

Kusadasi betyder på tyrkisk “fulgeøen”. Forklaringen på navnet ligger ude i bugten tæt ved centrum. Den lille ø hedder Güvercin Adasi – “dueøen”.
I centrum ligger både et moderne butiksstrøg og mere traditionelle, gamle basargader. Feriens fund kan findes i alt fra moderne mærkevareforretninger til charmerende småbutikker i de smalle gyder. Her er en livlig handel med lædervarer, smukke kelim- og håndknyttede tæpper, kopivarer i stakkevis, guld- og sølvsmykker af fineste design, gode mærkevarer og sjove souvenirs.

De fleste tænker nok på Efesos og nogle af de mange andre historiske seværdigheder i området, når de vælger Kusadasi som feriemål. Men omkring Kusadasi finder De faktisk et væld af gode strande. Vi har valgt at fortælle om nogle af de mest kendte, men der er mange flere! Som hovedregel kan vi sige, at jo længere De bevæger Dem væk fra centrum, jo mere rolige og natursmukke strande finder De.

Strande i Kusadasi
[pagelist_ext show_first_image=”1″]

Vore “Kusadasi-eksperter” beretter gerne længe og med lys i øjnene om byens natteliv. De fortæller, at det findes i to varianter: I “Bargaden” kan De lytte til tidens internationale hits og danse til den lyse morgen, og i de hyggelige og interessante gamle huse i byens “kaleici” kan De høre Tyrkiets klassiske melodier, den nye, lokale pop og internationale jazztoner under mere afslappede former.
Der er faktisk rigtig mange gode strande omkring Kusadasi. Hovedreglen er dog, at De skal køre efter dem, hvis De bor i centrum, og at jo længere De bevæger Dem væk fra byen, jo mere rolige og natursmukke er de. Vi har valgt at fortælle om nogle af de mest kendte, men der er mange flere!

Kusadasis historie kommer uvægerligt til at stå i skyggen af de spændende beretninger fra Efesos.
Men byen har sin egen historie, og som for de øvrige kystbyer i Tyrkiet, er det havnen, der bringer liv til byen. Hvem, der grundlagde den, er uvist, men det skete formentlig længe før vor tidsregning. Historikere mener, at som havet trak sig tilbage fra havnene i Efesos og Miletos, opstod en naturlig havn på det sted, hvor Kusadasi ligger.

Ionerne, der regerede i området mellem ca. 900 og 550 f.Kr., kom oprindelig fra Grækenland. De blev i løbet af kort tid rige på handel, og deres byer blomstrede og udviklede sig til velhavende, kulturelle centre. Kusadasi var på den tid blot en mindre havneby, men vi ved, at den blev kaldt ”Neopolis”. I den byzantinske periode fra ca. 400 til 1400 e.Kr. mistede de store, gamle ioniske havnebyer helt deres betydning. Havnen i Kusadasi blev brugt til udskibning af områdets landbrugsvarer om end med begrænset betydning. Den fik først rigtig betydning igen under osmannisk herredømme, da den blev udskibningshavn for varer, der kom ad karavaneruten. Genoesiske og venetianske handelsmænd, der lagde til her, kaldte byen for ”Scala Nuova”. Det blev atter en livlig by med en blomstrende handel og en betydelig italiensk befolkningsgruppe.

Fæstningen, der ligger på Güvercin Adasi – på dansk ”Fugleøen”, er fra det 14. eller 15. århundrede. Her slog de berygtede, græske pirater, Barbarossabrødrene, der hærgede hele Middelhavsområdet, sig ned i det sekstende århundrede. I begyndelsen af 1600-tallet kom Ôküz Mehmet Pasa til området. I et forsøg på at forbedre byens fremtid som handels- og havneby for sø- og handelsmænd fra Europa og Afrika, beordrede han opførelsen af en moské, et hamam, bymure og et karavanserai. Ruinerne af disse bygningsværker ses stadig rundt omkring i byen – det gamle karavanserai fungerer i dag som førsteklasses hotel. Byen opretholdt efter den tid en beskeden økonomi baseret på landbrug, fiskeri og handel, indtil turismen gjorde sit indtog i begyndelsen af 1980’erne.

Kusadasi blev i første omgang kendt som et passende sted at overnatte, når turen gik til det verdensberømte Efesos, men byen er i dag også kendt for gode indkøbsmuligheder, fine strande, en ny marina, et charmerende og livligt natteliv og meget gode forbindelser til områdets øvrige historiske seværdigheder – i Selçuk, Afrodisias, Hierapolis, Priene, Miletos og Didyma.

——————————————————————————–

De tre mænd Krøsus, Herostratos og Alexander levede for mere end 2000 år siden. Alle tre hører de til historien om antikkens største tempel, det storslåede Artemis tempel i Efesos.
Krøsus var den sidste konge af Lydien, der var en del af det gamle Lilleasien og det nuværende Tyrkiet, og han var berømt for sine store rigdomme. Som alle andre store mænd gennem historien, syntes han, at eftertiden skulle kende til hans storhed. Krøsus besluttede således i 560 f.Kr. at opføre et tempel til ære for Månegudinden, der er dyrenes og de unge kvinders beskytter. Diana kaldte romerne hende – Artemis kaldte grækerne hende. Templet blev opført af marmor og kalksten. Soklen var 131 meter lang og 79 meter bred, og taget blev båret af 117 marmorsøjler, der var 20 meter høje. Da taget var lagt på, bad Krøsus nogle af datidens bedste skulptører om at fuldende templet med skønne figurer og fine udsmykninger. En statue af Artemis blev placeret i templets midte. Se det var et meget smukt tempel – det største, der fandtes.

Herostratos kom til verden ca. 200 år, efter templet stod færdigt. Som Krøsus ønskede han, at eftertiden skulle huske hans navn. For Herostratos var det en ganske svær opgave, for han havde hverken magt eller rigdom. Men noget skulle der gøres, så han besluttede at brænde Krøsus’ smukke tempel ned til grunden.

Alexander, som vi kender fra andre beretninger med tilnavnet ”den store” kom til verden den ganske samme dag, da Herostratos brændte templet ned. Da Alexander senere drog gennem Lilleasien, kom han til Efesos og så det ødelagte tempel. Da han hørte historien om branden og Herostratos, gav han straks ordre til at lade templet opføre på samme sted, som det stod før. Alexanders tempel fik lov at stå i 500 år. Så sandede havnen i Efesos langsomt til, og byen mistede sin betydning. Templet blev senere plyndret af goterne og til sidst oversvømmet.

Der er ikke meget tilbage af det smukke tempel i dag, men de tre mænd husker vi stadig. Når De besøger Efesos, bør De lægge vejen omkring ruinerne af Artemis templet og tænke på en forunderlig historie fra ”for længe siden”.

Udflugter i Kudasi

Efesos
Oldtidsbyen Efesos, der med sine velbevarede bygninger og gader giver et kig ind i fortiden. Vi ser bl.a. biblioteket, teatret og bordellet. Tyrkisk frokost. Besøg i et tæppeværksted.
Pris: Voksne kr. 300,- / Børn kr. 150,-

Pamukkale
Naturskabte terrasser dannet af kalk gennem årtusinder. Vandet fra kilderne er 36 grader varmt og har helbredende virkning. Byen har siden oldtiden været kursted. Der kan bades i de helbredende bade mod ekstra betaling. Vi besøger et smykkeværksted.
Pris: Voksne kr. 230,- / Børn kr. 115,-

Landsbytur – Sirince
Vi besøger en lille tyrkisk landsby, hvor vi besøger en skole og byens moské. Vi får også muligheden for at se den lokale vinfabrik, hvor der kan smages på de dejlige frugtvine. Besøg i en skindbutik.
Pris: Voksne kr. 120,- / Børn kr. 60,-

Shopping i Kudasi
En aftenudflugt for de købelystne. Vi boltrer os i Kusadasis shoppingmiljø, hvor vi bla. besøger en skindforretning og en juvelér.
Pris: Voksne Gratis / Børn Gratis

Hamam – Tyrkisk bad
Afslappende start på ferien. Skrubning, indsæbning og let massage. Grundig olie massage udføres mod ekstra betaling. Husk badetøj.
Pris: Voksne kr. 100,- / Børn kr. 50,-

Jeep-safari
Oplev Tyrkiet på ryggen af en amerikanerjeep. Flot natur, underholdning, spænding, hygge og sol. Husk solhat, solcreme, badetøj og godt humør.
Pris: Voksne kr. 175,- / Børn kr. 80,-

Hestesafari
En dag på hesteryg rundt i området omkring Kusadasi. Heldagstur inkl. frokost.
Pris: Voksne kr. 160,- / Børn kr. 80,-

Samos
Herfra er der mulighed for at tage til den nærliggende græske ø, Samos. Oplev de to lande på samme dag. Heldagstur inkl. færge og havneafgift. Husk pas!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

On Key

Related Posts

Afbudsrejser til en fantastisk kultur 

At finde billige afbudsrejser til Tyrkiet kan være nøglen til at opleve en fascinerende blanding af kultur, historie og naturskønhed til en overkommelig pris. Tyrkiet,