Denne artikel kan indeholde sponsoreret indhold

Har du besluttet dig for, at din næste ferie skal stå i aktiviteternes tegn? Og har du ligefrem valgt at gå all in med en vandreferie? Så er der flere ting, du bør have med i dine overvejelser, når tasken skal pakkes med tøj. Hvilken beklædning er essentielt at have med, og hvad er godt, men ikke nødvendigt at pakke med i tasken? Derudover er det heller ikke tøj i alle materialer, der er de bedste valg til en vandreferie. Inden ’pakke beklædning’-projektet bliver en større udfordring, end den reelt er, får du her en overkommelig vejledning.

Brug lag på lag-tankegangen, når du pakker

Du kender det måske fra sportsverden, hvor atleter iklæder sig flere lag alt efter klima og temperatur. Lag på lag kan du med fordel have i baghovedet, når du pakker din beklædning til vandreferien. Formålet med at tænke i lag på lag er, at det er lettere at holde dig tør og hverken for varm eller kold. Princippet handler helt basalt om, at du kombinerer tre lag: et inderlag, et mellemlag og et yderste lag.

  • Inderlaget er med andre ord dit undertøj. Et par svedtransporterende underbukser og en svedtransporterende undertrøje eller T-shirt er både behagelig og praktisk at have på. Du kan eksempelvis finde et stort udvalg af bambus undertøj til rejsen på nettet. Bambus er både temperaturregulerende og afleder fugt. Det betyder, at du ikke bliver svedig og for varm. Da bambus ikke suger fugten til sig, undgår du også at blive nedkølet af din egen sved.
  • Det mellemste lag skal du vælge ud fra klimaet. Skal du vandre et koldt sted, kan du med fordel vælge en trøje i uld eller fleece. Går vandreferien til de lunere breddegrader, er det ikke sikkert, mellemlaget er nødvendigt.
  • Yderlaget skal gøre dig modstandsdygtig over for vind og vand. Det yderste lag skal derfor være vand- og vindtæt. Da både inder- og mellemlaget skal kunne aflede varme og fugt, skal både varme og fugt naturligvis kunne passere gennem yderlaget. Med andre ord skal vand og fugt kunne komme ud, men ikke ind.

Hvorfor er det vigtigt med flere lag?

Det virker måske omfattende at skulle pakke tasken med beklædning til flere lag. Ikke desto mindre har alle tre lag en vigtig funktion. Derudover er den korrekte påklædning væsentlig for, at du kan nyde dine lange vandreture uafhængigt af rusk og regn eller høj sol og ingen vind. Tager du på vandreferie om vinteren eller til en destination med et koldt klima, vil alle tre lag være nødvendige. Det kan eksempelvis være i Norge eller Canada. Går vandreferien til den famøse Camino eller Fiji, er det umiddelbart ikke nødvendigt at pakke til tre lag. Dog er det stadig en fordel, hvis du tænker praktisk og pakker alle tre lag med. Fordelen ved lag på lag-tankegangen er, at du nemt kan tilpasse din beklædning, som vandreturen og -ferien skrider frem. Det er hurtigere at tage et stykke tøj af end at skulle finde det frem nederst i tasken, fordi det alligevel blev for køligt.

Hvad med underdelene?

Du har nu fået en god tommelfingerregel til at pakke overdele til din vandreferie. Men hvad så med underdele? På vandreferier er det en god idé at pakke shorts og/eller bukser med lommer. Jo flere lommer desto bedre, da du således kan have mobil, små snacks, kuglepenne, papir og lignende lige ved hånden. Det mest optimale er løstsiddende bukser i et elastisk og syntetisk materiale. De giver dig den bedste bevægelighed, er svedtransporterende, slidstærke og vejer ikke særlig meget. Har du planer om at kombinere din vandreferie med en tur til stranden, skal du huske både at pakke vandre- og badeshorts. Det er vigtigt, at du hverken bader i dit undertøj eller dit vandretøj, da det bliver ulideligt at vandre i efterfølgende. Det betyder også, at du skal huske at pakke rent undertøj til rejsen.