Istanbul

Istanbul – navnet leder uvægerligt tankerne hen på historierne om 1001 nats eventyr og sultanernes storslåede paladser, på kristendommens og islams imponerende bygningsværker, på en fascinerende skyline mod aftenhimlens gyldne skær, og på et gadebillede, der er en forunderlig blanding af det hele – mødet mellem øst og vest – mellem nyt og gammelt.

Istanbul

Istanbul

Rundtur i Istanbul
Denne fascinerende metropol er kendt for et utal af historiske seværdigheder, så vi går i gang med det samme! Vi besøger kirken, Hagia Sofia, der blev opført under Justinian i 536 e.kr. og omdannet til moské under det osmanniske rige. Den står i dag som museum, og vi skal her se nogle meget fine mosaikker. Derefter besøger vi Sultan Ahmet moskéen – også kendt som den blå moské. Minareterne på dette kolossalt store og smukke bygningsværk bryder horisonten, hvor du end er i byen.

Efter frokost skal vi på besøg i sultanernes første palads. Topkapi paladset blev opført af Mehmet Erobreren kort efter hans indtagelse af byen i 1453; det blev strategisk rigtigt placeret med udsigt til både det Gyldne Horn og Bosphorusstrædet. Paladset er i dag indrettet som museum og rummer uerstattelige samlinger af porcelæn, våben, smykker, krystal, tøj og andre spændende genstande fra svundne tider. Inden dagen er omme, lægger vi desuden vejen forbi Basilika cisternen, der blev bygget under Justinian i 532 e.kr. til opsamling af vand. Dette nærmest højtidelige, underjordiske rum bæres af 336 søjler – læg mærke til Medusa, der står på hovedet i rummets fjerneste hjørne. Istanbul har gennem århundreder været kendt for handel med alskens varer.

Dagens sidste stop bliver den store, overdækkede basar. Her er tid på egen hånd til at købe ind i de ca. 4.000 småbutikker med guld- og sølvsmykker, tæpper, skindtøj og -tasker, keramik og meget andet. Basaren er en fantastisk oplevelse. Middag og overnatning på hotel i Istanbul.

Istanbuls mange silhuetter mod aftenhimlens glødende lys er et uforglemmeligt syn, der uvægerligt vil brænde sig fast på nethinden. Uanset hvor hen du retter blikket, strækker høje, slanke minareter sig mod himlen, som er der tale om et tusindårs kapløb med solen som et fjernt mål, og gyldne, skinnende kupler sender drillende dagens sidste solstråler tilbage i universet.

Der er så umådelig meget at se i Istanbul! Byen emmer af en enestående, gådefuld atmosfære, og gadebilledet står aldrig stille. De smukke, imponerende paladser, de overdådige, religiøse bygningsværker, de spændende mindesmærker og de uendelig lange markedsgader over og under jorden tager dig med til en anden verden og en anden tid. Billederne fra eventyrene og de gamle legender bliver sprællevende og vidner om storslåede fester, imponerende rigdomme og blodige krige. Skopudserne i blankslidte jakkesæt, smådrengene med en bakke „simit“ på hovedet og de bugnende mærkevarebutikker i Taksim trækker uvægerligt opmærksomheden tilbage til den hektiske, kontrastfulde nutid. Istanbuls gadebillede er på én gang charmerende, udfordrende, råt, hudløst ærligt og umådeligt spændende. Istanbul finder ikke sin lige noget andet sted i verden.