Bodrum

Bodrum lange historie som hjemsted for fantaster og bohemer med en hektisk og kreativ livsførelse står stadig sprællevende i byens smalle gader, og den unikke stemning har gjort byen til det foretrukne feriested blandt tyrkerne selv i mere end halvtreds år. Her er et afslappet og uformelt bade- eller sejlerliv om dagen og et charmerende, hektisk natteliv, når solen går ned. Det er her “man” holder ferie, og landets velhavende indbyggere har et hus eller en villa med havudsigt på bjergskråningerne uden for Bodrum.
Bodrum
Det flisebelagte strøg og de smalle sidegader omkring centrum øst for borgen indbyder til en rolig spadseretur mellem de hvidkalkede huse med blå døre og vinduer, de mange spændende småbutikker og de allesteds nærværende bougainvilleaer i violette farver. Her kan De slå Dem ned på en af de mange små fortovsrestauranter og lade det pittoreske gadebillede sætte sig på nethinden. Vest for borgen tæt ved marinaen er stemningen mere adstadig og restauranterne og caféerne mere sofistikerede. Store lystyachts fra det meste af verden lægger til her, når De kan få en kajplads. Der er rift om pladserne! Der er liv i byen døgnet rundt, og rejsebøgerne beskriver Bodrum nøje med udvalget af barer, diskoteker og restauranter. De kan vælge mellem frisk fisk, det udsøgte, tyrkiske køkken, internationale retter – ja, her finder De også kinesiske restauranter og amerikansk fastfood.

Bodrum emmer af kunstnerliv, og inden De går i gang med Deres indkøb af tæpper, guld- og sølvsmykker, skindtøj og -tasker, keramik og tøj, bør De overveje at lægge feriens indkøb i et af de mange små gallerier samt kigge efter feriens småsouvenirs blandt det store udvalg af blå glasperler, natursvampe og andre lokale specialiteter. Her er et meget bredt udvalg af tøj – i alle prisklasser. Frækt og sofistikeret designer tøj til en nat i byen, dyre kreationer fra nogle af de kendte modehuse, billige kopivarer, alle de kendte jeansmærker og så videre, og så videre. De kan ikke undgå at finde noget, der absolut må med hjem. Markedsdagen er fredag – den må De endelig heller ikke gå glip af. Bodrum har en lille strand i centrum, men det anbefales, at lægge vejen omkring dolmusstationen, hvor De finder gode forbindelser til strandene langs halvøens kyst.

Mausolos og Artemisia var søster og broder, men de var også gift med hinanden. Mausolos var konge af Caria mellem 377 og 353 f.Kr. Han var en magtfuld og velhavende konge, der styrede sit land fra hovedstaden, Halikarnassos, med sin trofaste dronning ved sin side. Sammen planlagde de at bygge et gravmæle. Det skulle være et imponerende bygningsværk, der i eftertiden kunne minde verden om Mausolos’ storhed, og det skulle hedde ”Mausoleum”. Monumentet nåede ikke at blive færdigt inden kongens død, men dronning Artemisia overvågede byggeriet til det stod færdigt i 350 f.Kr. Det var 43 meter højt, bygget som en blanding af en pyramide og et græsk tempel og prydet med mange søjler, ornamenter og fine statuer. Efter Artemisias død blev både hendes og Mausolos’ aske bevaret i gyldne urner i et gravkammer nederst i bygningen, og det fortælles, at stenløver bevogtede urnerne og kammeret. Allerøverst stod en hestetrukken stridsvogn med statuer af parret. Mausoleum var virkelig et både meget stort og meget imponerende gravmæle.

Mausoleum stod i 1.800 år, indtil et jordskælv ødelagde det, og i dag er der ikke meget tilbage af bygningsværket. Johanitterridderne brugte efter deres ankomst i 1489 byggestenene, da de skulle opføre borgen, som De kan se i Bodrums centrum. Senere blev Mausoleum hjemsøgt af pirater og sørøvere, der stjal guld og andre kostbarheder. Først i slutningen af 1800-tallet begyndte arkæologer at grave på stedet – fundene blev bragt til British Museum i London. I dag graves der stadig omkring Mausoleum i Bodrum – af bl.a. folk fra Århus Universitet – og ordet ”mausoleum” betegner i vort sprog et stort og imponerende gravmæle.