Venedig

Er Venedig den mest romantiske by i verden? Det er helt sikkert svært at slå, især når du bor lige i centrum af ting.
Rejseguide til Venedig i Italien

Når du planlægger din rejse til Venedig, er der her nogle praktiske ting, som det kan være nyttigt for dig at være informeret om på forhånd. Se også afsnittene under rejsetips, inspiration og yderligere information, hvor du finder links til information, som kan være nyttig, når du booker flybilletter til Venedig.

Venedig er en by i det nordlige Italien med et indbyggertal på ca. 272.000 – heraf 60.000 i selve den historiske del af byen.

Klimaet i Venedig er subtropisk med kølige vintre og meget varme somre

Overnatning for to personer i et dobbeltværelse på et hotel i Venedigs centrum starter ved cirka 100 euro i højsæsonen, men i Venedig findes der hoteller for enhver smag og pengepung.

Valutaen er euro som i resten af EU. De fleste steder tager imod de gængse internationale kreditkort, dog anbefaler vi altid, at du tager et beløb i kontanter med dig, når du skal ud at rejse.

EU-borgere kan frit besøge Venedig i op til tre måneder uden visum.

Lufthavnen i Venedigs hedder Marco Polo-lufthavn, som er hovedlufthavnen. Herfra kan du tage en bus til Piazzale Roma, hvor vejen ender. Derefter foregår al transport til fods eller ad vandvejen, hvor du kan sejle enten med Alilaguna eller tage en vandtaxa.
•I det gamle Venedig foregår al transport på gåben eller i båd – her er nemlig ingen biler, og cykling er forbudt! Så hvis du ikke ønsker at bevæge dig til fods, står valget imellem vandbusser, på italiensk vaporetto, eller du kan praje en vandtaxa eller en gondol. Men vælger du en af de to sidstnævnte, skal du være forberedt på at komme til at betale for fornøjelsen – så rigeligt endda! Føler du dig ikke specielt rig, er tricket at opsøge en af de gondoler, traghetti, som krydser Canal Grande. En tur med sådan én koster kun ca. en halv euro – de er nemlig ikke beregnet på turister.

Venedig er en by bygget på vand – lige ved den nordøstlige kyst af Italien, vender ud mod Adriaterhavet – og er berømt for sit netværk af kanaler, overdådige paladser og smukke religiøse bygninger og kunst. Det har en lufthavn på fastlandet, men derfra, skal du tage en vand bus at nå byen.

Kultur, museer og seværdigheder i Venedig

Er du i det kulturelle hjørne, er der ingen fare for at løbe tør for underholdning i Venedig. Byen vrimler nemlig med spektakulære kunstmuseer og ditto samlinger. Besøg fx Palazzo Venier dei Leoni, og oplev Peggy Guggenheims verdensberømte samling (hun var i familie med Solomon Guggenheim, der grundlagde Guggenheim-museet i New York, og gift med den verdensberømte maler Max Ernst). Her finder du foruden ægtemandens mesterværker også værker af Picasso, Jackson Pollock, Paul Klee og mange andre.

Eller læg vejen omkring Galleria dell’Accademia, Venedigs største og bedste kunstmuseum. Her finder du værker af de store mestre fra 1300-tallet og frem, fra gotiske malerier til renæssancekunst – krydret med europæiske perler fra 1700-tallet. Oplev blandt andre Giovanni Bellini, Vittorio Carpaccio, Gianbattista Tiepolo og Canaletto. Galleria dell’Accademia har til huse i gamle højloftede kirkerum, hvilket tilfører værkerne et endnu mere guddommeligt skær.

Og når du nu er her, hvorfor så ikke stikke ind forbi Dogepaladset, Palazzo Ducale, hvor Casanova sad fængslet, indtil det i 1757 lykkedes ham at slippe fri ved at skrabe hul i celleloftet med et stykke jern, han havde filet spidst. Her våger Markusløven over døren, og de enorme statuer af Mars og Neptun står som tavse vogtere. Turen op ad Giganternes Trappe indgyder ærefrygt, og efterhånden som man trænger ind i paladsets indre, fyldes man med respekt for svundne tider og ikke mindst for dogen – overhovedet for republikken Venezia, der i århundreder var en af Europas og verdens store supermagter – som regerede herfra. Foruden paladsets private luksusgemakker kan du også få et kig ind i de overdådige sale, der dannede ramme om den magtfulde bystats vigtigste beslutninger. Det er også her, neden for paladsets mure, at du finder den verdensberømte Sukkenes Bro.

Besøg en ø i Venedig
Venedig er bygget på ikke mindre end 117 småøer.
Der er flere øer man kan sejle til med Varetto’en:

Mureno: Kendt for de mange glasværker

Burano: Nok en af de smukkeste øer, men de mangefarvede huse.

St. Michelle: Hvor Venedigs kirkegård ligger.

San Giorgio Maggiore: Hvor man bør besøge den imponerende kirke, og nyde udsigten mod Venedig.

La Giudecca: Lige overfor Venedig, hvor mange har deres bolig.

Museer og seværdigheder i Venedig

Doge Paladset: Det er helt klart et besøg værd, og det er meget imponerende, men dete r indeholdt i din guidede tur.

San Markus pladsen: Denne plads er Venedigs hjerte, og byens centrum. Selve pladsen med de mange duer er utroligt smuk, og her kan man bruge megen tid. Der er flere cafeer, hvor man kan nyde en dyr ekspresso, Venedig er ikke den billigste by i Italien.

På pladsen ligger Doge Paladsen, som er omtalt, men man kan også komme op i tårnet ‘Campanilo di San Marco’, der er et fritstående klokketårn.
Et must er dog at besøge Basilica de San Marco, der indeholder Sankt Marcus sarkofag og en af de største skatte Pala d’Ora, der er af guld og med utallige ædelsten.

Udenfor kirken er der et tårn med et meget smuk ur: Torre del l’Orologia, som man også kan komme op i.

Shopping og afslapning i Venedig
Som i alle italienske byer, findes der også flere markeder i Venedig, hvor man kan gå på oplevelse.

Hvad enten du er til eksklusive karnevalsmasker, smukke kjoler, elegante jakkesæt, italiensk design, venetiansk glaskunst eller bare har lyst til at ose på byens markeder, kan vi absolut anbefale, at du sætter en dag af til projektet. Venedig er en skøn by at shoppe i – så er det sagt! Og er du lidt af en bogorm, må du endelig ikke gå glip af Libreria Mondadori, der ligger et stenkast fra Markuspladsen, breder sig over tre etager og er Venedigs største boghandel. Og skulle du blive lidt tør i halsen efter at have snuset rundt her, kan det klares med en espresso eller et glas vin i loungebaren lige ved siden af.

Bag Rialtobroen finder du et af Venedigs mange markeder, hvor sælgere af sprøde grøntsager, duftende frugt, friskfanget fisk og godt kød hver onsdag og lørdag kappes om de besøgendes gunst. Her er der gode muligheder for at finde lidt godt til ganen, som passende kan fortæres på en tur over broen, i en vandtaxa eller på en bænk på en af byens mange hyggelige pladser. Men husk: Det betaler sig at være tidligt ude!

Hvis du er operaelsker, er du givetvis ikke gået helt galt i byen – for hvis ikke man skulle nyde en operaforestilling i Italien, hvor skulle man så? I centrum af Venedig ligger for eksempel Teatro La Fenice, som blev helt ødelagt i en brand i 1996, men som slog dørene op igen i 2003, efter at mere end 200 håndværkere havde arbejdet uafbrudt i næsten to år for at bringe det gamle teater tilbage til ære og værdighed. Husk at bestille billetter hjemmefra!

Det mest kendte fødevare marked findes ved Rialto broen. Her kan man købe de fleste madvarer: Frugt, grønt, fisk og kød – og man kan også blot nyde synet at de mange madvarer.

Strande i Venedig

Trænger du til at dase lidt efter veloverstået shopping og sightseeing, er Lidoen svaret på dine bønner. Ti minutter i en af Venedigs offentlige vandbusser, vaporetto, bringer dig til Lido de Venezia, en sandrevle, der med sine 12 km er den længste af en række strande, der markerer Venedigs afslutning og Adriaterhavets begyndelse. I klart vejr kan du endda herfra nyde synet af Dolomitternes sneklædte tinder, der titter frem bag byens spir og kupler. Der er god grund til, at netop dette stykke strand er udødeliggjort i en lang række film gennem tiderne.

Restauranter og natteliv i Venedig

Venedig er en forholdsvis stille by om aftenen, det er ikke her du finder Europas vildeste natteliv. Det venetianske natteliv centrerer sig hovedsageligt omkring Markuspladsens mange cafeer og barer – det er her, både de lokale og turisterne mødes og hygger sig, når mørket falder på. Det er også det dyreste område at slappe af over en cappuccino eller en Campari – men når du sidder der, så prøv at mærke efter, om ikke du synes, du har fortjent den lille luksus!

Det er heller ikke så let at holde spisebudgettet nede i Venedig, men det er ikke umuligt. Du skal bare planlægge lidt på forhånd og ikke forlade dig på de heldige tilfældigheder, der ofte fører dig til de gode, billige spisesteder i andre byer.

Vær opmærksom på, at venetianerne ikke har for vane at spise helt så sent, som man gør i fx Rom og andre steder længere sydpå. Fra kl. 19.30 og cirka en time frem vil være et passende tidspunkt at sætte sig til bords på en af byens mange restauranter, for de fleste køkkener lukker cirka kl. 22, også selvom restauranten måske holder åbent helt til midnat.

I Venedig er restauranterne ved lov pålagt at skrive det tydeligt i menuen, hvis den fisk, du bestiller, har været frosset – og det er da som regel også dagens fangst, der bliver serveret for dig om aftenen. Men vær opmærksom på dette lille kuriosum: Prisen på menukortet er sædvanligvis pr. 100 gram fisk – så få tjeneren til at give dig et overslag over, hvor meget hele dit måltid kommer til at koste, så undgår du kedelige overraskelser, når du gestikulerer efter regningen!

Hvor kan jeg bo i Venedig?

Den bedste måde at opleve Venedig er på et køligt, rolige og sofistikerede hotel. Disse små, men smukt designet hoteller tilbyder dig et pusterum fra turist skare og den slags service, du ville forvente fra meget dyrere steder. Prøv Ca ‘Pisani, en lille palazzo, der er blevet nænsomt renoveret og indrettet til at give en oase af ro, eller Ca Maria Adele, en eklektisk boutique hotel i et af Venedigs mest eksklusive kvarterer.

Hvad kan jeg se i Venedig?

For en forholdsvis lille by, er der en masse at pakke ind i et kort besøg. Det centrale område af Markuspladsen med Dogepaladset og Campanile er et fantastisk sted at hænge ud og nyde atmosfæren, selv om barer og caféer her kan være dyrt. I stedet besøge kirker, gallerier og restauranter, der er lidt væk fra den slagne vej, hvor stemning og tradition er stadig rige. Hvis du har tid, kan du besøge de nærliggende øer Murano, Burano og Torcello, alle historisk og kulturelt et besøg værd.
Venedig
Karneval i Venedig
[sibling-pages]

Hvordan kommer jeg rundt i Venedig?

Et af de skønheder i Venedig er, at det ikke har nogen vejnettet. De fleste turister bruger VAPORETTO (Vaporetto) system, der er regelmæssig og forholdsvis billigt. De, der er på udkig efter romantiske Venedig kan leje en gondol i en større omkostning. Langt den bedste måde at udforske byen, men er til fods. På denne måde kan du nå de dele af byen, at de fleste Vandbusserne ikke rejse til og opdage arkitektoniske og shopping lækkerier undervejs

 

Venedig klima
Vejret  i  Venedig har en fugtigt subtropisk klima (CFA), med kølige vintre og meget varme somre. Venedigs 24-timers gennemsnit i januar er 2,5 ° C , og for juli dette tal er 22,7 ° C .
Nedbøren i Venedig falder nogenlunde jævnt over året, og i gennemsnit 801 millimeter (31,5 in).

Hoteller i Venedig
NH Manin: Det er et 4* hotel, beliggende ved Grand Canal, her er du direkte i det historiske centrum af Venedig.

Hotel Nazionale: Det er et 3* hotel. Beliggende ved hovedbanegården i Venedig, herfra kan man let gå ind gennem centrum af Venedig eller tage en af kanalbådene.