Pompeji

En Rejseoversigt over Pompeji ved Napoli i Italien for rejsende

Pompeji
Når du i forvejen er på disse kanter, er det et must at besøge den legendariske by Pompeji, hvis historie går flere tusinde år tilbage i tiden. Byen blev under et voldsomt vulkanudbrud i august 79 e.Kr. begravet under et seks meter tykt lag af aske og pimpsten, da Vesuv gik i udbrud. Askeregnen varede i tre døgn, og byens cirka 15.000 indbyggere flygtede over hals og hoved for at komme i sikkerhed. Begivenheden er blevet levende beskrevet af Plinius den Yngre. Frem til 1748 stod tiden stille i Pompeji, der herefter vågnede af sin tornerosesøvn, da arkæologer blev opmærksomme på området.

Når man vandrer rundt i den nu udgravede by imponeres man over, hvordan man allerede for snart 2.000 år siden havde rindende vand i husene, kloaksystemer, fantastiske vægmalerier, patricierhuse, bageri, templer, badehuse (termer) og en lokal bar. Mange af fundene fra udgravningerne findes på Nationalmuseet i Napoli.

 

Pompeji (staves undertiden Pompei eller Pompeii) er en ødelagt og delvis begravet, større romersk by nær Napoli og Caserta i den italienske Campania region, i det område som hører ind under vore dages Pompei-kommune. Byens navn var afledet af det oskiske ord pompe (= fem), ligesom drengenavnet Pompeius, der også var oskisk af oprindelse.

Sammen med byen Herculaneum, blev Pompeji ødelagt og fuldstændigt begravet, under et langvarigt og katastrofalt udbrud af vulkanen Vesuv, som begyndte ved middagstid den 24. august i 79 e.Kr og strakte sig over to dage.

 

Napoli lå på et lag af lava fra et af Vesuvs forhistoriske udbrud, måske det, der fandt sted ca 1800 f.Kr. Her var bebyggelse senest 900 f.Kr, og oskernes og samnitternes bymure blev rejst ca 600 f.Kr. Den gamle vej langs murene markerer byens pomerium, den hellige bygrænse. Døde måtte ikke begraves indenfor. Pompeji blev bygget som havne- og handelsby, men floden Sarno ændrede sit løb efter vulkanudbruddet i 79.

En af de ældste bygninger – et dorisk tempel viet til Herkules – stammer antagelig fra det 6.århundrede f.Kr. De ældste beboere var af oskisk afstamning. I år 420 f.Kr. blev byen erobret af krigeriske samnitter fra bjergene mod øst. Erobringen viste sig med tiden af være profitabel for byens omsætning, og efterhånden blev den en ganske betydelig handelsby i området. Under samnitterkrigene (342-290 f.Kr.) kom den formelt under Roms herredømme, men beholdt reelt sit selvstyre.
Pompeji
En senere indblanding i Forbundsfælleskrigene i begyndelsen af 1.århundrede førte til at den i 89 f.Kr. blev belejret af Sulla, og måtte acceptere en romersk garnison i byen. En såkaldt veterankoloni under ledelse af P.Sulla – en nevø til diktatoren – blev anlagt under navnet Colonia Cornelia Veneri Pompeii. (Veneri viser til, at Pompeji var gudinden Venus’ by.) Fra da af blev byen en almindelig romersk provinsby. Indbyggerne var gennemgående velhavende.

Her er ca 500 atriumhuse for velstående, mod ca 600 toetages småhuse for de fattige. Pompeji var et tæt befolket by, hvad der gjorde ødelæggelserne så meget desto værre under det voldsomme jordskælv i år 62 e.Kr.

De fattige boede kummerligt, uden bad og køkken.

De måtte ty til floden eller fontænerne, når de skulle vaske sig, og måtte spise på knejper. De mange bagerier viser, at en stor del af befolkningen ikke kunne lave mad hjemme. Den nye akvadukt fra Serino muliggjorde dog tre offentlige bad, hvad der tyder på en stærk overklasse.

 

 

 

Der boede omtrent 20.000 i Pompeji, da Vesuv fik sit udbrud.

Pompeji Museum

Du kan tænke på de Pompeji ruiner som en kæmpe museum.
Men der er én konventionel museum inden for bymurene, i tillæg til museer i nærliggende Napoli, der indeholder artefakter fra oldtidens Pompeji.

Den Antiquarium: Dette museum, lige op gaden fra Porta Marina indgangen til Pompeji, indsamler forener en lang række af husholdningernes objekter, der giver et retvisende livet i 79 e.Kr. Også her er der, hvor du kan se gipsafstøbninger af mænd og kvinder, børn og dyr skabt af kropshulerne de forlod i asken.

Napoli Museum of Archaeology: Napoli er bare en 20 minutters kørsel op langs kysten fra Pompeji, og arkæologi museum er absolut værd at besøge i forbindelse med et besøg i de gamle ruiner. Museet har samlet de vigtigste elementer fra Pompeji og Herculaneum, begge begravet under samme Vesuvius udbrud. Der er også en imponerende tredimensionel model af hele byen Pompeji.

The Secret Museum: En delmængde af Museum of Archaeology, Secret Museum (eller hemmelige rum) er en samling af alle de erotiske fresker og artefakter fundet i Pompeji og de omkringliggende områder. Ved at opdage dem i det 18. århundrede, blev bestilt arkæologerne beordret til at skjule disse skandaløse fund fra offentligheden. Shifting normer for anstændighed betyder, at hvad der var acceptabelt at vise i romertiden, er nu kun uforståelige passende.