Firenze

Når du planlægger din rejse til Firenze, er der her nogle praktiske ting, som det kan være nyttigt for dig at være informeret om på forhånd. Se også afsnittene under rejsetips, inspiration og yderligere information, hvor du finder links til information, som kan være nyttig, når du booker flybilletter til Firenze.

Firenze har cirka 375.000 indbyggere. Sproget er italiensk.

Firenze ligger i en dalsænkning omgivet af bjerge. Arno-floden og tre mindre floder løber igennem byen.
firenze
Firenze har middelhavsklima med varme, fugtige somre med ganske lidt regn, og kølige, fugtige vintre.

Overnatning for to personer i et dobbeltværelse på et hotel i nærheden af Firenzes centrum starter lige under 100 euro i højsæsonen, men i Firenze findes der hoteller for enhver smag og pengepung.

Valutaen er euro som i resten af EU. De fleste steder tager imod de gængse, internationale kreditkort, dog et det altid klogt at have kontanter på dig, når du skal ud at rejse.

EU-borgere kan frit besøge Firenze i op til tre måneder uden visum.

Der er ingen togforbindelse til og fra Firenze Lufthavn, men der kører pendulbusser med få minutters mellemrum fra lufthavnen til Firenzes centrum

Kultur og seværdigheder i Firenze

Firenzes mest berømte turistattraktion er uden tvivl Uffizi-galleriet, som kan mønstre et helt vidunderligt opbud af malerier af mestre som Raphael, Caravaggio og Botticelli. Uffizierne er ét af Firenzes statsmuseer, og det er ligeledes det fascinerende skulpturmuseum Bargello, Academia-museet (hvor Michelangelos mere end fem meter høje David-statue af marmor er udstillet), San Marco, Medici-kapellerne og ikke mindst Firenzes arkæologiske museum.
firenze2

Alle Firenzes museer er ekstremt populære, så det er en god idé at bestille billetter hjemmefra. Dog, en lille venlig advarsel: Lad ikke et enkelt kunststykke være hele omdrejningspunktet for din tur til Firenze, for så risikerer du at blive skuffet. Det hænder nemlig med jævne mellemrum, at museerne lukker af for enkelte rum eller en hel afdeling, eller visse kunstværker kan være under restaurering eller lånt ud. Sådanne oplysninger kan du som regel få ved billetlugen, men det hjælper dig jo ikke ret meget, hvis du ikke bare kan komme tilbage en anden dag. Det kan selvfølgelig være frustrerende, hvis du havde sat næsen op efter at se noget bestemt, men så er der jo heldigvis masser af andre af verdens største mesterværker, der er værd at se i stedet!

Museer og seværdigheder i Firenze

Ponte Vecchio: Alle skal naturligvis over Ponte Vecchio, der blev bygget i 1345. Det var oprindeligt håndværkere og fødevarehandlende, der havde deres værksteder og forretninger her, men idag ser mange guldsmede, der holder til i butikkerne.

Uffizi Galeriet: Et af de mest berømte museer er Uffizi galarierne, med den store kunstsamling fra Medici familien.

Palazzo Vecchio – Rådhuset: Ligger på Piazza delle Signoria, hvor man kan nyde Michelangelos David statue, inden man går ind på rådhuset. Der er flere David statuer i Firenze, prøv eventuelt at finde og se dem alle.

Domkirken: Den skal man naturligvis se, og hvis man ønsker det, kan man komme op i kuplen i denne imponerende kirke.

Palazzo Medici Riccardi: Der er flere af de gamle renæssanse paladser man kan besøge, og dette er blot et af dem, der er således rig mulighed for at vælge, hvilket families palads, man ønsker at se.

Parker
Der er flere flotte og imponerende parker i byen, og f.eks. kan følgende anbefales:

La Cascine: Er byparken hvor det daglige liv kan opleves. Der også er muligehed for at bruge energien her på flere sportsaktiviteter.

Boboli parken: Ligge ved Palazzo Pitti er helt klart også et besøg værd. I parken er opstillet flere skulpturer.

Shopping og afslapning i Firenze

Fortvivl ikke, hvis du føler dig lidt nedtrykt over indholdet af dit klædeskab! Du skal bare tage til Firenze, som er det helt rigtige sted for en ordentlig dosis shopping-terapi. Her, i Italiens lædercentrum, finder du et enormt udvalg af håndlavede handsker, bælter, sko og tasker, som du for eksempel kan lade dig friste af i håndværkerbutikkerne – eller på San Lorenzo-markedet, hvor det er kutyme, at du prutter om prisen. Du vil opdage, at florentinerne er et ekstremt modebevidst folkefærd, og der er vel ingen grund til, at du skulle holde dig tilbage! Forkæl dig selv med designertøj fra de italienske modehuse i de glamourøse butikker langs med Via Tornabuoni, og smyk dig med uimodståelige fund hos guld- og sølvsmedene, der står skulder ved skulder på Ponte Vecchio-broen.
Markeder
Som i alle italienske byer, findes der også flere markeder, hvor man kan gå på oplevelse.

Marcato Nuevo – det nye marked: Trods navnet, så er markedet fra ca. 1550, så helt nyt er det ikke. Ved markedet er også en fontæne med et Vildsvin, og ifølge legende, er man sikker på endnu en ferie i Firenze, hvis man gnider svinets tryne.

Marcato centrale: Er markedet hvis du skal på indkøb af fødevarer.

Piazza di San Lorenzo: I gaderne omkring denne plads finder du alle specialforretningerne, her kan man derfor gøre mange indkøb f.eks. af lædervarer.

Bagefter har du måske brug for at hvile fødderne og komme lidt til hægterne, og så er det oplagt at slå dig ned med en flaske koldt vand i en af byens parker og fundere lidt over, om livet ikke bare er skønt!

Når det sent på eftermiddagen er tid til en aperitivo, så følg med, når de mondæne florentinere bevæger sig ud i byen for at nippe til en negroni, mens menneskevrimlen bevæger sig forbi, og solen går ned over Arno-floden. Når du er klar til en bid mad, er udbuddet intet mindre end overvældende, og prisniveauet svinger fra meget dyrt til kun lidt dyrt, så hvis feriebudgettet skal overholdes, anbefaler vi, at du vælger med omhu.

Hvis du ikke lige er i humør til at holde på formerne på en af de finere restauranter, så opsøg en hyggelig trattoria, hvor man serverer enkel, lækker og mættende kost til rimelige priser, og hvor klientellet er uhøjtideligt og børn er velkomne. Kør for eksempel en tur lidt uden for byen, og opdag florentinernes ikke særlig velbevarede hemmelighed, Trattoria le Cave di Maiano, i de kølige bakker oven for byen. Her kan du sidde indendørs i det landlige bondehus eller på terrassen i træernes skygge med udsigt til Firenze i det fjerne.

Og så er klokken måske ved at være mange, og hvor vi i festligt selskab herhjemme tænker på at finde et andet sted at gå hen, når middagen er vel overstået, så vil du opdage, at i Firenze er begrebet ’at gå i byen’ ikke nødvendigvis forbundet med at gå et bestemt sted hen! I hvert fald om sommeren er det i bedste italiensk stil et populært tidsfordriv at slentre gennem de historiske gader og gøre ophold ved en isbar eller nyde en drink undervejs.