Denne artikel kan indeholde sponsoreret indhold

VM i fodbold skal lige til at starte, og mange tusinde danske fodboldfans valfarter derfor snart til Rusland for at følge de store kampe. Rusland er et fantastisk land, men der er alligevel nogle ting, man skal være opmærksom på som turist, hvis man ikke har været der før. Her er fem gode råd, som du bør skrive dig bag øret før, at du tager afsted.

 

Husk din sunde fornuft

Man skal ikke forvente de store problemer som turist i Rusland, og da slet ikke under VM. Det er i det store hele sikkert at rejse rundt i landet, men man skal alligevel tænke sig om ligesom alle andre steder. Det frarådes at rende rundt i udkanten af de store byer alene om aftenen, og man bør også tænke på, hvordan man opfører sig, og hvor meget man drikker.

Samtidig bør man, som i alle andre storbyer, lade være med at rende rundt med sine papirer og tegnebog i baglommen, når man er i metroen. Der er nemlig mange lommetyve, og det vil blive forstærket under VM.

 

Lad være med at være nærig

En gylden regel er, at man som regel får, hvad man betaler for. Dette er især tilfældet i Rusland, hvor de allerbilligste produkter ofte er forfærdelige. Det gælder især, når man snakker transport og så vodka.

Skal man rejse langt, bør man altid købe de dyrere billetter. Disse giver adgang til de bedste og hurtigste toge, men giver samtidig mere privatliv. Hvis man sparer på billetterne, kan de lange togture i landet sagtens gå hen og blive decideret uudholdelige.

Med vodka er det præcis det samme. Køber man de billige vodkaer, som der findes rigtig mange af, så ender man ofte med en meget slem hovedpine dagen efter. Spenderer man til gengæld en lille smule ekstra på noget kvalitet, kan man virkelig smage, hvorfor drikken er blevet så populær i det store land.

 

Lad være med at tro på alle stereotyperne

Der er utrolig mange fordomme om Rusland i Vesten. Russerne drikker dog ikke vodka til morgenmad, og der går ikke løse bjørne rundt om Vladimir Putin-statuer i de store byer. De store byer minder om vestlige metropoler, og de indeholder alle de goder, som vi nyder i vores dagligdag.

En tur til Rusland giver faktisk en mulighed for at danne sig et billede af landet uafhængigt af mediernes karikaturer, hvilket er en rigtig god ting.

 

Sæt dig ind i fodboldhistorien

Som fodboldfan skylder man sig selv at sætte sig ind i det land man besøgers fodboldhistorie. Rusland har en lang og rig fodboldhistorie, der går helt tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor tilrejsende englændere bragte det smukke spil til landet. Siden da er mange legendariske spillere kommet og gået, blandt andet Lev Yashin, der regnes som den bedste målmand nogensinde, Rinat Dasaev og i de senere år Andrey Arshavin og Igor Akinfeev.

Luzhniki, hvor VM-finalen skal spilles, er et af de mest legendariske fodboldstadions i verden også. Det har blandt andet lagt jord til sommer-OL, en Champions League-finale, en UEFA Cup-finale samt et hav af andre sports- og kulturbegivenheder. Du kan læse meget mere om Luzhniki og de andre russiske VM-stadions i Odds.dks store VM-optakt her.

 

Lad være med at diskutere politik

For en vestlig turist i Rusland kan det være fristende at diskutere politik. Men lad være. Russerne gider ikke høre om, hvor dårligt et land Rusland er, og de gider ikke næppe heller høre om, hvorfor Vladimir Putin er en dårlig præsident. Mange af dem ved det allerede, og de anerkender det.

Russere er dog også stolte folk, og når du som gæst begynder at uddanne dem om deres eget land, bliver de ofte defensive. Det er en stensikker måde at ødelægge den gode stemning.