Denne artikel kan indeholde sponsoreret indhold

Det trender for folk i alle aldre at strikke. Mange er begyndt på den kreative hobby, som er en nem måde at holde sig beskæftiget på og kreere noget flot samtidig. Dette kan du bruge, når du rejser til en feriedestination, eller når du daser ved poolen.
Når du strikker, afhængigt af hvor kompliceret dit striktøj er, skal du som minimum bruge strikkepinde og garnnøgler. Du kan bruge mange andre redskaber i forbindelse med strikning, men hvis du lige er begyndt, kan du starte blot med disse.

Garn er ikke bare så simpelt. Der findes utallige typer af garn, og garn kan have alverdens farver. Du kan købe garn både i butikker og på nettet. Hvis du gerne vil blive lidt klogere på garn, kan du læse med herunder.

Tre skarpe fakta om garn

Som du nok allerede ved, bruges garn til både at strikke og at hækle. Når du køber garn på nettet eller i en butik, køber du et såkaldt garnnøgle, som sammen med dine strikkeredskaber skal skabe dit strikkeværk. Her er tre gode ting at vide om garn:

  • Garnnøgler og strikkepinde skal passe sammen i størrelsen
  • Garn er spundet sammen af tråde. Det kan være enkelt- eller flertrådet garn.
  • På garnnøglet vil der være angivet en strikkefasthed. Den kan du bruge som et estimat på hvor tæt dit striktøj vil blive.

Du finder ud af, hvilken størrelse strikkepind du skal bruge til garnet ved at kigge på det plastikmærke, som garnnøglet er omgivet af. Her vil den anbefalede størrelse altid være noteret. Det er vigtigt, at de passer sammen, da det gør strikkefastheden så optimal som muligt.

Hvis din strikkefasthed ikke matcher med, hvad der er angivet på garnnøglet, skal du sandsynligvis korrigere dine masker ved f.eks. at gøre maskerne løsere eller strammere.

Find det helt rigtige garn

Du kan købe organisk eller syntetisk garn eller en blanding af disse. Det betyder, at du kan købe garn fremstillet i f.eks. uld, som er et organisk materiale, eller i akryl som er et kunststof. Du kan også købe et garnnøgle som er en blanding af disse, hvor garnet vil have elastiske egenskaber fra ulden og de slidstærke egenskaber fra kunststoffet.

Du bør vælge garn efter hvilken type opskrift du står med. Hvis du f.eks. vil strikke en karklud, anbefales bomuldsgarn. Hvis du derimod vil strikke en trøje, som holder dig varm over vinteren, er det oftest bedst at strikke i uld, da uld isolerer godt og holder naturligt på varmen. Her er nogle eksempler på de forskellige typer af uldgarn:

  • Alpaka
  • Angora
  • Cashmere
  • Mohair
  • Merino

Disse uldtyper kommer fra forskellige dyr, hhv. geder, kaniner eller får. Især alpaka og merinould isolerer godt mod kulde. Garn kommer i mange forskellige farver, og der er helt sikkert en farver derude, der passer til dit strikkeprojekt.

Findes der økologisk garn?

Der findes skam økologisk garn, og mange mærker er begyndt på udelukkende at producere økologiske garnnøgler. Du kan finde en vejledning om garnet på det den indpakning, der er rundt om garnnøglet. Hvis garnnøglet er GOTS-mærket, har du en garanti for at garnet lever op til en økologisk standard.