Artiklen er skrevet af Nina H. Træholt, der til daglig er materialist hos Med24.dk.
Solen er både vores bedste og vigtigste ven, men samtidig skal vi passe på os selv og vores hud, når vi nyder godt af de varmende og livgivende stråler. Læs her mere om brugen af solcreme og bliv klogere på, hvordan du mest optimalt beskytter dig selv.
Hvorfor skal man bruge solcreme?
Når vi på lyse og varme dage befinder os under solens varme stråler, hvad enten det er i Danmark eller udlandet, skal vi huske at passe på vores hud, så vi undgår solskader. Solstrålerne kan nemlig opdeles i forskellige typer stråling: UVA, UVB og UVC-stråler, og det er vigtigt, at vi ikke er for udsatte overfor disse stråler uden den rigtige beskyttelse.
Den mest farlige type stråling fra solen er UVC, men heldigvis har vi vores atmosfære og ozonlag til at beskytte os mod denne stråling. Derimod slipper både UVA og UVB stråler gennem laget og ned på jorden, hvor vi alle kan nyde af de gode egenskaber ved strålerne – såfremt vi beskytter os tilstrækkeligt.
For stærke solstråler kan nemlig resultere i skader i huden som fx større risiko for fotoaldring, pigmentforandringer og udvikling af hudkræft.
Sådan virker solcreme
Du kender sikkert allerede til bogstaverne SPF, som står angivet på de fleste solcremer. SPF er også kaldet solfaktor, og det er et udtryk for, hvor meget solcremen beskytter dig mod UV-stråler, og hvor mange gange stærkere UV-stråling du kan tåle ved brug af solcremen fremfor din bare hud.
I solcremer er det solfiltrene, der beskytter dig mod solens stråler, men det kan både være fysiske og kemiske solfiltre. Et fysisk solfilter lægger sig som en film ovenpå huden og fordeler og reflekterer strålerne, når de rammer huden. Et kemisk solfilter kan du ikke se på huden, men det virker i de yderste lag af huden, hvor det kan absorbere dele af strålerne fremfor at lade dem passere og skade huden.
Vælg den rigtige solfaktor
Der er stor forskel på, hvor modtagelige vi er overfor solens stråler, og derfor er der også forskel på, hvilken grad af beskyttelse, der er optimal.
Dit valg af solfaktor bør derfor både afspejle din hudtype og UV indekset, som er et udtryk for, hvor stærk UV-strålingen er i dit område.
Som udgangspunkt er de fleste danskere godt dækket ind med en solcreme med SPF 15, når de befinder sig udendørs i Danmark, men hvis du skal længere sydpå eller til områder med stærkere sol, bør du vælge en solcreme med en højere SPF – gerne SPF 30 eller mere.
Hvis du har en meget lys og sart hud, kan det typisk være nødvendigt med en solfaktor, der er højere end 15, også selvom det er til den mildere danske sol. Lys hud bliver nemlig lettere forbrændt, og har ikke en ligeså høj grad af naturlig beskyttelse mod solen gennem pigment som personer, der er mørkere i huden.
Du kan finde et stort udvalg af solcreme hos Med24.dk, hvor du både kan vælge mellem creme, spray, olie, skum, gel og solstift, og hvor du desuden finder solfaktor lige fra 10 til 50+, og solbeskyttelse, der passer til både børn og voksne.
Har du fået for meget sol?
Hvis du har opholdt dig for meget i skarp sol uden tilstrækkelig solbeskyttelse, kan du være blevet rød og forbrændt på huden. En solskoldning er en mild form for forbrænding, hvor huden er skadet og irriteret.
Når vi er blevet solskoldede, har vi for det første fået slemme celleskader, som giver rødme og svie i huden. Solskoldningen viser sig dog typisk først 4-6 timer efter, at du har fået for meget sol, og det er derfor vigtigt, at du er særligt opmærksom på at beskytte og dække dig selv hurtigst muligt efter at du mærker tegn på solskoldning.
Efter en forbrænding er det bedst at forsyne huden med rigeligt fugt og ro, og så selvfølgelig holde sig udenfor solen i en periode. Det kan være skønt og lindrende at smøre huden ind i aftersun eller en anden kølende og fugtende creme, så huden får de bedste betingelser for at hele igen.