Når du besøger en af Premier League-klubbernes stadions, besøger du også ofte en engelsk kultur og tradition, som har varet ved i mange år. Nemlig den, at gå til fodbold. Sportsgrenen følges og dyrkes fra tip til tå i det engelske, og det er en fornøjelse, at se hvor passionerede de engelske fans er. Derfor er det også eftertragtet at komme til fodbold og få fat i Premier League billetter.
Hvert stadion har sit eget kende- og varemærke og sin egen unikke sfære. På Anfield, hvor Liverpool hører hjemme, synges der inden hver kamp den infamøse melodi, ”You’ll Never Walk Alone”, en hymne, som er verdenskendt rundt omkring i verden. På Stamford Bridge, hvor Chelsea FC på hjemmebane spiller, synges (og skråles!) der inden hver kamp den i fodboldkredse ligeledes berømte hymne: ”Keep the blue flag flying high”.
De seneste mange år har mange forskellige hold været med helt fremme i titelkampen. Sæson 2015/16 blev primært præget af et stærkt Leicester-mandskab, der har været altdominerende, og har slået ethvert topholds forhåbninger om en Premier League-tvivl til jorden.
Hvad enten du er til pasningsbold langs jorden eller fysiske nærkampe i luften, findes der lidt af hvert i den bedste engelske række. Topholdene har som oftest en filosofi og hurtige, teknikske spillere, der gør, at det bedst for dem kan betale sig, at spille langs jorden, mens holdene placeret lidt længere nede i rækken ofte hviler på de store og stærke angribere i front, der gør, at forsvarsspillerne skal have gode fysiske egenskaber.
Fra Nordengland, der har Sunderland og Middlesbrough med som Premier League-hold i denne sæson kan den intense stemning på stadion for alvor mærkes. Siden slutningen af 1800-tallet har den engelske arbejderklasse været samlet omkring én ting – fodbolden. Godt nok kunne hver enkelt arbejder være forskellig i sit klubvalg, men ved pausetid kunne weekends kampe og resultater for alvor diskuteres.
Den intense arbejderstemning fra slutningen af 1800-tallet har det nordlige England formået at bevare en del af, og det kommer også til udtryk, når du bevæger dig ind på et nordengelsk stadion. Den engelske ånd er bevaret, og det mærkes helt tydeligt.
Bevæger vi os lidt længere sydpå findes hold som Bournemouth, Southampton og Crystal Palace. Den førstnævnte klub har først sådan rigtigt fået succes her på det seneste, hvor den så også for alvor har oplevet en markant fremgang i divisionerne. Det er ikke lang tid siden, at man kunne finde Bournemouth gøre sig til i bunden af landets fjerdebedste række, League Two. Det fik træner Eddie Howe lavet om på, og det blomstrende spil på banen kunne også mærkes på tabellen. Op steg Bournemouth, og inden længe befandt man sig i Englands bedste række, Premier League.
Helt så fremgangsrige har Southampton eller Crystal Palace ikke været, der dog har leveret en række gode præstationer her på det seneste, og også har fået konsolideret sig i subtoppen af ligaen. Southampton, som nogle måske kender som dem FC Midtjylland slog ud af Europa League, rykkede op i Premier League i 2012 efter syv års fravær fra landets bedste række.
Crystal Palace rykkede også først for nyligt op i 2013 efter hele otte års fravær. Sidste sæson endte man på en fornem 10. plads og blev sølvvindere ved FA Cuppen.
Så der er rig mulighed for at opleve fodbold – den engelske liga har i hvert fald gjort sit for, at du kan nyde den i fulde drag!