Denne artikel kan indeholde sponsoreret indhold

På skiferien vil du holde dig mest muligt varm, samtidigt med at du ikke er pakket sammen med fyrre lag tøj, og vigtigst af alt at du dit tøj tillader at huden kan ånde. Undertøj i tyndt strikket alpaca garn kan være løsningen.

Alpaca uld er 5 gange varmere end fåreuld, blødere og mere holdbart end Kashmir og lettere end de fleste andre uldtyper.

Alpaca uld bibeholder, lige som andet uld sin isolerende egenskaber selv om den bliver våd, hvilke gør det til det ideelle materiale til at lave undertøj af der skal bruges på en aktivferie, som en skiferie.

På en skiferie skiftes man mellem at være meget varm og svede når man løber ned ad pisterne og bliver afkølet og kold når man sidder i skiliften på vej tilbage til toppen.

Hvad er Alpaca uld og hvor stammer det fra? Alpaca ulden kommer oprindeligt fra Andes bjergende i Peru hvor man har kendt til og brugt ulden til beklædning i mere end 4-5000 år.

I Inkariget var Alpaca uld meget værdsat og det var kun de adelige der måtte bære det, det blev regner for at være for fint til den almindelige borger.

Alpacaerne som er i familie med Lamaen og Kamelen lever som sagt I Andesbjergene i en højde af 4000 meter.

Her kan forskellen mellem dags temperatur og nattetemperatur nemt kan være mere end 35 graders celsius. Så derfor skal ulden have meget gode isolerende egenskaber for at alpakaen skal kunne overleve.

Hvorfor er Alpaca uld er 5 gange varmere end Fåre uld? At sige at ulden fra Alpacaer er 5 gange varmere end den fra Får er egentligt ikke den korrekte måde at formulere det på. Selv om det er den mest gense opfattelse.

En mere rigtig måde er sige at det på er at Alpakaernes uld er 5 gange så isolerende som den man får fra får. Forskellen mellem ”varmer” og ”isolere” er at når noget ”varmer” så er det en aktiv proces men når noget ”isolere” er det en passiv proces, i dette tilfælde isolere ulden, så man bibeholder ens kropsvarme.

Den bedste isolering fås ved at bruge stillestående luft, det er det princip man bruger når man laver en termokande, der har man 2 kander inden i hinanden adskilt af et tomrum hvor luften står stille.

Alpaca fibre indeholder imod sætning til andre uldtyper rigtig mange luftbobler de er praktisktalt hule. Dette gør at der er rigtig meget stillestående luft inde i hver enkelt fibre, ud over at dette gør ulden meget isolerende så gør det også ulden meget let.

En anden meget værdsat egenskab er at Alpaca uld er meget blødt, dette skyldtes at i modsætning til for eksempel fåreuld indeholder det ikke Lanolin som er fedt type der har tildens til at gøre fibrene mere stive og kradse.

Udover at gøre ulden ekstra blød giver det også den fordel at ulden kan bruges af dem der er allergiske overfor lanolin.

Lad os opsummere nogle af fordelene. 5 gange mere isolerende end fåreuld, lettere, blødere og mere holdbare end Kashmir, velegnet for allergikere.

En anden fordel som vi ikke har diskuteret i denne artikel, er at Alpaca uld er mere brandsikkert end andre uldtyper, og hvis det endelig brænder, så smelter det ikke ned i huden som syntetiske materialer gør.