Denne artikel kan indeholde sponsoreret indhold

De fleste elsker at rejse, og man kan godt forstå hvorfor. At opleve forskelligt natur møde forskellige mennesker og anderledes kultur er utrolig spændende, og mange prioriterer i dag at rejse og opleve. Læs her gode råd til at få rejsen til at fungere nemt, så du kan fokusere på faktisk at rejse.

Pak praktisk

Hvis de begynder at regne virkelig voldsomt på en tur i bjergene, og du kun har pakket sødt sommertøj, for du på ingen måde en god ferie. Sørg for at pakke til mere end bare solskin, men pak heller ikke kun vintertøj, så kommer du nok til at svede.

Det er altid en god ide at tjekke vejrudsigten, men selv hvis den kun siger solskin, så tag et regnslag med bare for sikkerhedsskyld. Vejrudsigten kan skifte, og du vil helst ikke stå og blive gennemblødt, hvis det sker.

Pak derudover også praktiske sko, der er fint at tage et par sandaler med, hvis du skal på badeferie, men pak også et par gummisko. Det er bare praktisk, at du ikke skal bekymre dig om at få ondt i fødderne, hvis du skal gå mere end 100 meter.

Snak med venner

Når du skal planlægge din rejse, kan det være svært at finde det rigtige sted, hotel, flyselskab osv. snak derfor med venner og familie, og hør, om de har været steder, som de kan anbefale. Du sikrer dig, at du havner på et godt, sikkert og pålideligt hotel, og de kan have anbefalinger til, hvad man kan se.

Hvis du har snakket med nogen, der allerede har været der, for du tager afsted, ved du, også hvad der skal undgås. Den farlige del af byen eller mad, der kan gøre dig syg, er alle ting, som dine venner kan have erfaring med.

Det er vigtigt at være sikker, når du rejser, og specielt hvis du ikke er vant til at rejse, kan det være en god ide at starte et sted, som du har lidt kendskab til i forvejen. Det kendskab kan du få fra en ven.

Når du rejser

Medmindre du skal cykle, løbe eller gå til din destination, kommer du til at sidde stille i lange perioder på turen. Seks stillesiddende timer i en flyvemaskine kan hæmme tilbageløbet af blod fra benene, hvilket i værste fald kan resultere i blodpropper. Derfor er det vigtigt, at du flere gange undervejs forsøger at motionere i flyet. Det kan være noget, så simpelt som at gå en runde fra din plads ned omkring toiletterne og tilbage igen.

Denne artikel kan indeholde sponsoreret indhold

Hvis du i forvejen ved, at du har tendens til at få hævelser i benene, når du sidder stille, kan du købe nogle særlige støttestrømper, som du kan have på. De er med til at stimulere og støtte blodomløbet i dine ben, så du kan holde ud at sidde stille i en længere periode.
Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at risikoen for blodpropper i benene er markant større, hvis du er over 40 år. Gravide er også særligt udsatte, ligesom det også spiller en rolle, hvis du lige er blevet opereret i benene.

Jetlag

Rejser på tværs af tidszoner forårsager også jetlag, som er et udtryk for, at din fysiologiske søvn- og døgnrytme er blevet forstyrret. Symptomerne omfatter træthed, desorientering, kvalme, hovedpine, søvnløshed og dehydrering. Jetlag forekommer kun, når du rejser fra øst mod vest eller omvendt – og altså ikke, hvis du rejser fra nord mod syd og den anden vej rundt. Jetlag er typisk ikke et problem, hvis du rejser fra vest til øst, fordi det er sværere at falde i søvn, end det er at holde sig vågen, når man flyver den anden vej.

Tænk dig om, før du spiser

Infektionssygdomme er en af de helt store syndere, når vi ser på, hvordan danskerne kommer til skade på rejsen. Særligt mave-tarminfektioner, som typisk forekommer, når eventyrlystne danskere fordyber sig lidt for meget i det asiatiske gadekøkken. Eller drikker lidt for meget af det klorinsmagende vand i USA. Resultatet er typisk diarré og influenzalignende symptomer.

Du kan for eksempel holde dig til kogte, bagte og stegte retter, da disse tilberedningsformer fjerner de mest almindelige bakterier, der kan smide grus i kroppens maskineri.

Vær opmærksom, selv efter du er kommet hjem

Du bør altid være ekstra opmærksom, efter du er kommet hjem fra en ferie. Nogle sygdomme er latente og går først i udbrud flere uger efter, du er blevet smittet.

Det gælder for eksempel malaria, som du sagtens kan gå rundt med i uger, før de første symptomer begynder at indfinde sig. Gå derfor til lægen, hvis du bliver syg, selv om det måske kun drejer sig om let snue.