Påskeøen

Påskeøen ligger Midt i Stillehavet, 3.700 km. fra den chilenske kyst, og 4.000 km. fra Tahiti, ligger denne facinerende ø, som stadig er ganske uberørt af civilisationen. “Verdens navle”, som øen blev kaldt af de oprindelige beboere, ligger ca. 5 timers rejse med fly fra Santiago og er på mange måder som et udendørs arkæologisk museum. Øen er især kendt for sine legendariske kæmpefigurer i sten, også kaldet Moai’er, og som stadig er lidt af et mysterium for arkæologer.

Påskeøen

Påskeøen

Hidtil er der kommet mange teorier om, hvordan de oprindelige ø-boere transporterede disse 50 tons tunge og over 10 meter høje figurer ned fra vulkanerne, hvor de blev udfærdiget. Stenkolosserne er placeret på bakker ned mod strandbredden, med ansigterne vendt mod havet. Ved Rano Raraku-vulkanen findes resterne af en sand “fabrik”, der i sin tid producerede Moai’er.

I stenbruddet kan men se stenmonumenter i forskellige byggestadier. I samme område findes også den eneste Moai i knælende position, Tukituri, som blev udgravet af eventyreren Thor Heyerdahl under hans ekspedition i 1955. Øens hovedaktiviteter foregår i byen Hanga Roa, hvor de 2.000 indbyggere bor.

De fleste indbyggere er af polynesisk afstamning. Besøgende kan enten bo på hotel, eller hos nogle af de lokale beboere. Foruden arkæologiske mysterier, kan man nyde den smukke natur med bløde bakker, bjerge og uddøde vulkaner, samt det krystalklare hav der omgiver Påskeøen.