ystad saltsjöbad

Ystad Saltsjöbad

Ystad Saltsjöbad og Ystad by som sådan ligger på grund af Øresundsbroen kun en times tids kørsel fra Danmark. Så trænger du til en endagstur, kan du slå wellness, middelalderstemning og et besøg i Wallanders fodspor sammen. På den måde kan du få til en helt fantastisk endagstur i det sydsvenske.

ystad saltsjöbad

Kun en times kørsel fra Øresundsbroen finder du Ystad, en af Skånes mange små perler. Mange danskere kommer til byen hvert år. Men kun fordi de er på vej gennem Sydsverige for at færgen til og fra Bornholm i sommerferien. Men Ystad er i sig selv en skøn by, der sagtens kan nydes på egne præmisser.

Hvad kan du opleve i Ystad?

Ystad har knap 17.000 indbyggere, men den lille by i det skånske byder både på middelalderstemning, krimikultur og lækker wellness.

I Gamla Staden finder du stenhuse fra Ystads storhedstid i middelalderen, hvor sildefiskeriet trak handel til byen og gjorde borgere rige.

Du kan også besøge Fridolfs Konditori, kendt som den café, hvor kriminalkommissær Kurt Wallander drikker sin kaffe, mens han løser nervepirrende mordgåder i Henning Mankells storsælgende krimier.

Trænger du til at trække stikket, kan du forkæle dig selv med et overdådigt kurophold på Sydsveriges bedste spahotel, Ystad Saltsjöbad, mens du nyder udsigten over Østersøen.

Et spaophold kan snildt kombineres med en vandretur i Skåneleden, en naturskøn vandretur, der både kan tages som dagstur og længerevarende vandreferie. Når fødderne er godt ømme, vil en tur på Ystads gamle badehotel lige være sagen.

Luksusspa på Ystad Saltsjöbad

Søger du den ultimative luksusoplevelse eller er du på udkig efter ideer til et romantisk weekendophold med din bedre halvdel? Begge dele finder du på Ystad Saltsjöbad, Ystads charmerende badehotel.

Ystad Saltsjöbad er en klassiker, hvis du trænger til luksus og afslapning i det svenske. Det gamle badehotel har siden 1897 budt på rekreation i skønne omgivelser, og i dag er det rammen om Skånes mest populære og mest luksuriøse spaophold.

ystad

Badehotellet ligger kun 20 meter fra havet, så du kan tage en frisk dukkert i Østersøen lige fra morgenstunden. Værelserne har havudsigt, og når vejret er godt, kan du se Bornholm i horisonten. Ystad Saltsjöbad bryster sig af at tilbyde de mest luksuriøse spaoplevelser i Skåne. Det er et besøg værd, hvis du trænger til seriøs afslapning eller et romantisk weekendophold med din kæreste eller ægtefælle. Hotellet er eksklusivt indrettet med fokus på gæsternes komfort. Du kan hurtigt få fornemmelsen af at være kommet i den syvende himmel, når du har været der et par timer.

Selve værelserne er ren ferieluksus. De er indrettet let og luftigt i svensk sommerhusstil med trægulve, sprøde lagener og bløde håndklæder. Den smukke udsigt, hvor hav og himmel næsten går i ét, får én til at glemme tid og sted. Her kan du bare hengive dig til dette helle langt fra den grå hverdag.

Hvad er inkluderet i et spaophold på Ystad Saltsjöbad?

Når du ankommer til hotellet, står ens værelse allerede klar. Parkering er gratis, så det er nemt at tage bilen over broen på vej til Ystad. På værelset ligger badekåbe, tøfler og store, bløde håndklæder klar til at blive taget i brug. Badehotellet er rammen om en række lækre spaoplevelser. Men det er også meget populært, så det gælder om at reservere dine spabehandlinger i god tid inden ankomst, gerne mindst en måned før. På den måde kan du være sikker på at få det optimale ud af sit wellness-ophold.

ystad wellness og spa

Om aftenen serveres der en lækker 3-retters menu i restaurant Port. Menuen er svensk-amerikansk New Port-stil med fokus på alt godt fra havet, skyllet ned med en god øl eller et køligt glas hvidvin. Om morgenen er giver den store morgenmadsbuffet en solid start på dagen.

Spa-afdelingen

Spa-afdelingen byder på alt fra jacuzzi, dampbade, sauna, udendørs varme kilder og en relaxafdeling. Du kan også tage en svømmetur i den opvarmede, indendørs pool og en opvarmet udendørs pool i sommermånederne. Trænger du til at bevæge sig lidt, er der et træningsrum med både fitnessmaskiner og holdtræning. Her kan du hurtigt få brændg nogle kalorier af, så der er plads til de overdådige måltider. Derefter kan du lade dig synke ned i de varme bade med god samvittighed.

Har du brug for en pause fra de varme bade og spabehandlinger, kan du slappe af i en af hotellets behagelige daybeds – måske med en svensk krimi. Tændte pejse, blødt, dæmpet lys og rolig musik i baggrunden bidrager til en atmosfære af ren afslapning og velvære.

Ystad Saltsjöbad er et åndehul, hvor du kan glemme hverdagens stress og jag og hengive dig til ren selvforkælelse. Det er perfekt til et weekendophold. Det er også perfekt til at få varm wellness i de kolde måneder eller simpelthen som betænksom gave til én, du holder af.

Er du interesseret i at booke et ophold eller give det som gave, kan du finde mere information her.

Sildefiskeri, bindingsværkshuse og en middelaldervægter

Ystad havde sin storhedstid i middelalderen. Sildene kom forbi i store stimer i sommermånederne. Sildefiskeriet bragte handel med sig, der var særdeles lukrativ for byens borgere. I byens gamle centrum, Gamla Staden, kan du slentre en tur forbi de mange smukke, gamle middelalderhuse med bindingsværk. De står der stadig som vidner om fordums storhed.

ystad bindingsværkshuse

Stortogets seværdigheder

Sankta Maria Kyrka ligger på Stortorget og stammer helt tilbage fra 1200-tallet. Dele af kirken er blevet udbygget i de følgende århundreder. Kirken er et smukt eksempel på kunst og arkitektur og indeholder flere fine detaljer for de historieinteresserede. Du kan blandt andet beundre prædikestolen fra kong Christian 4.s tid, der bærer hans monogram. Det er et kæmpestort barokalter fra 1700-tallet. Alterskabet med smukke malerier stammer tilbage fra 1400-tallet. Den største seværdighed er dog nok den spøjse tradition fra gammel tid, som kirken den dag i dag stadig holder i hævd. Hver nat mellem kl.21.15 og kl.01.00 dukker der hvert kvarter en vægter op øverst i kirkens tårn. Han blæser i sin kobberlur og proklamerer for hele byen, at alt er roligt. Det er en tradition, der oprindeligt begyndte i middelalderen, hvor mange byen var plaget af ildebrande. I Ystad stammer vægteren fra 1700-tallet. Her ansatte de en mand til at holde natligt opsyn og advare byens borgere i tilfælde af brand eller angreb på byen.

Gå i hælene på Kurt Wallander

Den mest berømte kriminalkommissær og løser af blodige mordgåder i Skåne er uden tvivl Kurt Wallander. Ganske vist er han ikke en virkelig person. Kurt Wallander er hovedpersonen i Henning Mankells populære krimi-serie. Derfor er det alligevel sjovt at følge den lidt koleriske Wallander på hans færd gennem Ystads gader. Her kan man forestille sig, at han opklarer frygtelige mord på genial vis. I Ystad kan du komme på guidede ture, hvor du går i Wallanders fodspor, men du kan også selv besøge de ikoniske steder, som Mankell har brugt som baggrund i sine krimier:

  • Mariagatan – hvor Wallander bor i en periode.
  • Pizzariaet – en af Wallanders favoritrestauranter, der også bliver starten på en mordgåde i romanen ”Brandvæg”.
  • Fridolfs Konditori – hvor Wallander ofte kommer for at drikke kaffe.
  • Politistationen – Wallanders arbejdsplads og en rigtig politistation.
  • Hotell Continental – hvor Kurt Wallander ofte indtager sine måltider, gerne sammen med sin elskede datter Linda.
  • Jernbanestationen – gemmestedet for mordofre i romanen ”Ildspor”.
  • Lilla Norregatan – her bor Svedberg, Wallanders kollega der bliver myrdet i ”Det næste skridt”.

Kunst og film i Ystad

Takket være Kurt Wallander er Ystad ikke blot blevet en populær turistdestination, den har også fået sin egen filmindustri. Siden 2004 er der indspillet 75 film i byen. De fleste baseret på Henning Mankells bøger. Derfor har byen også sit eget filmmuseum, Cineteket, fyldt med filmaktiviteter for folk i alle aldre. Værd at opleve er også Ystad Kunstmuseum. På kunstmuseumet kan du opleve svenske og danske kunstnere fra det 19. og 20.århundrede.

Cykel- og vandreture i Skånes natur

Ystad og omegn byder også på muligheder for aktiv ferie. Skåneleden er en lang vandrerute igennem Skåne. Ruten er delt op i flere etaper, og Ystad er et godt sted at starte, både for dagsture og længere vandre- eller cykelture. Ruten fra Ystad til Nybrostrand er kun 10 km og fører dig igennem både frodig skov og sandstrande langs Østersøen. Området er kendt for sit rige dyreliv og smukke natur, og ruten tager dig forbi både heder, enge og idylliske fiskerlandsbyer. Tager du turen om sommeren, kan du nemt hoppe i havet undervejs og blive frisket op med en dukkert i Østersøen, for ruten går langs stranden. Der er også flere steder med Bed and Breakfast og gode restauranter på vejen. Ystads charmerende lystbådehavn er også et godt sted at lade op før eller efter du begiver dig ud på vandre- eller cykeltur, eller du kan afslutte strabadserne med et spaophold med overnatning på Ystad Saltsjöbad for at slappe godt af og hvile de trætte ben.

Summa summarum

Alt i alt er Ystad bestemt et besøg værd, hvis du savner et afbræk fra hverdagen. Området har meget at byde på året rundt, og du kan let forene kultur og historiske attraktioner med kilometerlange sandstrande og idyllisk natur. Ystad og omegn er kort sagt velegnet både til aktiv ferie og til luksuriøs wellness og velfortjent selvforkælelse.

Læs eventuelt også guiden til Ystad seværdigheder her hos Travel-Guides.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

On Key

Related Posts