Østrigs seværdigheder

Østrig er berømt for sine fantastiske bjerge, der byder på store skioplevelser om vinteren og flotte vandreture om sommeren, men listen over Østrigs seværdigheder er meget længere. Bjergene med de høje tinder finder du i den vestlige del af landet, men landskabet mod øst er frodigt med bakker og dale. Her ligger talrige vinmarker, hvor østrigerne producerer mange fremragende hvidvine, så er man ikke til højderne, er en rundtur i dette område en glimrende ide. I delstaten Burgenland finder man de mest berømte vinproducenter, og de hyggelige landsbyer med vingårde ligger som perler på en snor.

I Wien finder du mange af Østrigs seværdigheder

Stephansdom Wien ØstrigWien er anerkendt som én af Europas mest betydningsfulde hovedstæder, når det gælder kunst, kultur og musik. Schönbrunn Slot i Wien et enestående bygningsværk, der hvert år besøges af næsten tre millioner turister. Her holdes jævnligt koncerter, hvor man kan høre de berømte wienerklassikere. Operaen i Wien regnes for at være én af Europas bedste og er naturligvis også med på listen over Østrigs seværdigheder. Men på den absolutte førsteplads finder vi Stephansdom  – en fantastisk bygning i Wiens centrum. Domkirken blev bygget i 1147, men har fået talrige tilbygninger, den sidste i 1511. Kirken blev svært beskadiget under krigen, men relativt hurtigt genopbygget.

Mozarts hus og – kugler!

Mozart kugler fra Salzburg
Originale Mozart Kugler

På listen over Østrigs seværdigheder ligger Mozarts fødeby, Salzburg, meget højt. I de smalle, pittoreske gader i den gamle bydel myldrer det med turister som passerer forbi huset, hvor Mozart blev født og som jager souvenirs og de berømte ”Mozart-kugler” (marcipan), som alle naturligvis skal have med hjem. Lige over den gamle bydel hæver fæstningen Hohensalzburg sig. Det er en imponerende borg, der er blevet byens vartegn, og som jævnligt byder på Mozart-koncerter. Mange steder i Salzburg kan man tilmelde sig arrangementer, hvor man kan spise typiske egnsretter, mens et orkester underholder med Mozart-musik.

Østrigs seværdigheder  – i bjergene

I de fantastiske landskaber i de bjergrige delstater, bl.a. Tirol, Steiermark, Kärnten, Vorarlberg og Salzburgerland, finder vi de største af Østrigs seværdigheder i kategorien ”naturoplevelser”. En million turister passerer hvert år den imponerende Großglockner-Hochalpenstraße  –  en  pasvej   mellem byerne Bruck an der Glocknerstraße i Salzburg-regionen og  Heiligenblut i delstaten Kärnten. Vejen er 47,8 km. lang og man kører 25 kilometer i over 2.000 meters højde.  Højeste punkt er 2500 meter. Man betaler en lille afgift for turen, der byder på flere holdepladser med fantastiske udsigtspunkter under vejs. Vejen er lukket i vinterhalvåret.  En anden helt speciel naturoplevelser kan man opleve syd for Salzburg i Nationalpark Hohe Tauern tæt ved grænsen til Italien: Krimmler-vandfaldene er de højeste i Østrig og har en faldhøjde på 380 meter. Hundrede tusinder besøger hvert år stedet, der ligger højt på listen over Østrigs seværdigheder. I området er anlagt talrige gangbroer, så man kan komme helt tæt på det imponerende vandfald og få optimale muligheder for det perfekte foto.

østrigs bjerge her Grossglockner
Grossglockner

 

 

På ski i badebukser?

på ski i underbukserVil du prøve at stå på ski i badebukser? Muligheden er til stede på nogle af Østrigs gletchsere. De er ganske vist skrumpet de seneste årtier på grund af klimaforandringerne, men det er muligt at stå på ski om sommeren i f.eks. Hintertux. Bortset fra det lidt kuriøse i at stå på ski i 25 graders varme, er det en enorm naturoplevelse, og et gletcsherbesøg hører med til de mest enestående oplevelser, når det gælder Østrigs seværdigheder. Der findes gletcshere i bl.a. Kaprun, Dachsten og Stubaital.

 

Sommer i Tyrol

Østrigs seværdigheder er meget mere end bjerge, storbyer, slotte og museer. Her finder man også en række idyliske søer, og for os danskere er Wolfgangsee i Salzkammergut nok den mest berømte. Det er her ”Sommer i Tyrol” udspiller sig, og hvem husker ikke Dirch Passer i rollen som Leopold (”Ja, ja ja, nu kommer jeg..”)i den meget populære filmudgave. Hotellet Den Hvide Hest (Am Weisse Rössl) findes den dag i dag, og for 1000-1500 kr. i døgnet kan man indlogere sig på det berømte sted. Hotellet ligger fantastisk ned til søen, men prisniveauet er betydeligt højere end på tilsvarende hoteller. Vil man bo som en kejser, koster det!

Østrigs seværdigheder – det er også maden!

kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn

Når det gælder ”Østrigs seværdigheder” kommer man ikke uden om det kulinariske. En sprød wienerschnitzel er naturligvis et must – og fås ikke bedre noget sted i verden! Knödel er en østrigsk specialitet, som findes i talrige udgaver. Det er en stor melbolle, som regel fremstillet af kartoffelmel, og den erstatter i mange tilfælde kartofler som tilbehør til måltidet. Den findes også i de supper, som østrigerne er eksperter i at fremtrylle. Käsespätzle er et bastant måltid lavet af æggenudler svitset på en pande og rørt op med masser af ost. Retten bliver som regel serveret i stegepanden.  Kaiserschmarren en klassisk østrigsk dessert bestående at små stykker pandekager med rosiner og flormelis drysset over, og til landets verdensberømte desserter hører også apfelstrudel med butterdej, æble og vaniljesovs. Det hele skylles ned med et glas velskænket fadøl, der koster cirka det halve af en dansk udgave. I det hele taget er Østrig et billigt rejseland. Hotelkapaciteten er enorm, hvilket giver stor konkurrence og lave priser. De fleste hoteller har højsæson om vinteren, men for at hole ”butikken kørende” vælger mange at holde sommeråbent til meget favorable priser. For 500-800 kr. i døgnet man bo på et 4- stjernet hotel med morgenmad, jause (eftermiddags-snack) og 4 retters aftenmenu. Meget er på toppen, når det gælder Østrigs seværdigheder – men ikke priserne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

On Key

Related Posts