Denne artikel kan indeholde sponsoreret indhold

Det er virkelig ærgerligt at få ferien ødelagt af dårlig mave. Derfor er det en god ide, at du sørger for at forebygge det hjemmefra. Det kan for eksempel være ved at tage medicin. Derudover kan du også tage dine forholdsregler i forhold til, hvad du spiser og drikker på ferien.

En af de mest almindelige sygdomme at blive ramt af, når du er ude at rejse, er desværre dårlig mave eller rejsediarré. Der kan være en lang række forskellige grunde til, at det opstår, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at forebygge det, så du ikke skal bruge en eller flere feriedage på at have det dårligt.

Du kan tage medicin, der hjælper dig til at forebygge lidelsen hjemmefra. Dermed kan du dæmme op for nogle af de værste anfald af dårlig mave. Det kan du gøre ved at tage en form for forebyggende medicin.

Typer af forebyggende medicin mod dårlig mave

Der findes dels medicin med antibiotika. Nogle reagerer dog kraftigt på antibiotika, faktisk værre end de gør på selve problemerne med dårlig mave. Derfor bliver medicin med antibiotika primært givet til personer, der er svækkede i forvejen. Det kan være af kronisk sygdom, eller personer som har et svækket immunforsvar, og af den ene eller anden grund er nødt til at rejse til et land, hvor der er en stor risiko for, at de får dårlig mave.

Der findes også en vaccine mod kolera, der kan forebygge nogle former for dårlig mave. Den tager dog kun 7 % af diarrétilfældene. Hvis du ikke skal til et sted, hvor du har risiko for at få kolera, vil den derfor ikke være pengene værd for dig.

Probiotika er med til at skabe en naturlig flora i tarmen. Der er dog ingen beviste effekter af den i forhold til at forebygge dårlig mave. Du kan læse mere om midler mod dårlig mave her.

Det skal du undgå for ikke at få dårlig mave

WHO’s råd i forhold til at undgå dårlig mave på rejsen er ”peal it, boil it or leave it”, altså ”skræl det, kog det eller lad det være”. Det vil sige, at hvis det ikke er noget, der har været kogt eller noget, du kan skrælle, bør du ikke spise det.

Andre gode råd til at undgå dårlig mave er:

  • Undgå at drikke postevandet og at børste tænder i det – du bør heller ikke indtage drikkevarer med isterninger af postevand
  • Du bør ikke drikke af flasker, hvor forseglingen har været brudt – indholdet kan være blevet byttet om
  • Spiser du rå frugter eller grøntsager, bør du altid gå efter nogle med skræl – og du bør altid skrælle dem selv – du bør derfor heller ikke spise salater eller frugtsalater
  • Du bør ikke spise kød eller fisk, der ikke er helt kogt eller stegt
  • Du bør ikke spise fra en buffet – lige som herhjemme kan den være en smittespreder
  • Du bør også være varsom med at købe mad fra gadekøkkener

Kilder: apotekeren.dk, haard-mave.dk og netdoktor.dk