karpaterne

Karpaterne

Karpaterne er en visuelt imponerende bjergkæde der ender i Rumænien og Serbien.

Typisk deler man kapaterne op i tre dele: De Vestlige Karpaterne, De Østlige Karpaterne og De Sydlige Karpaterne

karpaterne

De Vestlige Karpater: Denne del af bjergkæden er i Tjekkiet, Slovakiet, Polen og Ungarn.

På kortet:

  1. Ydre Vestkarpater
  2. Indre Vestkarpate

De Østlige Karpater: Denne del af bjergkæden er i Polen, Slovakiet, Ukraine og Rumænien.

3. Ydre Østkarpater
4. Indre Østkarpater

De Sydlige Karpater: Denne del af bjergkæden er i Rumænien og Serbien.
5. Sydkarparter eller Transsylvanske Alper
6. Rumænske Vestkarpater
7. Transsylvanske plateau
8. Serbiske Karpater

Der er store seværdigheder i bjergene, såsom Bran Castle der er kulturelt højdepunkt i bjergene. Du kan besøge det dagligt, men husk at checke åbningstider, da de varierer fra højsæson til lavsæson og mandage er der typisk kun åbent i kort tid.

Bran Castle – Draculas slot

Bran Castle har oprindelse tilbage i 1211, hvor der blev oprettet et fæstningsværk af de teutoniske riddere.  I 1377 modtog adelen i Brasov en tilladelse fra den Ungarske konge til at bygge en reel borg. I 1388 var borgen bygget færdig.

dracula borg

Borgen har været på forskellige hænder, og under 2. verdenskrig var den under den rumænske prinsesse Ileanas herredømme, men efter 2. verdenskrigs afslutning og det kommunistiske styre fik magten i landet mistede Ileanas familie ejerskabet over slottet og blev sendt i eksil udenfor landets grænser. Først i 2009 har Ileanas efterkommere genvundet det fulde ejerskabet over det smukke og eventyrlige slot.

Peles slot

Peleș Slot, et storslået Neo-Renaissance palads, er beliggende i Sinaia i de sydøstlige Karpater, nær den historiske rute mellem Transsylvanien og Valakiet. Byggeriet af slottet begyndte i 1873 og blev fuldført i 1914, under Kong Carol I’s regeringstid. Slottet blev officielt indviet i 1883 og blev hurtigt kendt som en af Europas mest imponerende og moderne paladser, delvist fordi det var det første slot i verden, der var fuldt forsynet med elektricitet produceret lokalt.

Peles slot karpaterne

Peleș Slot blev bygget som en jagthytte og sommerresidens for Kong Carol I, der faldt for den storslåede bjergudsigt, da han besøgte området første gang i 1866. Bygningen er designet af den tyske arkitekt Johannes Schultz og præget af en blanding af italiensk elegance og tysk æstetik, med træk fra renæssancen og gotisk revival. Senere tilføjelser af den tjekkiske arkitekt Karel Liman mellem 1893 og 1914 gav slottet dets karakteristiske tårne, hvor det centrale tårn når en højde på 66 meter. Slottets arkitektur og indretning omfatter en rig samling af møbler, kunstværker og våben fra flere århundreder, herunder over 4.000 stykker i slottets store arsenal.

Indenfor byder Peleș Slot på en overflod af luksuriøse værelser, hver med sin egen unikke stil og tema fra verdens kulturer, fra florentinske og tyrkiske rum til Moorish og franske stil. Slottsværelserne er prydet med bemærkelsesværdige samlinger af malerier, møbler, våben og fine kunsthåndværk. Bl.a. kan nævnes Den Store Armory med en af Europas største samlinger af våben og rustninger og den smukt indrettede Teatersal i Louis XIV-stil.

Peleș Slot er i dag åbent for offentligheden og fungerer som museum med guidede ture, hvor besøgende kan udforske dets overdådige rum og lære om slotts historie og de betydningsfulde personer, der har besøgt det gennem tiden. Blandt gæsterne var kejser Franz Joseph I af Østrig-Ungarn og kunstnere som George Enescu og Sarah Bernhardt. I dag er slottet også et populært filmset, kendt fra både “The Brothers Bloom” og Netflix’ “A Christmas Prince” filmserie.

Med sin storslåede beliggenhed og fascinerende historie er Peleș Slot et must-see for enhver, der besøger Karpaterne.

Karpaterne og naturen

Det er dog ikke kulturen i bjergene, der gør Karpaterne til en stor oplevelse. Det er naturen.Landskaberne er så overvældende det er svært at beskrive. Du vil køre ned og op i kløfter, der synes endeløse, og se floder der falder ned over bjergsider og opleve dyr, som du eller kun finder i National Geographics dokumentarfilm.

Karpaterskoven strækker sig stort set uafbrudt fra den ene til den anden ende af Karpaterne, og er dermed den største sammenhængende skov i Europa – medmindre du tæller Ruslands skove med.

Karpaterne er en af de steder i Europa, der sjældent bliver snakket om, men som er en fantastisk rejse værd..

 

 

Andre kilder:

Wikipedia – find mere info om Karpaterne her.

All Inclusive Rejser – find all inclusive rejser her til Rumænien, Karpaterne og mange andre steder her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

On Key

Related Posts