Dublin

Irlands smukke og charmerende hovedstad lokker med en helt uforlignelig atmosfære, der er uden sidestykke i verden. Dublin har masser at byde på året rundt – byen er levende og vibrerende, og irerne forstår i dén grad at more sig.

Dublins kulturliv er utrolig rigt, og byens historie er lang og spændende, så hvis du interesserer dig for kultur og seværdigheder, er der masser at se og opleve: Dublin rummer nemlig et rigt udvalg af museer og mange andre seværdigheder, der nok skal kunne stille din kulturelle og historiske sult. Dublin er også en populær shoppingby, både for irere og for turister, og byens centrum byder på et stort og fristende udvalg af butikker i bl.a. Grafton Street, Henry Street og Stephen’s Green Shopping Centre.

På Grafton Street finder du fx kendte butikker som varehuset Brown Thomas, der kan sammenlignes med Bloomingdales i New York. Hvis du vil høre musik, vil Dublin bestemt heller ikke skuffe dig, for her lever musikscenen i bedste velgående. Overalt på de mange spillesteder kan du lytte til lokale bands, der drømmer om at blive de nye U2 eller måske The Commitments. Til irsk musik hører der naturligvis også øl, for irer og øl hænger uløseligt sammen.

Derfor bør du absolut unde dig selv at besøge Guiness Storehouse i St. James Gate Brewery, hvor du kan få en rundvisning og lære om øllets historie, og hvordan det fremstilles. Rundvisningen afsluttes med en prøvesmagning i Gravity Bar med en udsigt over hele Dublin, du bestemt ikke må gå glip af.

Men øl gør det jo ikke alene – mad må der til, og her kommer det traditionelle irske køkken ind i billedet. Irsk mad er traditionelt rigtig ’mandemad’ og består mest af kød, rodfrugter og kartofler, og til trods for landets rigdomme inden for både fisk og skaldyr anvendes der ikke særlig meget fisk i køkkenet.

Dog er laks med løg og kapers på mørkt brød en særdeles populær fiskeret. Og får du sat lidt for meget til livs, kan de overskydende kalorier passende brændes af i byens levende og gæstfrie natteliv, mens du suger den irske kultur og måske en pint Guiness, den verdensberømte 250 år gamle øl, til dig.

Når du planlægger din rejse til Dublin, er der her nogle praktiske ting, som det kan være nyttigt for dig at være informeret om på forhånd. Se også afsnittene under rejsetips, inspiration og yderligere information, hvor du finder links til information, som kan være nyttig, når du booker flybilletter til Dublin.

Dublin er hovedstaden i republikken Irland og samtidig Irlands største by med cirka 500.000 indbyggere. Sproget er engelsk.

Dublin ligger cirka 20 meter over havets overflade på Irlands østkyst.

Klima i Dublin
Dublin har tempereret kystklima med milde vintre og lune somre.

Prisen for en overnatning for to personer i dobbeltværelse på et trestjernet hotel i nærheden af byens centrum starter ved cirka 100 euro i højsæsonerne – men i Dublin kan du med garanti altid finde logi, der matcher både dit temperament og din pengepung.

Valutaen er euro, og de fleste gængse internationale betalingskort kan anvendes næsten alle steder, men vi anbefaler, at du altid har lidt kontanter på lommen for alle tilfældes skyld.

Skandinaviske statsborgere skal ikke ansøge om visum for at rejse ind i Irland.

Dublin lufthavn ligger cirka 10 km nord for Dublin. Der er et stort udvalg af spisesteder og butikker, og der ligger to hoteller i selve lufthavnen.

Der er ingen togforbindelser til og fra lufthavnen, til gengæld er der en del busruter, som forbinder lufthavnen med destinationer i og omkring centrum, og du har naturligvis også mulighed for at praje en taxa til din videre færd.

Shopping og afslapning i Dublin

Shoppingmulighederne i Dublin er nærmest uendelige, men Nassau Street er nok det sjoveste sted at tage hen, hvis der står shopping på programmet. Her finder du masser af originale livsstilsbutikker, lokalt kunsthåndværk og ’gammeldags’ musikforretninger. Her finder du også et stort udvalg af autentisk irsk beklædning og metervarer. Hvis din shoppingtur skal ende med et lidt mere poleret udbytte, kan du prøve Grafton Street, hvor de lækre juvelerbutikker ligger side om side med de lidt dyrere designerbutikker.

Efter dagens shoppingtur kan du fx lægge vejen forbi et af Dublins mange teatre, der ligger i centrum, og hvor du kan læne dig godt tilbage i sædet og hvile fødderne, mens du bliver underholdt. De bedst kendte teatre er Abbey Theatre, Olympia Theatre, Gate Theater og Gaiety Theatre. Sidstnævnte har specialiseret sig i musicals og er i øvrigt er kendt som dansested efter teatertid.

The Dargan Wing

The Milltown Wing

The Beit Wing

The Millenium Wing

Dette galleri har en samling af historiske og nutidens kunst og er beliggende på Clare Street.

Pheonix park er tilsyneladende den største by park i Europa og omfatter den berømte Dublin Zoo. Andre funktioner kan nævnes:

The Pheonix monument

Ashtown Castle

Folks haven

Pavelige kryds

En lille note af advarsel, kan det være farligt at besøge denne park, når det bliver mørkt.

St. Patricks Cathedral er den protestantiske kirke i Irlands nationale katedral og er beliggende på St. Patricks Luk. Der er mange funktioner til Domkirken herunder:

Lady Chapel

The Boyle Monument

Minot Tower

South Aisle