Rejseguide Guangdong

Guǎngdōng er en provins langs den sydlige kyst i Folkerepublikken Kina. Udtrykket “Canton-provinsen” bruges nogle gange for Guangdong. Dette skal ses i modsætning til “Canton-byen”, hvilket refererer til provinsens hovedstad, Guangzhou.

Provinsen har en 4.300 km lang kystlinje til det Sydkinesiske hav hvor den grænser til de specielle administrative regioner Hongkong og Macao som ligger på hver sin side af den vig hvor Perlefloden eller Zhujiang munder ud. Mod nord grænser Guangdong til Guangxi, Hunan, Jiangxi og Fujian. Længst mod sydligger halvøen Leizhou.

Guangdong

Guangdong grænser det Sydkinesiske Hav og omgiver Hong Kong og Macau. Lang et provinsielt dødvande , provinsens økonomiske formuer ændret sig dramatisk , da Deng Xiaoping indledte økonomiske reformer i 1978. Hjemsted for tre af landets særlige økonomiske zoner (mærket ” SEZ ” nedenfor , se Liste over kinesiske provinser og regioner for en forklaring ), og til en spirende industri , Guangdong er nu den rigeste provins i Kina. Det er også den mest folkerige kinesiske provinser , med omkring 110 millioner mennesker , mere end alle, men ti lande.

De større byer i Guangdong har været magneter for vandrende arbejdstagere fra fattige indre provinser siden 1980’erne. I mange byer har dette ført til problemer med småkriminalitet og hjemløshed. Det betyder også, at Mandarin er stadig udbredt , og mange taxachauffører eller service personale er mere fortrolig i Mandarin end de lokale versioner af kantonesisk.

Klima i Guangdong

Guangdong har et subtropisk klima. Årlige nedbør gennemsnit 1500-2000 millimeter og gennemsnit temperatur 19C – 26C . Somrene er meget varmt, fugtigt og vådt, og der kan være tyfoner . I maj temperaturmåleren er let i 30’erne med fugtighed og luftforurening making føler endnu varmere. Det bedste tidspunkt at besøge Guangdong er i foråret eller efteråret.
¨

Byer i Guangdong

[pagelist_ext show_first_image=”1″]

Guangzhou – største by og hovedstad i provice , økonomiske, politiske og kulturelle centrum
Dongguan – center for beklædningsindustrien , lys produktion, og elektronik, mellem Guangzhou og Shenzhen
Qingyuan – populær blandt de lokale rejsende til sin white water rafting og varme kilder.
Shantou – på kysten nord for Hong Kong, SEZ
Shaoguan – beliggende i det nordlige Guangdong
Shenzhen – boom by på grænsen til Hongkong , SEZ
Zhongshan – Hometown revolutionære faderen til moderne Kina, Sun Yatsen , og nu en stor industriby sydvest for Guangzhou
Zhanjiang – i Vesten, nær Hainan
Zhuhai – hurtigt voksende by på grænsen til Macau, SEZ

Disse er nogle turister ‘hot spots , når de besøger Guangdong :
Baiyun Hill i Guangzhou
Xiangjiang Wildlife Park i Guangzhou
Overseas Chinese Town i Shenzhen
Mission Hills Golf Course i Shenzhen
Yuanming New Park i Zhuhai
Dr. Sun Yat-sen fødested i Zhongshan
Star Lake i Zhaoqing
Mount Sijiao i Foshan
Mount Danxia i Shaoguan
Qingxin Hot Springs i Qingyuan
Hailing Island Dajiao Bay i Yangjiang
Nanling National Forest Park i Shaoguan

Ved at besøge disse destinationer kan en besøgende få en forståelse af Kinas historie og kultur samt opleve skikke og kulturelle forskelle både mellem deres egen kultur og Kina og mellem Guangdong og andre regioner i Kina.