Udvekslingsstudent – Et ophold som udvekslingsstuderende i udlandet er en god mulighed for at komme ud at rejse som ung. Du går i skole i et andet land, bor hos en værtsfamilie og får lokale venner. Det gør, at du oplever landet på en helt anden måde, end hvis du var turist.
Drømmer du om at komme ud at rejse i kortere eller længere tid, er et ophold som udvekslingsstudent en oplagt mulighed for dig. Der kommer du til at gå i skole i et andet land, du bor hos en værtsfamilie og får lokale venner. Du lærer dermed det andet land langt bedre at kende, end du nogensinde ville kunne, hvis du var turist.
Du har mulighed for at komme til en lang række forskellige destinationer som udvekslingsstuderende. Det er med til at gøre, at du nemt kan tage til det land, der passer til dig. Det kan være meget forskelligt, hvad vi hver især drømmer om.
Nogle vil gerne til USA og opleve de storbyer, de har set i film og serier. Andre er fascinerede af det spanske sprog og vil gerne tale det flydende. Atter andre er vilde med den tyske historie og vil gerne lære den bedre at kende gennem et ophold i landet. Lige meget hvad du interesserer dig for, er der mulighed for det.
Destinationer du kan tage til som udvekslingsstuderende
Når du tager af sted som udvekslingsstuderende, har du mulighed for at tage til en række forskellige lande. De fleste forbinder nok det at være udvekslingsstuderende med at tage til USA, men der er også mange andre lande, hvor det er muligt for dig at tage til.
I Europa er det for eksempel:
- Spanien
- Frankrig
- Irland
- Schweiz
- Italien
- Tyskland
Har du drømme om at komme udenfor Europa og prøve at leve langt fra det, vi kender i Danmark, har du også mulighed for det. De forskellige destinationer gør, at du kan fordybe dig i den kultur og det sprog, som du gerne vil. Du kan for eksempel tage til:
- Canada
- Argentina
- Australien
- New Zealand
- Japan
- Sydafrika
Der hvor vi har erfaring er som udvekslingsstudent hos Into-Highschool.dk. Du kan læse mere om dem via det her link! Andre spændende steder kunne være International Experience, der har rigtig mange år på banen.
Sådan er livet hos en værtsfamilie
Når du tager på udveksling, handler det i høj grad om, at du får et indblik i, hvordan de lokale lever. Derfor bliver langt de fleste udvekslingsstuderende placeret hos en værtsfamilie. Der forventes det, at du deltager i familiens liv på lige fod med de andre familiemedlemmer.
Du spiser aftensmad sammen med familien og får dermed et vigtigt indblik i madkulturen i landet. Det er også en oplagt mulighed for selv at tilberede mad til familien og lære dem noget om madkulturen i Danmark.
Hvis familien går i kirke, forventer de, at du følger med. Det kan godt være, at det ikke er noget, du er vant til at gøre herhjemme, men når det er en vigtig del af familiens liv, er det også vigtigt, at du deltager.
Forskellige skolesystemer i udlandet
Når du tager på udveksling, kommer du til at gå på high school eller en lignende skole på niveau med det. Det er op til de enkelte skoler at bestemme, hvilket niveau du skal gå på. Tager du af sted efter 9. klasse, vil du typisk blive placeret på andet år. Er du nybegynder i sproget, vil du dog i nogle tilfælde blive placeret på første år.
Som udvekslingsstuderende vil du selvfølgelig også opleve, at skolesystemerne er meget anderledes. I Danmark har vi de fleste af timerne sammen med den samme klasse – i high school er det for eksempel normalt, at du går i flere forskellige klasser alt efter, hvilket niveau du har valgt, og hvilke interesser du har.
Der kan også være stor forskel på, hvordan du skal lære. I Spanien er undervisningen for eksempel bygget op omkring forelæsninger, hvor du skal sidde og tage noter. Du skal slet ikke deltage i undervisningen på samme måde, som du skal i Danmark.
Udvekslingsophold gør dig bedre til sprog
Noget af det, som alle udvekslingsstuderende tager med hjem, er en langt større forståelse for sprog. Det er lige meget, om de kunne sproget i forvejen, eller om de er nybegyndere i forhold til det nye sprog.
Mange vælger at tage til et engelsktalende land, da det er det sprog, som de kan bedst, og som de er mest trygge ved. Når du taler engelsk hver dag med din værtsfamilie, dine nye venner og i skolen, bliver du naturligt langt bedre til det. Opholdet kan derfor være en nem måde for dig at styrke dit engelske.
Du kan dog også tage til et land, hvor du slet ikke kan sproget i forvejen, eller hvor du måske ikke taler det helt så godt. Der er typisk en introduktionsperiode, hvor du får lidt sprogundervisning, så du kan begå dig i værtsfamilien og føre simple samtaler i skolen.
Derefter bliver du kastet ud i at lære sprog og gå i skole samtidig. Det kan virke som noget af en udfordring, men er også med til at gøre, at du hurtigt bliver god til at tale sproget. Typisk går der bare tre måneder, før du er flydende.
Aktiviteterne i fritiden giver venner
Skolen er selvfølgelig en vigtig del af et udvekslingsophold, og det er afgørende, at du sørger for at følge med og lære noget. Du bør dog ikke koncentrere dig så meget om skolen, at du ikke har tid til forskellige aktiviteter i fritiden. Lige som herhjemme er aktiviteterne nemlig med til at gøre, at du kan få nye venner.
Lige meget hvilket land du tager til, vil der være noget for dig at kaste dig ud i. Kan du godt lide at dyrke sport, har du mulighed for at prøve nye sportsgrene af i andre lande. I Australien er der for eksempel mange skoler, der har surfhold, hvor du kan tage ud at surfe sammen med dine skolekammerater i din fritid.
Er du mere interesseret i kultur, vil du også have rig mulighed for at dyrke den interesse i din fritid. Du kan for eksempel tage klasser i maling, tegning, fotografi, film og meget andet, der kan være med til at nære din kulturelle interesse. Derudover har du selvfølgelig mulighed for at gå på museer i fritiden og blive klogere på landets kultur på den måde.
Forskellige typer af programmer
Det kan være forskelligt, hvor lang tid du har mulighed for at være væk. Det kommer selvfølgelig også an på personlige præferencer og prisen på opholdet. Et kort ophold vil naturligt være billigere end et længere.
Du kan komme af sted på ophold fra en måned og op til et år. Dermed er der virkelig god mulighed for dig for at finde den længde, der passer til dig. Det klassiske er at være væk i et helt skoleår. Det program vil give dig bedst mulighed for at blive en del af kulturen og lære sproget at kende.
Overvejer du at tage til Australien eller New Zealand, kan det være, at det passer bedst, at du tager et enkelt semester. Deres skoleår er omvendt af vores, så de starter, når det er vinter herhjemme.
Få hjælp af kontoret og lokale kontaktpersoner
Hvis du får brug for hjælp på den ene eller anden måde, mens du er i udlandet, har du altid mulighed for at kontakte en lokal kontaktperson eller at kontakte kontoret i Danmark hos den organisation, du er taget af sted med.
Den lokale kontaktperson vil i høj grad kunne hjælpe med at løse de problemer, der opstår i landet. Det kan for eksempel være, at du er kommet skævt ind på din værtsfamilie. Det kan særligt opstå, hvis I har svært ved at tale sammen, fordi du ikke er så god til sproget. Så kan kontaktpersonen glatte trådene ud.
Normalt vil det kun være nødvendigt for dig at kontakte kontoret i Danmark, hvis du står med et større problem. De vil dog altid gerne hjælpe dig, og er du i tvivl, om det er noget, som den lokale kontaktperson kan klare, kan du selvfølgelig også altid kontakte dem.