Foråret nærmer sig med hastige skridt, og det er igen den tid på året, som mange outdoor-entusiaster ser allermest frem til – det er nemlig tid til at komme ud i den skønne natur og lægge en masse kilometer bag sig. I takt med at foråret sniger sig tættere og tættere på, er det også tid til at gå alle forberedelserne til vandreturen i møde. Forberedelserne er noget af det vigtigste, så du er mere end klar til vandreturen. Der er meget, der skal researches og planlægges og et godt sted at starte er med dit udstyr. Det er vigtigt, at du kender det udstyr, som du vil have med på din vandretur, så der ikke opstår en uheldig situation. Du kan med fordel, et godt stykke tid før din vandretur, begynde at anvende udstyret, så du ved, hvordan det skal bruges, hvis du ikke i forvejen har ret meget erfaring med det. For når din tur først er startet, er det dit udstyr, som du er mest afhængig af. En klassisk begynderfejl er, at man får overpakket til vandreturen, og den bliver slet ikke lige så behagelig og oplevelsesrig som forventet.
Derfor er det også vigtigt, at du kun tager det med, der er allermest nødvendigt, for jo mindre du tager med, jo mere plads har du til mad, vand og små snacks, som er essentielt til vandreture. En anden vigtig del af forberedelsen er, at du bør give dig i kast med at gå en masse ture, så du bliver mere vant til. På gåturene, som ikke behøves være flere kilometer lange, kan du også prøve at gå med din rygsæk og dine vandrestøvler, så begge dele bliver gået til, inden du skal afsted.
Eventyr til fods i Danmark
Når mange vandrere skal planlægge deres næste vandreeventyr, tyer mange af dem til de mest populære ture i udlandet såsom Caminoen, Kilimanjaro og Everest Trek. Mange er slet ikke klar over dét utal af smukke vandreture, som der findes lige her i Danmark – heriblandt velkendte ruter såsom Hærvejen, Øhavsstien og Gendarmstien. Der findes ruter i forskellige længder og sværhedsgrader, hvor det meste af Danmarks skønne natur er tilgængelig og afmærkede, så du kan lige så godt kridte vandrestøvlerne og starte turen.
Der er mange måder at opleve Danmark på gåben, og hvis du ikke selv er en garvet vandrer, kan du altid følge Naturstyrelsens vandreture, Spor i Landskabets ruter, Hjertestier og Kløverstier, som alle er offentlige ruter og stier, hvor der er mulighed for at få fingrene i en folder, der beskriver den valgte vandrerute. Der er selvfølgelig nogle sæsonbegrænsninger, hvis man gerne vil på vandretur i Danmark, selvom det står dig frit for, hvornår på året du helst vil ud og vandre. Dog er sommeren helt ideel at tage på vandretur i Danmark, hvor vejret gerne skulle vise sig fra dets bedste side, og der er væsentligt flere lyse timer i løbet af en dag i sommerperioden. Danmark er et smukt vandreland, hvor der hele tiden kommer flere flotte ruter til, og det er helt klart værd at tage med i overvejelserne, når du skal vælge, hvorhen din næste vandreeventyr går hen.
Vælg det rigtige par vandrestøvler
Uanset om du er garvet eller nybegynder, kommer du ikke udenom, at du skal have de rigtige vandrestøvler til vandreturen. Det kan være svært at vælge, hvis man ikke helt præcist ved, hvad man skal se efter og være opmærksom på. Generelt er det altid en god idé at vælge et nummer større end normalt, da der skal være god plads til et par tykke vandresokker, så dine fødder bliver holdt varme hele turen igennem, for der er intet værre end kolde fødder. Når du skal tage en beslutning om, hvilke vandrestøvler du skal vælge, er det altid en god idé at have destinationen i baghovedet. Det er nemlig meget nemmere at vælge støvlerne ud fra terrænet på destinationen, hvor både skafte, inder- og ydersåler skal passe perfekt hertil.
Hvis det er meget regnfuldt og vådt på den destination, hvor vandreturen går hen, bør du også overveje om støvlerne skal være med Gore-Tex, som er 100% vandtæt og åndbart. Dog har Gore-Tex støvler også tendens til at holde på varmen, og de tager en smule længere tid om at tørre, hvis de skulle blive våde inden i. Det er ikke for sjov, når de kloge hoveder siger ”Gå dem meget gerne til, inden du skal ud på en længere vandretur”… for ellers kan du komme ud for at få smertefulde vabler, som bestemt ikke gavner dig på vandreturen.
Sikkerhed fremfor alt
Der er forbundet en eller anden form for risiko med alting, og det gælder også for vandreture, uanset om det er i Danmark eller i udlandet. Derfor er det altid en god idé, at du sætter nogle sikkerhedsforanstaltninger både før, under og efter, du snører vandrestøvlerne og begiver dig ud på din valgte vandrerute. Det er for det første altid en rigtig god idé at vandre med andre især, hvis du skal vandre i lande, hvor der findes farlige dyr eller luskede ruter.
Som bonus får du muligheden for at dele din oplevelse med en eller flere andre, som kan blive til bekendtskaber for livet. For det andet er det også en god idé at fortælle dine nærmeste om din tur så specifikt som muligt, så hvis uheldet er ude, du farer vild eller andet, så ved de nogenlunde, hvor du befinder dig. Sidst men ikke mindst er det en god idé, at du er i sund og relativ god form, for vandring kan være en fysisk krævende sport grundet terrænet uanset længden på den valgte vandrerute. Tag altid én ting ad gangen, så burde du være godt dækket ind på din tur.