Malaria Guide En enkel vejledning for rejsende

Afrika

malaria symptomer


Hvad er malaria?

Malaria er en meget alvorlig sygdom forårsaget af protozo-parasitter af slægten Plasmodium. Fire arter af parasitter producerer den sygdom, der overføres af kvindelige anopheline myg. Den farligste er P. falciparum. Hvis ubehandlet kan føre til fatal cerebral malaria.

Hvad er symptomerne på Malaria?

Malaria giver Influenzalignende symptomer: hovedpine, muskelsmerter, forvirring, svimmelhed, opkastning (vare flere timer), svedtendens, træthed, men mest af alt, feber. Anæmi og gulsot kan forekomme.
Symptomer opstår generelt fra 7 dage til et par uger efter at være blevet bidt, kan dog ikke forekomme i op til et år.

Hvordan forhindres Malaria?

Følgende lægemidler bør tages mod Malaria, før man går i gang på en tur til et land, hvor malaria er fremherskende:
Atovaquon / proguanil
Doxycyclin
Mefloquin
Primaquin (under særlige omstændigheder)
Besøg din læge eller sundhedsklinikker flere uger før rejser da disse lægemidler mod Malaria skal administreres på forhånd.
En god myggespray, bør også anvendes på eksponeret hud, mens udlandet, fortrinsvis en, der indeholder DEET (NN – diethyl meta-toulamide), som er den eneste ingrediens garanteret at arbejde og er langtidsholdbare. Der er andre afskrækningsmidler på markedet for dem, der ikke ønsker at bruge DEET, men de skal anvendes hyppigt.

I Hvilke lande er man i fare for Malaria?

Afrika

malaria thailand

Inden du tager af sted til Thailand, vil det være en fordel, hvis du kendte til, hvilke steder hvor der er størst risiko for malaria. Der er nemlig forskellige steder og destinationer, hvor malaria kan udgøre en potentiel risiko. Som en tommelfingerregel er der risiko for malaria i landområder. Derudover er der også malaria i skovområder som grænser sig op til Burma (Myanmar), Cambodia og Laos. Hvis du skal til distrikterne Phang Nga og Phuket vil der også være en risiko, som du bør tage højde for. I de store byer som Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Koh Phangan, Koh Samui, Pattaya, Phang Nga og Phuket vil der ikke være en risiko. Dette skyldes, at infektionssygdommen, malaria, normalt associeres med store landområder og skove på grund af malariamyg. Skal du derfor af sted til Thailand, vil Malarone (alternativt Doxycyklin) være den foretrukne medicin at tage imod eventuel smitte af malaria.

malaria vietnam

Også i Vietnam eksisterer en vis smittefare, når det kommer til malaria, og i en del af Vietnam anbefales det derfor at man tager forebyggende medicin mod malaria. Dette gør sig gældende i det område, der betegnes som det vietnamske højland. Det ligger i den sydlige og østlige del af landet. Det er her smittefaren er størst, og dermed også her, det anbefales at man tager den forebyggende medicin, Malarone, eller alternativt Doxycyklin. Malarone fås i pilleform og er et kombinationspræparat med de to aktive stoffer Atovaquon og Proguanil. Denne medicin har en forebyggende virkning mod alle typer af malaria. Tag inden afrejse en tur forbi din læge, hør dennes anbefalinger, når det kommer til malaria og andre sygdomme i Vietnam, og få specifikke anvisninger med hensyn til på hvilken dag i forhold til din afrejse til Vietnam, du skal begynde at tage Malerone, og hvornår du må stoppe igen.

malaria sri lanka

Risikoen for at få malaria er en af de sygdomsmæssige forhold, man skal forholde sig til, når man rejser til Sri Lanka. Det anbefales, at man tager Malarone eller alternativt en af erstatningerne Doxycyklin eller Lariam. Dette gælder dog kun i en del af landet, primært i den sydlige del. Bed din læge om vejledning i forhold til præcis hvilken region i øriget din rejse kommer til at gå hen. Det er dog værd at have in mente, at Malaria ikke er den eneste sygdom, du skal forholde dig til ved en rejse til Sri Lanka, idet du i Sri Lanka også kan støde på både difteri, hepatitis A, gul feber og faktisk også mange flere. Alt efter hvor lang tid du kommer til at opholde dig i landet anbefales det at du tager højde for forskellige sygdomme. Undersøg dette grundigt eller bed din læge om hjælp til at gøre dette.

malaria kenya

Kenya ligger i den østlige del af det enorme bælte over Afrika, som udgør det område, hvor malaria hærger, men faktisk er der et område af Kenya som er helt skånet for smittefare. Dette er den centrale nordlige del af landet, og det meste af den del af Kenya, der grænser op mod landet Somalia. Hvis din rejse derimod går til Kenyas kyst eller de dele af landet, der grænser op mod Tanzania, Congo og Sudan, så er smittefaren for malaria værd at tage alvorligt. Ved en rejse til Kenya anbefales et af følgende tre præparater: Malarone, Lariam eller Doxycyklin, og du skal være opmærksom på at præparater, der indeholder klorokin ikke anbefales i disse områder, da der er udbredt resistens blandt myg over for netop dette stof. Ud over at tage et præparat anbefales det at du gør en aktiv indsats for at mindske risikoen for myggestik ved at bruge myggebalsam.

malaria vaccination

Det ser ud til at en malaria vaccine er undervejs. At opfinde den helt rette vaccine til at forebygge malaria er noget, der er blevet arbejdet på længe, men noget ser ud til at vi ikke skal vente helt vildt længe endnu, og de mest optimistiske bud lyder på at der om et års tid måske vil være en godkendt vaccine klar. Flere forsøg med en vaccine mod malaria har vist gode resultater, men en malaria vaccine er endnu ikke blevet udbredt i praktisk brug. Derfor er det stadigvæk forebyggende præparater i form af piller (Malarone, Lariam, Doxycyklin og endnu andre), der anbefales som værn mod smittefaren. Derudover anbefales det, at man i områder med malaria gør en aktiv indsats mod at få myggestik – bruger myggebalsam, tager lange bukser, lukkede sko og lange ærmer på efter det er er blevet mørkt, og i øvrigt bader ofte, da lugten af menneskeligt sved faktisk kan tiltrække myg.

malaria symptomer

Symptomerne på malaria er meget høj feber, kraftig hovedpine, kvalme og muskelsmerter. Man har det, der betegnes som almen sygdomsfølelse, men de fleste kan godt mærke, at denne almene sygdomsfølelse er en del kraftigere, når vi snakker malaria, end hvis vi skulle sammenligne med f.eks. influenza. Hvis du er, eller lige har været i et område hvor der er risiko for malaria, og oplever sygdomsfølelse med feber, så skal du søge læge med det samme. Du har langt de bedste chancer for at komme dig igen, hvis du er i behandling inden for 24 timer efter at du har fået symptomer på malaria. De fleste typer af malaria kan heldigvis behandles, men hvis der hos dig optræder plasmodium falciparum kan din tilstand forværres kraftogt inden for ganske få dage, og situationen kan blive livsfarlig. Du skal derfor tage det særdeles alvorligt, hvis du oplever nogle som helst symptomer på malaria.

Der er fare for malaria i disse lande:

Afghanistan. Angola, Brasilien, Benin, Burkina, Cambodja, Camaroon, Den Centralafrikanske Republik, Tchad, Kina, Comorerne, Congo, Djibouti, Ækvatorial Ny Guinea, Eritrea, Faso Burindi, Gabon, Ghana, Guinea, Bissau, Indonesien, Elfenbenskysten, Kenya (dog kun moderat hvis man opholder sig ved Kysten om kring Mombasa) , Liberia, Madagaskar, Malawi, Mali, Mozambique, Niger, Nigeria, Principe, Rwanda, Sao Tome, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Sri Lanka, Swaziland, Tanzania, Thailand, Togo, Uganda, Vietnam, Zaire, Zambia.

Være sikker!

2 thoughts on “Malaria Guide En enkel vejledning for rejsende

 1. Hej
  Jeg skal snart på ferie til Ghana og kunne se at jeg skal beskyttes mod malaria.
  Jeg ved dog ikke hvilke piller jeg skal vælge? På jeres side ser det ud til at man skal spise
  alle pillerne. På denne side ser det dog ud til at man skal vælge:
  Hvordan kan det være? skal jeg tage en eller flere præparater?

  Tak!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rejse Guide located at , , . Reviewed by 61 customers rated: 1 / 5